Haarzorgen

20 nov

(Westland, 20 november 2019). Er was eens, nog niet eens zo lang geleden, een moment dat ik werd ontboden bij lokale notabelen. Die heb je nog.
Bij meneer pastoor en de dominee dus. En natuurlijk bij de directeur en zijn (ver vóór Thierry al) Baudetachtige zoon van die grote, soms vervuilende maar ook goed aan de collectezak en goede doelen denkende, tuinbouwonderneming.
De altijd gênant rond hen zwermende opportunistische dorpsnotaris was verhinderd, omdat hij druk was met zijn permanente jurylidmaatschap van een of andere ondernemersprijs. Of zoiets.

Heren
De Heren maakten zich zorgen om Haar, zeiden ze me. Zij bleek de vrouwelijke bestuurder die tot hun – conservatief masculiene – ongenoegen anderhalf jaar geleden werd verheven tot wethouderlijke assistente van de lokale Schout. Voor de jongere lezer, dat is de in opdracht van zijne majesteit regerende burgemeester. Tegenwoordig zou je die een Bouke noemen.
Hen was ter ore gekomen dat Zij, hoewel toch van goede religieuze komaf, voor haar leeftijd nogal opzichtig schrijdend gekleed gaat, maar ook vaak verbaal dominant aanwezig is. Soms zelfs publiekelijk mannen de oren wast. En bovenal, dat stak hen nog het meest, bazig en in d’r eentje soms bijeenkomsten van edelen verstoort. Tot in China toe.
Wat ik daar wel van vond, zo wilden ze nadrukkelijk weten.

Gebrek aan visie
Nog voordat ik kon antwoorden gingen ze op zo’n Opstelten-toontje al verder. Dat Zij niet getalenteerd is, alhoewel ze meer kon dan Het Aanrecht. Waarschijnlijk thuis wel de baas is.
Ook dat het Haar ontbreekt aan kennis, deskundigheid en vooral visie. Dat voor Haar, ondanks een kasselijke afkomst, tuinbouw slechts ‘glas en groen’ is. Iemand die denkt dat je universitaire wetenschappers gewoon kunt inhuren om een regio te promoten. Die geen Kustvisie maakt, omdat zoiets ook stap voor stap kan.
Die inmiddels geheel verstrikt is geraakt in het zoeken en vooral tevergeefs vinden van Polenhotels en andere arbeidsmigrantenslaapplekken. En die het nijpende probleem van talloze lege winkels op een bijzondere, vooral eigen, wijze aanpakt. Zo schamperden de Heren maar door.

Bureaula
Bij dat laatste punt was, zo zeiden ze, een extern onderzoeksrapport maandenlang bewust in haar bureaula blijven liggen. Omdat Zij dat per se niet wilde delen met het gekozen raadsklootjesvolk, iets wat meneer pastoor trouwens volledig kon onderschrijven. Zij wilde alles ‘incorporeren’ in een door Haarzelf, Haar ondergeschikten en Haar deskundigen opgesteld raadsvoorstel. Zonder pottenkijkers.

Maar het ergste was, benadrukten de Heren, dat Zij zich, na gedoe, ruzie en publiciteit, die ‘raadspraatbaasjes’ toch dat rapport liet bezorgen. Wel op het nippertje, met een oude datum. En vervolgens apert ontkende dat het een nieuwe, in haar smaak aangepaste, versie betrof. ‘Dat doe je niet’, monotoonde de net hijgend binnengedruppelde notaris. ‘Dan hou je je poot stijf. Een man een man, een woord een woord’. De Hij-grap kwam niet over…

Vol ongeloof
Zonder schaamte concludeerde het vijfkoppige residu van een ooit respectabel old boys netwerkje: ‘We zijn al zover gezakt dat we nu met linkse slobbertruien en zelfs schreeuwerige lokalo’s praten. Al wordt het nu wel simpeler om haar te laten struikelen. Maar, kéérel, wat vind jij nou?’

Het schoot eruit als een lang ingehouden wind: ‘Met deze Ka zal dat niet gemakkelijk zijn’. Verbijsterd en vol ongeloof keek iedereen ineens rond. Ook die halve Baudet. ‘Echt waar?’

Rien van den Anker

7 gedachten over “Haarzorgen

  1. Je kunt van ‘Ka’ zeggen wat je wilt, ze staat wel haar mannetje. In het Westlandse college van burgemeester en wethouders zitten mannen die dat niet kunnen zeggen. Dat wilde ik maar even kwijt.

  2. Het meest verdrietige is misschien wel dat je, daar waar in de column ‘haar’ en ‘zij’ (enkelvoud) staan, voor hetzelfde geld ook ‘hun’ en ‘zij’ (meervoud) kunt lezen. Ka is een metafoor voor alle collegeleden.

  3. In eerste instantie dacht ik dat er een vrouwelijke wethouder werd ‘afgebrand’, maar aan het eind kwam ik tot de slotsom dat het meer ging om mannelijk geneuzel. Om oude mannen die het niet kunnen uitstaan dat Ka het zo goed doet!

  4. Heel realistisch weergegeven. Er zijn nog steeds politieke partijen waar notabelen de dienst uitmaken. En bepalen wat er moet gebeuren. Alleen de rol van pastoor en dominee is sterk verkleind, terwijl die in deze egoïstische tijden beter groter had moeten worden.

  5. Ik heb begrepen dat de wethouder op een missie in China zit. Voor de handel, maar ook een land waar ze dit soort kritische columns niet accepteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>