Ga stemmen, desnoods op een boef

14 mrt

(Westland, 14 maart 2018). Nooit eerder een campagne meegemaakt met – vijf dagen vóór de raadsverkiezingen – een extra raadsvergadering als mogelijk spectaculair verkiezingsdebat. Vrijdag om 18 uur live op internet.
Nog even alles op een rijtje. Na de ‘Kwekers in de kunst’-rel, over die 40 mille die oud-burgemeester Van der Tak ‘zomaar’ aan die culturele club gaf, is waarnemend burgemeester Van Ardenne (op LPF-initiatief) gevraagd te onderzoeken of er meer van dat soort incidenten hebben plaatsgevonden.

Dat bleek niet het geval, maar wel waren er negen andere Enge Dingen gevonden waarbij bestuurders, ambtenaren, raadsleden en mensen uit het bedrijfsleven betrokken waren. Die ‘observaties’ bleken zeer ernstig; namen werden niet genoemd. Half februari besloot de raad unaniem die rapportage over de verkiezingen heen te tillen en de afhandeling aan een nieuwe raad en bestuurscollege over te laten.

Namen en rugnummers
Dat mislukte in de verkiezingshitte, er kwamen toch raadsvragen van Westland Verstandig dat namen wilde weten. Uit de snelle collegeantwoorden blijkt dan dat ‘de gehanteerde onderzoeksmethode zich niet leent om ongetoetst meer achtergrond van de observaties te duiden’.
Waarna (coalitiepartner) Gemeentebelang Westland gepikeerd een zogenoemd wob-verzoek in gang zette, omdat ze ervan overtuigd is dat zij en haar eigen wethouders ‘brandschoon’ zijn. Omdat zo’n procedure wekenlang duurt, wilden WV en LPF dus die extra raadsvergadering, vóór de verkiezingen.

Die oppositiepartijen willen nu alles weten, namens én rugnummers. Lukt dat niet, dan moet de (nu nog eventjes zittende) raad, en niet de volgende, direct een rekenkamercommissie aan het werk zetten. Die uiterlijk juni helderheid verschaft, in principe dan namen meldt.

Kwaad daglicht
Veel interessanter is inmiddels de vraag waarom de burgemeester die negen observaties met een cryptische toelichting in haar rapportagetekst heeft opgenomen. Achteraf was het slimmer geweest om slechts te melden dat enig vervolgonderzoek wenselijk is.
Door in die toelichtingen duidelijk te melden dat het bestuurders, raadsleden, ambtenaren en mensen uit het bedrijfsleven betreft, worden groepen generaliserend in een kwaad, bijna crimineel daglicht gezet. Zelfs menig botte columnist is genuanceerder.

In feite wordt er eigenlijk gezegd dat er misschien wel vijf wethouders ‘fout’ zijn en dat ook nog eens 39 raadsleden eventueel iets ernstigs verkeerd gedaan hebben. Is er sprake van een soort collectieve laster en smaad richting twee democratische instituten, die toch al lijden onder een slecht imago. Ik zeg het niet, maar ik hoor menigeen al denken: Naast zakkenvullers en leugenaars zijn het dus ook boeven.

Fake news
Tenzij er natuurlijk überhaupt nog geen namen bekend zijn. Dat de observaties door een Trumpiaanse bril moeten worden bekeken. Dat het rapport op dat punt – qua diepgang – gewoon fake news is. Voorlopig ‘van horen zeggen’, meer niet.
Als dat zo is, dan moet de burgemeester, naast instemming geven aan een dieper onderzoek, excuses aanbieden voor het op voorhand ‘fout’ noemen van alle collegebestuurders en gemeenteraadsleden.

Dat gegeneraliseer kan niet worden geaccepteerd van iemand die tegelijkertijd burgers serieus vraagt om democratisch te zijn en hen oproept volgende week woensdag toch vooral hun stem uit te brengen. Want nu klinkt alles meer als: Ga vooral stemmen, desnoods op een boef. En wie dat is hoort u later wel.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Ga stemmen, desnoods op een boef

  1. Al of niet voor publicatie, dit kan niet anders worden bestempeld, als eten en drinken tegelijk !!! Immers wat is er allemaal in die vergaderingen achter gesloten deuren besloten wat het daglicht niet kan verdragen!!

  2. Hoe het ook zij, er zingen al legio namen rond. En zo lang er geen opheldering komt zal dat aanzwellen tot een melodie en wellicht tot een volkszang! Dus : namen, namen, namen.

  3. De ongelukkige woordkeuze van de burgemeester leidt nu dus tot allerlei (onbedoelde / bedoelde) suggesties. Het is goed als er meer openheid komt. Maar dat zal vrijdag denk ik, niet gebeuren. Het zou me verbazen als nu er opeens openlijk allemaal Zwarte Pieten worden uitgedeeld. Je kunt in een openbare vergadering niet zonder degelijk onderzoek zomaar namen gaan noemen.
    Is dit verzoek van vergadering dan een verkiezingsstunt , voor de bühne? Als er zaken zijn die onderzocht moeten worden, doe dat dan direct! zonder treuzelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>