Geen huis, geen hal, zelfs geen schuur

1 sep

(Westland, 1 september 2021). Geen bestuurder, politicus, militair of veiligheidsdeskundige had verwacht dat de Afghaanse machtsovername van de Taliban zo snel zou gaan. En dat Afghanen massaal op de vlucht zouden slaan. Ook richting Nederland.
Daarna bleek dat die nieuwe groep vluchtelingen hier noodgedwongen moest worden ondergebracht in ijlings omgebouwde militaire kazernes. Omdat de reguliere opvangkampen overvol zitten met bijna 11.000, al eerder gelegaliseerde vluchtelingen.. En dat komt weer omdat vrijwel alle Nederlandse gemeenten niet voldoen aan hun wettelijke verplichting om ze te huisvesten. Ook Westland niet..

Teveel speelgoed
Paniek dus in Den Haag. Daarom kwam de regering met een noodoproep aan particulieren, bedrijven en ook gemeenten. Voor hulpgoederen en geld, maar vooral voor (tijdelijke) slaapplaatsen. Ook volgde zwaar bestuurlijk overleg met provinciale koningscommissarissen en ministers die de gemeenten onder druk moeten zetten. Want de nu gekozen noodopvang in legerplaatsen kan niet lang duren. Kazernes zijn voor soldaten; die moeten ook slapen.
Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) liet kort daarop weten dat er inmiddels veel hulp en steun klaarstaat voor die tweeduizend Afghanen. Dat er breed woonplekken zijn gezocht en deels gevonden. Dat er overal medemenselijkheid wordt getoond. Dat er zelfs te veel speelgoed is opgehaald.

Even geen polenhotels
‘Afghanistan’ leeft natuurlijk ook op straat en bij de mensen in de kassenregio. Westlandse polenhotels zijn eventjes geen polenhotels meer zodat daar getroffen gezinnen in kunnen worden gehuisvest. Er wordt nu ook nergens meer gekankerd door ouders die na 12 jaar nog steeds (volwassen) kinderen in huis hebben omdat er voor hen geen betaalbaar (huur- of koop)huis is te vinden. Welnee, klinkt het vrolijk in te kleine woonkamers, er kan nog wel een tijdje bij, nu eerst die arme Afghanen.

Geen nieuws
Er was zelfs een pas gescheiden vader die tijdelijk bij zijn bijna ex-vrouw en kinderen blijft wonen. Ook bedrijven, zo was te horen, bieden ruimhartig ruimten en lege kantoren aan waar vluchtelingengezinnen voorlopig kunnen worden ondergebracht..
Collectanten zien geen boze blikken, horen geen nee. Kortom, in Westland zit het hart op de goede plek. Nog sterker, al die medemenselijkheid is hier zo gewoon, geen nieuws dus, dat het zelfs niet in de krant staat!

‘Aan hun aigen’
Voor een journalist die al die verhalen niet ‘zomaar voor waar’ aanneemt, altijd dubbelcheckt, toch een reden om in en rond het gemeentehuis (in)formeel navraag te doen. Dat is de wereld vol alleswetende wethouders en raadsleden die er voor ons zijn. Waar namens ons clubjes bijeen komen die zeggen dat ze niet alleen ‘aan hun aigen’ denken.

Binnen een dag
De waarheid kwam hard aan, bij de gemeente en de politiek is het doodstil, en vanuit de burgerij of bedrijfsleven is er officieel nog geen enkel initiatief aangemeld. Geen huis, geen hal, zelfs geen schuur. Helemaal niks. Voor zover bekend rijdt er binnenkort ook geen vrachtwagen vol (speel)goederen naar een opvanglocatie. Er is alleen een hulpvragend D66-persberichtje verspreid maar dat werd door reaguurders op Westlanders.nu handzaam Harskampiaans neergesabeld. En alle polenhotels zitten gewoon vol arbeidsmigranten, de bedrijfshal verderop staat leeg en de gescheiden huisvader zoekt – tevergeefs – een kamer.

Binnenkort is er hier weer een actie voor ALS of kanker. En daarna een spontane crowdfunding voor peperdure operaties bij een doodziek kind die binnen een dag succesvol is.
Westlanders, als een – in hun ogen na 50 jaar nog steeds – allochtoon mag ik ze wel. Maar echt begrijpen doe ik ze soms niet.

Rien van den Anker

 

8 gedachten over “Geen huis, geen hal, zelfs geen schuur

  1. De columnist schrijft het perfect, het hemd is nader dan de rok. Daarom lopen goede doelen acties voor lokale dingen hier in Westland altijd goed en als de bestemming onduidelijk is dan denken Westlander helder na en doen ze niet mee.

  2. Met de verkiezingen over een half jaar voor de deur durven zelfs de politieke partijen die ik nog een beetje sociaal zou willen noemen niets te zeggen. Schandelijk.

  3. Als geboren en getogen Westlander begrijp ik mijn landgenoten de laatste jaren ook steeds minder goed, waarde columnist! Ik houd de veel te ver doorgedraaide individualisering en het – naar mijn mening – daaruit ontstane neoliberalisme als belangrijkse oorzaak van dit gebrek aan empathie en medeverantwoordelijkheid voor mensen in nood. Neoliberale politici als Geert Wilders, Thiery Baudet, Mark Rutte en hun kleine neefjes Dave van Koppen, Remmert Keizer en Peter Duijsens cs. zijn volgens mij medeschuldig aan het ontstaan en de ontwikkeling van deze navelstarende harde samenleving! Hun krampachtig gedoe met de vestiging van een islamitische basisschool is daar ook een voorbeeld van.

  4. Westlanders zijn zeer betrokken mensen. Verenigingen en kerkgemeenschappen zetten zich meestal in voor de opvang van en hulp aan mensen in nood. Als hier vluchtelingen naartoe komen worden ze door vele vrijwilligers geholpen. Maar de vluchtelingen komen niet zolang de lokale partijen de macht hebben. Onder het mom van luisteren naar ‘betrokken’ burgers, vaak eigen leden, worden niet Westlanders geweerd. Sterker nog, ze worden gebruikt als zondebok, voor alle zaken die onder leiding van de lokale partijen mis gaan. Gelukkig zijn er over een half jaar verkiezingen. Heeft de grote goedwillende meerderheid de kans om daadkrachtige nieuwe bestuurders te kiezen. Het zal mij benieuwen.

    • Beste Tinus! Dat die gescheiden vader geen huisvesting kan vinden, is niet de schuld van Afghaanse vluchtelingen, maar van het huisvestingsbeleid van de neoliberale Kabinetten van de afgelopen twee decennia, aan de falende woningbouwcorporaties en niet te vergeten, aan de huisjesmelkers! Lang leve de marktwerking in de volkshuisvesting dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>