Haags baasje

6 mei

(Westland, 6 mei 2020). In Den Haag zoeken ze een nieuwe burgemeester. Nu zit er nog een waarnemer: Johan Remkes, oud-minister en Noord-Hollands ex-koningscommissaris. Hij kwam na het (gedwongen) vertrek van Pauline Krikke en inmiddels is er een vertrouwenscommissie, en een sollicitatieprocedure.
Er zijn 23 kandidaten, negentien mannen en vier vrouwen. Richard de Mos, de van fraude beschuldigde en afgetreden wethouder, is een van hen. Ik geloof niet in wonderen, maar die wordt het niet. ‘Gonsnamen’ zijn die van Alexander Pechtold (D66) en oud-minister Ronald Plasterk (PvdA).

Buurman
Voor Westlanders is dat baantjesgedoe geen ‘ver-van-mijn-bed’-show want Den Haag is dé grote buurstad en de Haagse burgemeester de belangrijkste buurman. Die je maar beter te vriend, ook in de gaten moet houden. Invloedrijk in een stad die wil groeien en graag kleintjes annexeert. Ooit gebeurde zoiets met het Westlandse Loosduinen en later kon nog net een deel van Wateringen worden behouden.
En er zijn nog steeds hofstedelijke politici die lonken naar de buurtjes. Grondhonger heet dat. Westland, zuidelijk van Den Haag, is de zwakste schakel. Immers, noordelijk weet Wassenaar zich wel veilig door beschermde natuurgebieden en oostelijk, noem maar Rijswijk Voorburg en Delft, is alles vrijwel vol. Alleen in Westland kun je ruimtelijk nog grasduinen, vanuit Haags standpunt bezien dan.

Metropoolregio
Maar bedreigend is ook de groeiende macht van de metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH). Dat is een instituut van 23 gemeenten rond die twee grote steden. Dat alleen wettelijke bevoegdheden heeft over regionaal verkeer & vervoer, maar steeds meer de economie naar zich toetrekt. Vaak suggereert dat die ook al van hem is.
De MRDH is een nieuwe stadstaats-bestuurslaag die graag verantwoordelijkheden afsnoept van de provincie. En ook van de gemeenten die er wel zelf deel van uitmaken, maar lijdzaam meespelen omdat zij via de MRDH rijksgeld ontvangen voor de aanleg van wegen en de ontwikkeling van het openbaar vervoer.

Den Haag-Zuid
De Westlandse invloed daar is gering, we zitten niet eens in het dagelijks bestuur. Onze burgemeester Bouke Arends zit in het algemeen bestuur, met 26 anderen. Twee wethouders in 22-koppige commissies.
Een, bijna bedenkelijk, cruciale rol binnen de MRDH is weggelegd voor de burgemeesters van Rotterdam en Den Haag. Van Aboutaleb is bekend dat hij groot voorstander is van dit samenwerkingsverband. Van groot belang is of zijn nieuwe Haagse kompaan eveneens een MRDH-fan is. Zo ja, dan is dat, zo hoop je, voor de Westlandse bestuurders reden om nog waakzamer te worden. Niet te worden gemangeld. Om te voorkomen dat Westland letterlijk Den Haag-Zuid wordt.

Schrikbeeld
En dan is er sinds Corona – voor Westland – nog een (derde) Haagse schrikbeeld bijgekomen. Door de virusomstandigheden is Nederland nu bestuurlijk overgeleverd aan 25 zogenoemde Veiligheidsregio’s. Dat zijn clubs van burgemeesters, die – mede door snel genomen landelijke noodmaatregelen – extra bevoegdheden hebben gekregen. Die, zo leert de geschiedenis, nogal eens van kracht willen blijven, ook al is de crisis zelf allang voorbij.
Niet-gekozen, benoemde instituutjes waarin veelal de eerste burger van de grootste gemeente een soort super-burgemeester is. En bij ons is dat – daar komt ‘ie weer – die van Den Haag. Waar de andere regio-burgemeesters ineens ondergeschikt aan zijn. Ook onze Bouke.

Ons Haagse baasje is nog eventjes Remkes. Die dus, ook dankzij Corona, heel veel te zeggen heeft in en over Westland. Nu al. En die nieuweling? Die neemt dat op 1 juli natuurlijk gelijk over. Automatisch, met graagte.

Rien van den Anker

9 gedachten over “Haags baasje

  1. In Den Haag wordt wel gesuggereerd dat Westland meer woonproblemen kan oplossen, die nu door de gemeente Den Haag worden opgelost. Die moeten we omkeren; het Westland is in staat om de werkloosheidsproblemen voor Den Haag en anderen op te lossen. Hoe meer terrein we prijsgeven, hoe minder plaats overblijft voor arbeidsintensieve branches. Daarnaast zijn alle regionale opgaven rondom woningen vooral in het nadeel van de huidge westlanders. Dit vraagt niet direct om een hek om het Westland heen, maar wel om een visie en bestuurlijke keuzes die in het belang zijn voor het Westland op langere termijn.

  2. Westland wordt hoe dan ook opgedeeld, verpatst, ook aan buitenlandse bedrijven zoals AGRO Merchants, ABC, Monsanto’s, e.d. Plus door buurgemeenten en straks de Chinezen die de laatste tuinbouwpareltjes opkopen.

  3. Wat een wonderlijke opeensomming van feiten. Alsof de Coronacrisis iets te maken heeft met het te vol raken van Den Haag. Angst is een slechte raadgever.

  4. De columnist vergeet een belangrijke ontwikkeling. Er komen hier in Westland steeds meer Hagenaars wonen, in koopwoningen maar ook in goedkopere huurwoningen. Den Haag bedreigt niet Westland maar het is er al!

  5. En nu maar hopen dat onze columnnist, met de ook voor hem beschikbare informatie, de genoemde beleidsbepalende bestuurders, voor zover noodzakelijk weet te informeren over de meerwaarde van het duurzaam glastuinbouwcomplex Westland. Zodat hij iig. al vanuit het Westland zijn handen in onschuld kan wassen!!!!

  6. Niemand weet nog wie de Haagse burgemeesterskandidaten zijn. Je zou wensen dat het een Westlander is. Dan zijn we misschien nog te redden.

  7. Nou dat van die burgemeesters kandidaten, die nog niet bekend zijn, daarvan heb ik gelezen dat er al een paar namen uitgelekt zijn: wat te denken van Richard de Mos, Alexander Pechtold, Ronald Plasterk. Maar goed ik hoop uit de grond van mijn hart dat het Westland de volgende periode een sterk en daadkrachtige club wethouders krijgt. Want wat er nu aan kwaliteit als wethouders is, is werkelijk om te janken en dan wordt inderdaad het Westland verkwanseld , dat verdiend het Westland niet.

  8. Niet voor niets draagt het gemeentewapen van Den Haag een ooievaar. Dat beest heeft immers de gewoonte zijn eigen nest ieder jaar weer groter te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>