Leuk liberalisme

31 mei

(Westland, 31 mei 2017). Ik had vorige week graag die – liberale, besloten – lokale VVD-vergadering meegemaakt. Een feest van onbegrip, langs elkaar heen praten, disrespect, ruzie, een aftredend bestuur. En ook nog een nieuw interim. Heerlijke heisa, allemaal over een nieuwe Westlandse lijsttrekker. Voor politiek onwetenden, die zoeken ze daar.
Inmiddels zijn er al vier gevonden. Naast Peter hebben zich nu ook Pieter, Sander en Geraldine aangemeld. Vroeger spraken ze bij de liberalen dan over de hooggeachte wethouder Ouwendijk, de eerwaarde fractievoorzitter Varekamp en de geachte raadsleden Van der Knaap en Zuyderwijk, maar die titulatuur is in de ooit wat chique vrijheidspartij verdwenen sinds ook gewone burgers daar welkom zijn. Veel VVD’ers weten nu niet eens meer dat ze tutoyeren als ze je en jij zeggen.

Tablettasje
Merkwaardig genoeg ontbreekt in dat rijtje potentiële lijsttrekkerskandidaten raadslid Elly, sorry, mevrouw Van der Wilk – van Baren. Drie mogelijkheden, of zij ziet geen grote rol voor haar meer in dit Westlandse zooitje ongeregeld of zij acht zich niet geschikt als lijsttrekker. Maar het kan ook zomaar zijn dat ze rustig afwacht tot de anderen elkaar hebben ‘afgemaakt’ en de partij haar smekend vraagt die post op zich te nemen. Als een, met tablettasje zwaaiende, Westlandse Maggie Thatcher.

Kort voor die aparte, ‘slegs vir leden’ toegankelijke, bijeenkomst stuurde het bestuur een brief rond. Waarin het de leden raadslid Sander Zuyderwijk als zijn favoriete kandidaat-lijsttrekker aanbeval. In tijden van terreur is het ongepast om die vergelijking te trekken, maar een bom ontplofte.

Ongewenst
Dat kreeg het bestuur dan ook te horen; kritische leden – die zijn er daar ook (!) – verweten het procedureel fouten te hebben gemaakt. Gewoon hardop zeggen dat ze de aangedragen kandidaat charismaloos en ongeschikt vonden, durfden ze natuurlijk niet.
En jawel, dan stappen verantwoordelijke bestuurders ook gelijk maar op. Verder overleggen, er nog eens goed over praten, een compromis bedenken, desnoods je fout inzien, dat is teveel gevraagd in tijden van twitter en facebook. Dan roep je als compleet bestuur: ‘We stappen op’, terwijl je denkt: ‘Pleur op’.
Die gedoodverfde kandidaat Sander zei gelijk beschikbaar te blijven; hij twitterde grijnzend de toekomst nog zonnig in te zien. Het moet toch heerlijk zijn om gewoon niet aan te voelen dat je ongewenst bent. Da’s nou oprecht liberaal denken.

Vaderdag
Het theater kreeg nog meer onderbroekenhumorgehalte – 24 tekens, driemaal woordwaarde – toen ter plekke een interimbestuur werd ‘samengesteld’. Met daarin ouwe makkers, die mogelijk de naam Thorbecke nog kennen, om de rotzooi op te ruimen. Onder leiding van de vader van een van de kandidaten; daarmee diens kansen politiek tot nul reducerend. Dat wordt op 18 juni nog een leuke Vaderdag bij de Varekampjes.
Maar het allerleukste was natuurlijk dat de bestuursleden binnen een dag na het aftreden op de website fotografisch waren ‘geëlimineerd’. Oude tijden herleven! In de communistische Sovjet-Unie werden in ongenade gevallen partijbonzen die kort daarvoor nog trots de 1 mei-viering op het Moskouse Rode Plein bijwoonden, pijlsnel van de foto’s weggeretoucheerd.

Ondertussen durf ik nauwelijks meer naar bed, uit angst voor nog meer nieuwe politieke nachtmerries, van CDA of Westland verstandig, misschien wel van D66. Die van GroenLinks en PvdA heb ik net overleefd. Ternauwernood.

Rien van den Anker

Een gedachte over “Leuk liberalisme

  1. Met de mededeling van vandaag word de columnist op zijn wenken bediend! Moet eerlijk zeggen dat ik begrip heb voor Sjaaks vertrek. Sterker nog: ik ben er nog blij mee ook. Een prima burgervader, dat zeker, maar helaas een (aan)matige(nde) voorzitter van de Raad. Laat ik het bij die kwalificaties maar houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>