In de Stee Show lijken bezuinigingen minder erg

19 jun

(Westland, 19 juni 2019). Geld-wethouder Ben van der Stee (LPF) is een locale kruising van Peter Pannekoek en Pieter Derks. Spuit cabaretesk verbale ‘watervallen’ over zijn gehoor, waar geen speld tussen is te krijgen. Zo snel dat ze  later niet meer zijn na te vertellen. Waar ging die ene, echt leuke grap ook alweer over?

Voorjaarsnota
Afgelopen vrijdag was er in het Naaldwijkse GEM-theater aan De Verdilaan een try-out van het nieuwe politieke programma van stand-up comedian Ben. Waar hij op clownesk olijke wijze de gemeentelijke Voorjaarsnota 2019 uiteenzette. En satanisch enthousiast de onlangs onverwacht aangekondigde, vele miljoenen kostende, extra bezuinigingen verduidelijkte en toelichtte.
Jaarlijks ongeveer vijftien miljoen! Je wist dat het geen grappen waren, maar op zo’n Derks/Pannekoekse manier klonk het uit zijn mond toch of het allemaal niet zo erg was. Eigenlijk wel meeviel. Jammer dat oppositionele meester-mopperaars Remmert Keizer (GBW) en Peter Duijsens (WV) niet aanwezig waren; die hadden er van kunnen leren..

Grijnzend
Eerst grijnzend vertellen dat het bedrijfsleven een forse OZB-verhoging te wachten staat, dan lief toevoegen dat ons burgers die bespaard blijft en tenslotte de grap afmaken met de mededeling dat we wel meer moeten gaan betalen. Aan afvalstoffenheffing en rioolrechten. Ha, ha, ha.
De grap dat er ergens nog een gat van ruim een miljoen is, maar dat dat later wel zal worden opgelost, bleek niet aan te slaan. Humorvol was daarentegen zijn uiteenzetting dat de meeste bezuinigingen gevonden zijn door simpele ‘technische maatregelen’, ook op het sociale domein.

‘Pleisters’
Waarna de verbaasde theaterbezoeker even later begreep dat dat inhoudt dat er in de boekhoud-tabellen gewoon dingen naar de toekomst zijn verschoven. Van het ene vakje naar het andere.
En dat De Noviteit en De Naald zo met bouwkundige en brandwerende ‘pleisters’ eventjes overeind worden gehouden. Dat er in de, uit de hand gelopen, (jeugd)zorgkosten nog maar eens hard (met deskundigen!) gaat worden gezocht om efficiënter te schrappen. Toen Ben het allemaal vertelde leek het veel leuker dan dat ik het nu opschrijf.

Zelfbevrediging
Minder geslaagd was om zijn programma dit keer te larderen met een intermezzo van een soort verbaal achtergrondkoortje. Bestaande uit vijf collega-wethouders die elk op eigen wijze een vrolijk bedoelde uiting van zelfbevrediging mochten doen. Die de zuurheid van de Voorjaarsnota verhalend mochten compenseren, soms met dingen die ze al (zouden) hebben gedaan, soms met zaken die ze zo graag nog willen gaan doen. En waarvoor nu dus geen geld meer is.
Toen bleek dat hen qua mimiek en intonatie (net als in de raadszaal) nog veel is aan te leren, sommigen straalden een smakelijk amateurisme uit er zelf ook niet meer helemaal in te geloven. De als spreekstalmeester optredende burgemeester Bouke Arends was amusanter, zinvoller, maar eigenlijk overbodig.

Blijspel of drama?
De première van de nieuwe Stee Show is nu geprikt op dinsdag 16 juli. Het wordt een nieuw soort interactieve theaterbijeenkomst, waarbij een geselecteerd publieksdeel, lees: de gemeenteraad, de financiële cabaretier van repliek mag dienen. Subtiel is wel dat de organiserende griffie op de aankondigingsaffiches heeft weggelaten wat voor soort sessie ons precies te wachten staat. Blijspel of toch drama?
De entree is trouwens gratis, maar de GEM-theaterbezoekers – er zijn nog wat plaatsen vrij – zullen later wel ontdekken hoe hoog de schade is. Als de rekening van die verhoogde afvalstoffenheffing en rioolrechten in de bus valt.

Rien van den Anker

4 gedachten over “In de Stee Show lijken bezuinigingen minder erg

  1. Die Ben komt er wel, Gerrit Zalm was ook al zo’n lachebekje en werd minister van financiën. En is nu zelfs een heel belangrijke bankier. Lachend.

  2. Ik woon niet in Westland, maar op de website van de gemeente lees ik dat wethouder Van der Stee ook verantwoordelijk is voor onderwijs. Ik mag hopen dat hij daar serieuzer in acteert.

  3. Om in cabarettermen te blijven, naar Sonneveld: “”SUFGELULD”‘. Nou maakt dat voor tot de coalitie behorende raadsleden toch niets uit, helder of niet helder, ze zijn onder alle omstandgheden kritiekloos volgzaam! Wat VdStee’s onderwijsachtergrond betreft nog dit: de tijd heeft geleerd dat – hoeveel geld er ook in het onderwijs wordt gepompt – er nooit genoeg is en dikwijls “ergens” blijft hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>