Kowalski of Novak

18 nov

(Westland, 18 november 2020). Onlangs had het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, toch een respectabel instituut, een item over arbeidsmigranten die in tenten of nog minder in (Westlandse) bossen moesten overnachten. Niet de sterkste reportage, wat rotzooi, een omgevallen tent of hut waren de zwakke bewijzen, geen arbeidsmigrant. Wat bleef hangen: Westland, een beschamend zooitje.
Deze week verklaarde het ministerie van sociale zaken dat uit onderzoek is gebleken dat er geen signalen zijn van dit soort asociale behuizing voor arbeidsmigranten. Nu nog wachten of Nieuwsuur erop terugkomt. De ivoren toren zal wel te hoog zijn.
Een en ander wil overigens niet zeggen dat we, ook Westlanders, nu moeten denken dat elke arbeidsmigrant hier een aangename of fatsoenlijke slaap- en woonplek heeft, maar dat terzijde.

Illegalen
Maar het lijkt erop, met name lijkt, dat de situatie rond ingehuurde, buitenlandse arbeidskrachten iets vooruit gaat. Vijftig jaar geleden bijvoorbeeld,
zo staat in het nieuwe boek ‘De geschiedenis van het Westland’, waren er ongeveer 2.000 arbeidsmigranten in het Westland. Veelal uit mediterrane landen als Marokko en Turkije. Zeker is dat aantal niet; ze waren allemaal illegaal.
En opmerkelijk, iedereen wist dat, boeren, burgers en buitenlui en natuurlijk tuinders. Ook de overheid, zelfs de politie. Die accepteerden het gewoon als een noodzakelijk economisch kwaad. Alleen als er overlast of gedonder was moest er worden opgetreden. Maar vaak had de tuinder ze dan al (even illegaal) op straat gezet. En ook dat wisten velen. Die niets deden.

Heimat
Iets verder terug in de tijd, de 18e eeuw, was hier in de land- en opgroeiende tuinbouw ook grote vraag naar arbeiders. Die werden toen gevonden bij de Oosterburen. Vooral die van net over de grens, want die spraken ook Nederlands. Dat vonden de Westlandse werkgevers wel makkelijk want die spraken geen vreemde talen, zeker geen Duits. Nog steeds niet.
Contractueel was hun situatie bijzonder, want ze kwamen alleen binnen als ze een borgbrief hadden van hun eigen burgemeester. Die daarin verklaarde als ze hier ontslag kregen of in armoede raakten dat ze dan terug konden keren naar hun oude Heimat. Dat betekende ook dat alleen de succesrijken, of zij die hier een dame aan de haak sloegen, bleven hangen.
Waarschijnlijk zouden veel rechtse politieke partijen zo’n systeem nu ook wel willen invoeren. Maar ja, met Polen, ook Roemenen, lukt dat niet meer. Europa, hè.

Achtergebleven
Van die Duitsers zijn er toentertijd nogal wat achtergebleven, niet alleen met Duitsklinkende namen zoals Gieselbach, Stolze of Greven. Sommige vernederlandsten hun naam, want ook Grootscholten en Barendse komen ‘von da drüben’. Ironisch is wel dat een prominent LPF-raadslid als Peter Voskamp – een partij die jarenlang grote moeite had en nog heeft met zoveel arbeidsmigranten uit Oost-Europa – qua roots vrijwel zeker eenzelfde soort migratie-achtergrond heeft. Ik mis trouwens op dat lijstje de naam van zijn collega John Witkamp. Die lijkt toch verdraaid veel op het Duitse Wittkampf…

Overigens, in het licht van al die historische achtergronden staat vast dat er nu Polen en andere Oost-Europeanen blijven hangen. Uit liefde of omdat het ‘daar’ toch wel ondemocratisch gaat worden. En zeker is dus ook dat Kowalski of Novak – de Poolse Jansen en De Vries – over decennia gewoon in onze bevolkingsregister zijn opgenomen. Misschien hooguit iets anders gespeld.

Rien van den Anker

8 gedachten over “Kowalski of Novak

    • Geschiedenis van het Westland. Van Romeinse nederzetting tot Tuin van Europa, van Jaap van Duijn, uitgave WalburgPers. €39,50, verschijnt begin volgende week.

  1. Prima column en in deze polariserende tijden hard nodig. Ze sluiten aan bij het in 2011 gepubliceerde belangwekkende en ‘gedurfde’ boekje van ir. Aad Vijverberg “VREEMDELINGEN in het WESTLAND gezien vanuit Historisch Perspectief”. Hierin beschrijft hij de eeuwenlange inbreng van ‘buitenlanders’, die onmisbaar waren en zijn voor de opbouw, uitbouw van de Westlandse economie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>