Iedereen zijn eigen politie

30 sep

(Westland, 30 september 2020). Rent-a-cop heet het nieuwe fenomeen dat binnenkort ongetwijfeld ook in Westland zijn intrede zal doen. Dat lijkt zelfs zeker nu een motie daartoe vorige week unaniem door de raad werd aangenomen. “Het is eigenlijk politie op bestelling”, zegt CDA-raadslid Petra Scheffers, die beschaafd en voorzichtig als ze is, zeker niet de indruk wil wekken dat de politie in Westland het nu niet goed doet. Maar ze stelt nu wel iets voor om ze het beter te laten doen. Dus doen ze het nu toch een beetje niet goed.

Op afroep
De burgemeester gaat daarover met de dienders praten. Als die positief reageren betekent dat dat zij een aantal dagen per jaar agenten gaan vrijmaken. Die op afroep kunnen worden ingezet op plaatsen of problemen die door burgers specifiek zijn aangegeven. Simpel vertaald, vragen zoals: kan daar extra op snelheid worden gecontroleerd of kom eens geregelder in die straat surveilleren. Dat soort oproepen wordt nu ook al vaak aan de politie doorgestuurd, soms via het Facebook-spreekuur,  maar dan gebeurt er klaarblijkelijk niks mee. Nu wel, met rent-a-cop. Hoopt Petra en met haar de hele raad.

Gekke wereld
We leven inmiddels wel in een gekke wereld. We hebben al geheime politie, gewone politie, agenten in burger, militaire politie, verkeerspolitie, waterpolitie, halve politie die we boa’s noemen, wijkagenten, particuliere agenten en buurtpreventen. Nog even, en we hebben allemaal onze eigen soort agent, leven we in een soort politiestaat maar dan vrijwillig.

Mogelijkheden
Maar zolang het nog niet zo dramatisch is moeten we ideeën, zoals Rent-a-cop, maar met de bright side omarmen. Als goed en positief bezien. En dan zijn er mogelijkheden te over. Stel je voor dat je ineens als burger de politie kan afsturen op een breedsprakige, totaal nietszeggende wethouder Albert Abee of op een totaal niets doende of altijd verkeerd begrijpende Leen Snijders. Dat je raadsleden als Peter Duijsens, Jan van Rossum of Nico de Gier die te lang en te snel spreken en vaak ook heerlijke onzin uitkramen, kunt laten oppakken. ‘Hallo, spreek ik met de politie? Kunt u even aan de Verdilaan langskomen?

Schandpaal
Dat je politici op basis van leugens en verdraaide waarheden kunt laten aanhouden. Dat ze via jouw burgerbelletje fors bekeurd kunnen worden (met aantekening op een mogelijk toch al bezoedeld strafblad) en een taakstraf van 80 uur krijgen om openbaar groen aan te harken. Of bij recidive een middag op het marktplein aan de schandpaal worden genageld.
Dat je daarnaast die tientallen (te vorstelijk betaalde ambtelijke) zzp-ers die inmiddels door falende bestuurders zichtbaar de macht grijpen, kunt laten afvoeren via een door het publiek zelf ingehuurde smeris. En dat je nu eindelijk de griffier, desnoods door de ME, hoogstpersoonlijk aan het werk kunt zetten om die rugbrekende, mensenrechten schendende publieke raadzaaltribune eens comfortabel te maken.

Ergernissen
Ik ben ervan overtuigd dat het dan een betere wereld wordt, zonder veel dagelijkse, pijnlijke politieke ergernissen. Toegegeven, niet een leukere, wel een beter geordende. Een nieuwe wereld waar we waarschijnlijk met zijn allen na korte tijd ook weer dolgraag van af willen. Om daarna weer opnieuw te beginnen. Met bijvoorbeeld alleen doodgewone politie.
En, als het even kan, ook met een goed zittende publieke tribune.

Rien van den Anker

 

4 gedachten over “Iedereen zijn eigen politie

  1. Door het bezuinigingsbeleid in het verleden door politiek Den Haag zit Hermandad nu met een tekort aan dienders. En het wordt nog erger. Circa 15.000 dienders bereiken binnenkort hun pensioengerechtigde leeftijd waardoor niet alleen het aantal zal slinken maar ook tienduizenden jaren ervaring verloren gaan. Dat had voorkomen kunnen worden door tijdig nieuwe aanwas op te leiden.
    Nu gaat politiek Westland rent-a-cop introduceren. Vraag is of dit gaat werken. Als Den Haag daar lucht van krijgt gaan ze de reguliere dienders uit Westland weghalen omdat die gemeente rijk genoeg is om dienders in te huren. En nog een vraag. Wie betaalt bepaalt. Geldt dat voor die ingehuurde dienders?

  2. Het lijstje van soorten politie is wel lang aan het worden. We moeten weer gewoon terug naar één soort politie. Maar dan moeten we ook bereid zijn om daar veel geld voor vrij te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>