Bijna uitgestorven botsingen in raad weer terug

16 jun

(Westland, 16 juni 2021). Het ging al niet goed in de Westlandse politiek maar het wordt nog erger. Tussen de drie hoofrolspelers – oppositie, coalitie en bestuurscollege – is er nog steeds (toenemend) wantrouwen en gebrek aan respect. Ontbreekt ook, vooral bij de zittende macht, een gunfactor.
Dat creëert irritatie en ergernis waarbij goedbedoelde oproepen van bijvoorbeeld CDA-fractieleider Jenny Vermeer om meer respect te tonen averechts werken. Omdat de ‘andere kant’ vindt dat juist zij en haar fractie dat ontberen. Ook al omdat het geregeld voorkomt dat tegen een oppositievoorstel wordt gestemd. Zelfs als de coalitie het er mee eens.  

Lekker gemakkelijk
De ruziesfeer wordt onaangenamer nu, naast coalitie en oppositie, het bestuurscollege niet de rol speelt die het in een dualistische wereld zou moeten spelen. Anders gezegd, nu het college, soms veel te vaak, gemene zaak maakt met zijn eigen coalitiepartijen.
Natuurlijk is het lekker gemakkelijk om te slijmen met je coalitiemaatjes maar als echte bestuurder moet je soms ook het lef hebben je vrienden de waarheid te zeggen. En besluiten te nemen waar zij het misschien niet mee eens zijn. En de oppositie wel.
Dat gebeurt in Westland niet meer, het ouderwetse monisme is sluipenderwijs weer teruggekeerd. Het dualisme is vrijwel verdwenen, het is nu constant en respectloos wij-zij.

Bijna uitgestorven
In die politieke driestrijd is nu ook een, na ex-burgemeester Sjaak van der Tak bijna uitgestorven, traditie weer terug. Zijn er bijna wekelijks weer felle botsingen tussen (oppositie)fractieleider Peter Duijsens (Westland Verstandig) en voorzitter-burgemeester Bouke Arends. Wat nog leek op professioneel, soms uit de bocht vliegend, debatteren is inmiddels vaak echt echt. Knorrigheden worden steeds persoonlijker.

Omdat hij zowel voorzitter is van de raad als van het bestuurscollege is er bij conflicten een belangrijke rol weggelegd voor de burgemeester. Hij kan (figuurlijk) kemphanen uit elkaar houden en tot elkaar brengen. Hij is bovendien niet gekozen, maar kroon benoemd, en daardoor onafhankelijker. En een extra voordeel is dat hij PvdA’er is en niet, zoals zijn voorganger, politiek sterk verbonden aan de grootste raadspartij.

Speculeren
Daarom is dat Nieuwe Clashen tussen Arends en Duijsens politiek zo boeiend. Over de motieven kun je slechts speculeren. Het kan zijn dat de burgemeester na twee en een half jaar wil tonen dat hij niet de baas maar wel de voorzitter is. En dat hij een drammerige oppositieleider die almaar weer iets anders wil, zat is. Ordnung muss sein, nietwaar.

Maar het kan ook zijn dat Duijsens zich heeft voorgenomen heeft om richting raadsverkiezingen zich niet meer te laten ringeloren door een in zijn ogen steile en rigide voorzitter. Die hij weinig flexibiliteit verwijt en (mede-)verantwoordelijk acht voor het zo vaak besloten maken van vergaderingen en het geheim maken van stukken.

Dikke laag Tefal
Als maar een fractie van deze analyse klopt dan is het duidelijk dat beide heren met de hakken in het zand blijven staan. Daarbij is de burgemeester die zichtbaar onhandig met conflictsfeertjes omgaat, wel in het nadeel. Want, wat hij ook doet, college of coalitie verdedigen of de oppositie kritiseren, altijd ligt het verwijt van partijdigheid op de loer. Ook als dat volledig onterecht is.
Duijsens heeft daarbij het voordeel dat hij net als Rutte over een dikke laag Tefal beschikt die hem na elke clash fluitend naar huis laat gaan.

Misschien moet een raadsvrouwengroepje beide ego’s maar eens ‘bij de ballen grijpen’. Ik denk dat Jenny Vermeer en Duijsens raadsmaatje Renate van der Giessen dat best zouden kunnen. Misschien wil LPF-wethouder Cobie Gardien ook wel helpen?

Rien van den Anker

 

8 gedachten over “Bijna uitgestorven botsingen in raad weer terug

  1. Ik vind al die botsingen in de raad op zich niet zo erg. Vooralsnog wordt er niet gescholden en ook niet geslagen. En een beetje fel debatteren is altijd leuk. En moet ook kunnen.

  2. Burgemeester Arends is niet geworden wat velen van hem hebben verwacht. Ik denk dat hij technisch bestuurlijk wel goed is maar naar buiten toe zal hij wel wat meer empathisch en populistischer kunnen zijn. Laat je gezicht zien!

  3. Ik denk dat Duijsens niet alleen de dikke laag tefal van Rutte heeft, maar minstens even onbetrouwbaar is als de neo-liberale VVD-minister-president… Welke zichzelf en zijn ambt respecterende advocaat zou er anders geen been in zien de door hem afgelegde ambtseed te verloochenen om de legale komst van een islamitische basisschool te vertragen? Hoe zo: ‘Ordnung muss sein’, waarde columninst?!

  4. Het wordt tijd dat Duijsens eens een toontje lager gaat zingen. Niet dat hij soms geen gelijk heeft maar het is de toon die de muziek maakt. En bij hem is die vaak vals.

  5. Het CDA moet niet zo gevoelig zijn als Duijsens weer eens een keertje uithaalt. Maar nog erger zijn de VVD en D66 die als keurige burgermannetjes sussend oproepen om het allemaal een beetje netjes te houden

  6. De columnist schrijft over het verdwenen dualisme. Ik denk dat hij zich vergist, het is er nooit geweest. Maar dat is geen reden om te blijven roepen dat het er wel moet komen.

  7. Het is heftig in de politiek, met de burgervader in de hoofdrol. Al ruim een halfjaar uit hij zich in een oplopend ritme van ontstemd, knorrig, korzelig tot echt boos. In muziektermen spreekt men impetuose (onstuimig) tot tempestoso (stormachtig}. Er ontstaat een beeld van een zeer krenkingsgevoelig bestuurder. Die moeite heeft met verantwoording afleggen als hij wordt aangesproken op voornemens welke niet zijn waargemaakt .En de boot is helemaal aan waar het gaat om overleggen van stukken, want hij wenst op zijn woord te worden geloofd en zo niet “GEHEIM”. Zonder deskundige mediation inzake omgangsvormen, worden de nog resterende 1 ½ ambtsjaren één oplopende farce.

  8. Het college en de coalitie worden niet warm of koud van onwaarheden en gemaakte blunders.
    Zelfs als aantoonbaar is dat de waarheid niet gesproken wordt. Het college kan doen wat fout en verkeerd is, ze hebben altijd de coalitie mee.
    Het ontbreekt coalitie en college vaak het lef om voor de waarheid uit te komen, bv in de zaak “kunst gemeente Westland”. Daarom is het goed dat er toch nog een aantal raadsleden van de oppositie zijn, die er tegenin gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>