Komisch duo

10 mei

(Westland, 10 mei 2017). Theater De Naald heeft al belangstelling getoond in het nieuwe komische duo Nico en Ulbe. Die zijn bij het gewone volk een beetje bekend omdat ze samen politiek Links Westland in de gemeenteraad vertegenwoordigen. Zeg maar, de arbeiders en de groenen.
Nico en Ulbe. Een platonisch paar, dat zich theatraal heeft ontwikkeld, inmiddels goed is voor een avondje platte, politieke pret. Als Westlands cabaretesk talent zijn ze bij toeval ‘ontdekt’ toen Mohamed El Mokaddem zijn rode wethoudersstoel verliet. Die had na jaren pluche ineens door ook groene vingers te hebben en gaat nu cressen van Rob ‘Koppert’ Baan verkopen.
Een mooie carrièretactische move in trendy duurzame tijden maar tegelijkertijd ook een goed getimed verlaten van een zinkend socialistisch schip. Vooralsnog is er immers bij zijn Partij van de Arbeid bestuurlijk geen succesvol brood meer te verdienen.
Bij hoge uitzondering in die club was Mo’s vertrek zonder ruzie, wel liet hij de partij intellectueel puinhoperig achter. Ook al omdat zij nog maar nauwelijks de (vecht)scheiding met de maatjes van GroenLinks te boven was gekomen.

Interim-banenaanjager
En toen kwam het. Direct na Mohameds opstappen kondigde PvdA-fractieleider Nico de Gier, voor het eerst gedecideerd, aan dat hij al een opvolger had gevonden. Dat bleek Hans Spigt, ooit wethouder in Utrecht en Dordrecht, die toevallig begin maart als interim-banenaanjager (!) is gestopt. En die, zo leert LinkedIn, ook wel weet hoe het woord ‘wachtgeldregeling’ wordt geschreven. Spigt is nu ook nog directeur van Jeugdzorg Nederland.
Die stellige presentatie, zonder overleg, schoot GroenLinks-fractieleider Ulbe Spaans – in alles het tegenovergestelde van Jesse Klaver, en van De Gier – in het verkeerde keelgat. Want, zo zei hij, Mohamed was, toen ‘links’ nog Progressief Westland heette, ook een beetje zijn wethouder. Bovendien had hij veel betere kandidaten, uit het Westland, die regionaal van de hoed en de rand weten en die zonder inwerktijd zo in te zetten zijn. Hij noemde geen namen, maar die zingen nu rond. IJdel en beschadigd.
Daarna begon het theater pas echt. Vooralsnog alleen via de media waaruit al snel bleek dat Nico en Ulbe geen gewoon gesprek meer kunnen voeren. De lokale correspondente van Wakker Nederland hoefde de quotes niet eens te ‘telegrafiseren’, kon ze letterlijk uittikken. Dat komt nooit meer goed, een soort politieke euthanasie in tweevoud.

Voetbal Inside
Geen nood, dan wacht de showwereld, zo denken ze getwee. Daar levert ruzie maken geld op, kijk maar naar de jongens van Voetbal Inside. Het stel is nog niet uit de naam van hun stand-up show, beiden neigen naar ‘Na ons de zondvloed’. Wel is de ondertitel ‘Leuk voor linkse mensen’ inmiddels geschrapt; daar zijn er in Westland te weinig van om zelfs maar de kleine zaal van De Naald te vullen.
Mogelijk wordt het komische duo nog wel uitgebreid met CDA-fractieleider Piet Vreugdenhil, vermits hij van thuis mag. Die toonde afgelopen week zeer onverwachts ook groot cabaretesk talent door de ruziënde linkse vrienden namens de coalitiepartners heerlijk ouderwets betuttelend op te roepen ‘dat ze maar eens goed met elkaar lekker moesten gaan praten.’
Hij zou dan een naar spruitjes geurende, jaren vijftig, bovenmeester moeten spelen die krullenbolletje Nico en kleutertje Ulbe geregeld in de hoek zet. Die dan om de beurt ‘Meester, mag ik plassen?’ roepen. Om het hardst.

Rien van den Anker

7 gedachten over “Komisch duo

  1. Een columnist die zo over mij zou schrijven zou ik uitnodigen ook aan de theatershow mee te doen. Zodat het publiek hem theatraal en schaamteloos kan uitlachen over deze niet leuke column.

  2. Als ik Hans Spigt was zou ik allang ‘toedeledoki’ naar het Westland hebben geroepen. Maar ja, socialisten en geld is altijd een vreemde combinatie geweest.

  3. Op woensdag 24 mei neemt wethouder Mohamed afscheid, het gemeentebestuur nodigt iedereen uit in de oude raadzaal Wateringen. Stilletjes verdwijnen was beter geweest. We zouden eigenlijk allemaal daarnaartoe moeten gaan. Om onze blijdschap te tonen. Drankje en hapje zijn gratis. .

  4. Dat zijn dan de mensen die pretenderen het beste met het Westland voor te hebben. Ik denk meer met zich zelf.

  5. Op woensdag 24 mei neemt wethouder Mohamed afscheid, het gemeentebestuur nodigt iedereen uit in de oude raadzaal Wateringen. Stilletjes verdwijnen was beter geweest. We zouden eigenlijk allemaal daarnaartoe moeten gaan. Om onze blijdschap te tonen. Drankje en hapje zijn gratis.

  6. Ik vind dat wethouder Mo de vele tienduizenden euro’s studiekostenvergoeding die hij van de gemeente heeft ontvangen of in ieder geval een groot deel daarvan, in de gemeentekas dient terug te storten nu hij zijn zittingsperiode niet volmaakt? Temeer daar die studie van meer belang was voor zijn nieuwe baan in het bedrijfsleven dan voor een goede vervulling van zijn wethouderschap! Bovendien hebben ambtenaren die binnen twee jaar na de afronding van een studie die geheel of gedeeltelijk door de gemeente is vergoed, naar een andere werkgever overstappen, ook de verplichting tot terugbetaling van (een deel van) de betreffende studiekosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>