‘Rooie rakkers’

29 apr

(Westland, 29 april 2020). Bouke en Nico. In eerste instantie denk je dan aan twee Lierse volkszangers met vals klinkende levensliederen. Anderen denken misschien aan een mislukte WOS-serie over een tragi-komisch BOA-duo, op pad om de ‘anderhalve meter’ te handhaven. Allebei fout.
Onze Bouke en Nico zijn burgemeester Arends en raadslid De Gier. Twee eenzame socialisten in een Westlandse politieke, nogal populistische, woestijn. De een in het zittende gezag, de ander in de oppositie.

Rood
Van een echt Links Westland is het nooit gekomen, een meerderheid van de regiogenoten zag en ziet daar niks in. Rood, politiek dan, werkt(e) hier altijd als de lap op de stier. De laatste nog een beetje PvdA-prominent was, alweer jaren terug, wethouder Mohamed El Mokaddem.
Waarom dat zo is gegroeid, is onduidelijk omdat de Westlanders in meerderheid eigenlijk heel sociaal zijn. Zie het massieve vrijwilligersschap. Maar dat combineren ze klaarblijkelijk liever met rechts en conservatief. Ook andere linkse partijen als GroenLinks en D66 blijven kleintjes, al groeien die landelijk soms uit hun vestje. En van een SP moeten ze hier helemaal niks weten, terwijl de tomaat al jaren haar logo is.

Publiekelijk
Terug naar onze eigen ‘rooie rakkers’ Bouke en Nico. Heel opmerkelijk, vorige week tijdens die eerste digitale raadsvergadering waren zij de enigen die publiekelijk de democratie in Coronatijden in bescherming namen. Al waren ze het, typisch PvdA, onderling niet helemaal met elkaar eens. Bij socialisten is vaak het doel wel heilig, maar de weg er naartoe verschillend.

Wat gebeurde er? Nico zei het erg vreemd te vinden dat, ondanks de noodzakelijke digitale beperkingen door de viruscrisis, juist het inspreekrecht voor burgers werd verkwanseld. En niet op de agenda stond. Zijn partijgenoot was daarover ook verdrietig, maar verschilde (als raadsvoorzitter) met hem van mening. Het kon technisch gewoon niet, zei hij.

‘Inspreekpieten’
Da’s bijzonder, want technisch lukte het wel om 39 raadskakofoniërs in beeld en geluid te laten vergaderen. Bovendien, als een burgemeester een dag later alle lintjesontvangers telefonisch in beeld krijgt, dan moet het ook lukken om enkele ‘inspreekpieten’ hun mening in vier minuten aan de raad te laten vertellen. Of ze als alternatief vragen een mail te sturen zodat die, met licht zuidelijk accent, door griffier Funs Bergmans wordt voorgelezen.
Heel gek, maar niemand reageerde op Nico’s geknor, men negeerde het zelfs. Mogelijk omdat iedereen – ook Nico trouwens – wist dat alle fractievoorzitters eerder (besloten) besloten hadden het burgerlijke inspreken te schrappen. Alleen wist het volk dat niet. Dankzij Nico nu wel.

Bijna beetje Joop
Aan het slot van de vergadering sprong Bouke zelf voor de democratie in de bres. Met verve gaf hij aan dat er in deze barre tijden niet getornd zal worden aan de bevoegdheden van de raad en dat er geen snelle beslissingen in strijd met de wet zullen worden genomen en geen zaken plotsklaps zullen worden doorgedrukt. Het klonk gedreven, bijna beetje Joop Den Uyl, de thuiszittende mede-politici politiek de les lezend. Eventjes leek het of hij richting CDA en LPF keek, maar dat kan ook een beeldschermschittering zijn geweest.

Hun democratische ‘reddingsactie’ is inmiddels ook bij veel andere politici overgekomen maar zal Westland niet socialistischer maken. Wel gaan de kameraden Bouke en Nico vrijdag 1 mei hun Dag van de Arbeid vieren. Met zijn tweeën, misschien nog een partijlid, niet meer. Allemaal vanwege de virusomstandigheden, maar eigenlijk was dat de afgelopen jaren al niet anders.

Rien van den Anker

10 gedachten over “‘Rooie rakkers’

  1. Zo blijkt maar weer eens hoe belangrijk de meeste politieke partijen het inspreken van burgers vinden. Je merkt het vaak als er wordt ingesproken dat de aandacht bij de raadsleden niet erg groot is. Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat politici reageerden en hun plannen wijzigden. Als je dat dan een paar keer meemaakt dan haak je ook af.

  2. Ik heb een rood vermoeden dat zowel Bouke als Nico het niet zo leuk vinden dat ze in één zin worden genoemd. Wel van dezelfde partij, maar verder totaal verschillend.

  3. Ik zie het op 1 mei al voor me. Bouke en Nico aan weerszijden van een rode vlag. Hard zingend: ‘Op socialisten, sluit de rijen’.

  4. Eindelijk een stuk waarin uitgelegd wordt wat socialisme nu echt is. Samen met elkaar en voor elkaar. Jammer alleen dat het lijkt alsof in het Westland 1 mei niet gevierd wordt, dit is nl. wel degelijk het geval compleet met Rode rozen voor 65+ en nieuwe leden, tja alleen dit jaar is alles anders maar er komt volgend jaar weer een 1 mei waarin hopelijk alles “normaal” is..

  5. Links Westland ging al mis toen PvdA en GroenLinks samen Progressief Westland werden. En weer uiteenvielen. Da’s jammer, want het zou goed zijn als links, ook met D66, hier zouden samenwerken. Als blok tegen conservatief-rechts in de rest van de raad.

  6. Een raadsvergadering mag met dertig personen gewoon doorgaan. Nu alle raadsleden thuis zitten en alleen de burgemeester, de griffier en paar technici in de raadszaal aanwezig zijn is er dus ruimte vrij op de publieke tribune. Ook voor bijvoorbeeld insprekers.

  7. Ik vind dat de columnist, naast Mohamed El Mokaddem, ook best wel de vorig jaar overleden Aaltje Emmens had kunnen noemen. Die was PvdA-wethouder in Naaldwijk in een tijd dat je als rooie én vrouw echt moest knokken. Later werd ze onder meer burgemeester in Westerbork en Castricum.

  8. Bravo, zo moet het! Een volksvertegenwoordiger die opkomt voor de democratische rechten van de burger.
    En een columnist die hier ruchtbaarheid aan geeft. !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>