Jarige buurman

10 jul

(Westland, 10 juli 2019). Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland vierde vorige week een bestuurlijk feestje, vijftien jaar op het pluche. Dat is lang, nogal wat burgemeesters vertrekken tegenwoordig, voor of kort na de tweede herbenoeming, naar elders. Of kiezen, omdat er minder gemeenten zijn, een ander vak.
Bij de Midden-Delflandse burgervader waren er lustrumtaart, felicitatiemailtjes en een kranteninterview. Maar overal was er de onzichtbare rode draad dat hij er nog steeds zit, dat hij na jaren nog immer moet uitleggen waarom hij ‘bij vergissing’ door de gemeenteraad werd weggestuurd, waarom de politieke sfeer daarna nooit meer echt als daarvoor is geworden, ook minder verfrissend is. En dat meer en meer Midden-Delflanders gelaten accepteren dat het tijdperk-Rodenburg nog wel eens heel lang kan gaan duren.

Pensionering
Die enige Westlandse buurman is maar 49 jaar, de pensionering is nog ver. Als hij zijn derde termijn afmaakt zit hij er 18 jaar, tegenwoordig carrièretechnisch een mensenleven. Het lijkt wel of Rodenburg zich eveneens in dat lot heeft geschikt. Al kan hij dat niet breeduit ventileren. Wat hij ook zegt – Ik wil weggaan of blijven – is killing.
Terugkijkend heeft hij het nodige meegemaakt, met als dieptepunt dat moment dat hij door de raad eigenlijk werd ontslagen door zijn verlenging niet goed te keuren. Weggestemd dus. Hoewel het besluit werd gecorrigeerd via provinciale koningscommissarisdruk blijft de schaamte in het drie-eiige dorp Midden-Delfland levend.
Toegegeven, hij heeft aardige pr, weet frequent de media te halen, maar in de politieke regio wordt er een beetje meewarig naar hem gekeken. Leuke vent, sympathieke man, maar bestuurlijk een draadje. Zijn status binnen de lokale elite is beperkt, nog net niet die van de burgemeester uit de Swiebertje-serie.

Signaal
Achteraf gezien had hij natuurlijk zelf de pijp aan Maarten moeten geven na die pijnlijke raadsvergissing. Die toch ook een signaal afgaf. Ook zijn vice-presidentiële Cittaslow-rol – een internationaal slow food-netwerk van gemeenten waar het goed leven en eten is, waarmee hij Midden-Delfland duurzaam toeristisch wil promoten – heeft al een soort roddelig rouwrandje. Hij is er weer niet, hij zal wel zitten slempen in het buitenland, zijn de aardigste, ook onterechte verwijten.

Laatste burgemeester
Voor veel inwoners lijkt hij een bijna naïef vertrouwen te hebben in de reuzenburen Rotterdam en Den Haag, is hij iemand die onvoldoende uitstraalt de toekomst van Midden-Delfland te garanderen. Volgens pessimisten is hij mogelijk de laatste burgemeester van die mooie stekjes Schipluiden, Maasland en Den Hoorn. Worden dat, groene, luxe stadswijken waar Haagse kak en Rotterdamse havenelite elkaar gaan vinden.

Schreeuwen
Waarom zou hij niet eens echt de kont tegen de krib gooien. Niet alleen aardig roepen dat je niemands voor- of achtertuin bent. En: “Wij voegen kwaliteit toe. Met de koe in de wei en duurzaam opererende boeren.” Maar gewoon keihard tegen die Rotterdamse collega Aboutaleb schreeuwen dat hij met zijn stadse tengels van jouw dorp moet afblijven.
Ga eens met die nieuwe, nog frisse, glastuinbouwbuurman Bouke Arends, een bakkie doen, je deelt per slot dezelfde regio. Niet praten over samengaan, wel over samen optrekken tegen de boze buitenwereld, die via de Metropoolregio MRDH sluipend probeert jouw Midden-Delfland de nek om te draaien. Wat heb je te verliezen, de raad kan je hooguit weer wegsturen, maar dan heb je tenminste een rechte rug gehad!

Arnoud moet nog drie jaar van die derde termijn. Hij mag, maar als hij bestuurlijk in dat cittaslow-tempo wil doorgaan, is het beter dat hij eerder vertrekt. Voor de wereld, voor Midden-Delfland, maar vooral voor hemzelf.

Rien van den Anker

3 gedachten over “Jarige buurman

  1. Er speelde bij het wegsturen van de burgemeester meer op de achtergrond. Dat bleef respectvol binnenskamers, maar e.e.a. had voor hem juist reden moeten zijn om op te stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>