Fu Yong Hai Fixing en Mihoen-Manipulatie

9 mrt

(Westland, 9 maart 2016). Afgelopen najaar vond de provincie Zuid-Holland een xl-supermarkt eigenlijk niet passen in hartje Naaldwijk. De verdrietige gemeente vraagt dan een extern bureau hierover een rapport te maken. Zegt in de opdrachtgesprekken niks over conclusies, maar geeft alleen eigen input. Mij zal je niet horen zeggen dat er dan gerede kans is dat het rapport voor de opdrachtgever positief uitkomt.
En wat geschiede? De provincie komt, met dat nieuwe rapport, tot de slotsom dat zo’n xl-super daar precies past. Sterker, eigenlijk noodzakelijk is omdat er in Naaldwijk te weinig supermarkten zitten. In China noemen ze dat Fu Yong Hai Fixing, zo vertelde mij een Westlandse deelnemer aan zo’n handelsmissie daarnaartoe.

Nog even terug, er was dus provinciale xl-twijfel en die ga je, zo lijkt me, dan als gemeente in alle openheid weerleggen, met argumenten. En als je lef hebt betrek je bij die procedure ook tegenstanders en bezwarende omwonenden. Zeg je tegen dat bureau ook te onderzoeken of zo’n supersupermarkt niet moet worden omgeven door een rigoureus aangepaste verkeersinfrastructuur. Want xl-klanten komen niet shoppen als ze in de file moeten staan, of door een fijnstofmuur moeten rijden.

Te omslachtig
Zelf zou ik dat natuurlijk niet doen, veel te omslachtig. Als egoburger zou ik dat rapportenbureau stiekem opdracht geven, het voor mij positieve rapport stiekem naar de provincie sturen, stiekem afwachten of ze ‘om’ is en pas als dat zo is, zou ik de goegemeente melden dat alles in orde is. Zo’n stiekem gedoetje moet kunnen. Vind ik.

Maar dat geldt natuurlijk niet voor de betrouwbare gemeente die het beste met ons voorheeft. Die moet het goede voorbeeld geven. Dan is het schrikken als blijkt dat de gemeente doodleuk ‘mijn’ weg heeft gekozen, ook de stille, stiekeme route heeft bewandeld. En de burgers op die manier ‘bespeelt’ en na lang stilzwijgen voor het blok zet: Alles is okay. In China noemen ze dat al eeuwen ‘mihoen-manipulatie’, zo begreep ik.

Blote billen
Dit soort gedrag heeft gemeentelijke na- en voordelen. Nadeel is dat ze met blote billen moeten toegeven dat het bureau tevoren subjectief is geïnformeerd, dat gemeenteraad en burgerij lang en leugenachtig in het ongewisse zijn gehouden en dat het beter was geweest tegenstanders en bezwarende omwonenden bij dit alles te betrekken.

Maar deze gang door het stof weegt nauwelijks op tegen het grote voordeel dat er nu een – mogelijk gekleurd – rapport ligt waar de provincie zich al aan heeft gecommitteerd. Een rapport dat, ondanks de bedenkelijke voorprocedure, toch de verdere discussie fors mede bepaalt.
Natuurlijk, (omwonende) tegenstanders krijgen nog kansen om er ‘op te schieten’, maar die zullen hooguit op details aanpassingen opleveren. Een geheel nieuw rapport zit er niet in; het bestaande weggooien betekent te veel gezichtsverlies voor inmiddels te veel betrokken bestuurders.

Overigens, ik heb sinds kort ook een onderzoeksbureautje. Met plezier wil ik, desnoods enkele, rapporten maken over een Naaldwijkse xl-supermarkt die geen enkele gevolgen heeft voor de verkeerssituatie en voor de directe leefomstandigheden. Is zo gemaakt, 40 pagina’s, binnen een week klaar. De gemeente mag bellen. In China noemen ze dat tegenwoordig babi pingping. Zo hoorde ik.

Rien van den Anker

2 gedachten over “Fu Yong Hai Fixing en Mihoen-Manipulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>