Kunstkwekersschaamte

10 aug

(Westland, 10 augustus 2022). Zevenhonderd Westlandse vrijwilligers kunnen begin september voor niks naar twee uitvoeringen van de opera ‘Maduro’ in het nieuwe Haagse kunstpaleis Amare. De gratis kaartjes hebben wel een randje, zelfs een beschamend randje. In feite zijn het hele dure kaartjes, met de kleur van een sigaar uit eigen doos.

Vals populisme
Die vrijkaarten zijn de erfenis van een jarenlange juridisch-politieke strijd tussen de gemeente Westland en het cultuurgezelschap Kwekers in de kunst. Uiteindelijk werd een schikking getroffen waarbij Westland 85.000 euro als een soort kunstsubsidie moest betalen. En de Kwekers twee speciale voorstellingen voor Westlanders moesten aanbieden.
Toegegeven, het is vals populisme maar dat is omgerekend dik € 121 per kaartje. Om het allemaal niet te complex te maken vergeten we nog maar even de advocatenkosten en de ambtelijke uren.

Op zijn eigen houtje
Zelfs al zou ik dat uit humane overwegingen willen, ik kom er niet omheen om de hoofdrolspeler te noemen. Ja, ja, daar is ‘ie weer: Sjaak van der Tak. Vrijwel op de dag van zijn vertrek als Westlandse burgemeester in oktober 2017 liet hij (door hem toegezegde) 40.000 euro overmaken naar de Kunstkwekers.
Een mondeling besluit dat nergens meer is terug te vinden, dat hij volgens velen op zijn eigen houtje nam maar waarvan hij zegt dat het is genomen met de wethouders.

‘Kletskoek’
Later bleek dat hij zelfs een ton aan de kunstclub had toegezegd maar toen was de gemeenteraad al ontploft. Dat gold ook voor Sjaaks (waarnemende) opvolgster Agnes van Ardenne, die, zo wil het verhaal, als beschaafde politica ontdekte dat je woede, behalve stampvoetend, ook kunt ontladen door hard kut te roepen. Jeetje, wat was ze boos toen ze het verhaal hoorde. ‘Een onrechtmatige betaling’, brieste ze. ‘Kletskoek’, reageerde Sjaak laconiek; hij zou het nu nog zo (kunnen) zeggen.

De affaire heeft Agnes’ tijdelijke burgemeesterschap behoorlijk verpest, ze liet binnenskamers geregeld weten het maar niks te vinden, de komst van opvolger Bouke Arends had wat haar betreft ook eerder kunnen plaatsvinden. Trouwens, ook die heeft er na zijn aantreden nog veel oplossingsuren in moeten steken. En nogal wat onaangenaamheden moeten doorslikken.

Oude wonden
Ook de actuele, artistieke afronding van de slepende soap is bizar. De oproep aan vrijwilligers om zich voor die operavoorstellingen te melden moet je natuurlijk niet breed publicitair brengen, moeten slimme communicatie-ambtenaren hebben gedacht. Al was het alleen maar om het geklungel van toen – het was landelijk nieuws! – in de luwte te houden. Downsizen dus. Geen uitgebreide persberichten. Die zouden mogelijk weer oude wonden over de toch al zo pijnlijke zaak openrijten.

Daarom werd het een, nogal weggestopt, berichtje op de gemeentelijke website. Waarin gratis kaartjes uitdelen geniaal politiek werd uitgelegd met: Dit vloeit voort uit een schikking die de gemeente Westland en Kwekers in de Kunst in maart 2020 hebben getroffen in een conflict over een geldbedrag voor het verzorgen van een voorstelling’. Geen bedragen, ook geen namen!

Contract
Dat het verhaal toch ook in reguliere media verscheen kwam onder meer door krampachtig naar nieuws zoekend journaille in komkommertijd. En eveneens door de nationale hoofdrol die de oud-burgemeester inmiddels al weken als boerenleider speelt. Alles wat Sjaak doet en deed is nu nieuws!

Een van de Kunstkwekers suggereerde zelfs in ernst om ‘onze’ Sjaak een contract aan te bieden voor een volgende theaterproductie. Zijn grap dat er bij de gemeente al subsidie was aangevraagd viel totaal verkeerd.
En ondertussen staan Westlanders helemaal niet te dringen voor de opera, de helft van de kaartjes is nog altijd beschikbaar. Toch een soort Kunstkwekersschaamte?

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Kunstkwekersschaamte

  1. Als er kaartjes beschikbaar waren van de Kromme jongens of een andere Westlandse band waren ze waarschijnlijk in een kwartier weg geweest. Voor de meeste Westlanders is opera kattengejank.

  2. Het is toch eigenlijk schandelijk wat er is gebeurd. Uiteindelijk heeft de gemeente bakzeil moeten halen omdat Sjaak klaarblijkelijk toch juridisch iets had toegezegd. En het blijft bijzonder dat een bestuurder er toch maar mee wegkomt.

  3. Arme Sjaak, als hij niet zoveel aandacht had gekregen als boerenleider was de rel met de Kwekers in de kunst waarschijnlijk ook niet zo publiekelijk geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>