Freek, die van Broekema en Baudet

11 nov

(Westland, 11 november 2020). Neem Freek Jansen. Ooit een beetje bekende Westlander die een behoorlijke rol speelde in het jarenlange conflict tussen voormalig griffier Nico Broekema en de gemeente Westland, met toenmalig burgemeester Sjaak van der Tak in de hoofdrol.

Het begon allemaal met Jansens nogal infantiele hackpoging van het emailadres van de Drentse koningscommissaris Jacques Tichelaar (PvdA), waarmee noorderling Broekema een soort ‘geschil’ had. De kwajongensstreek kwam uit en Van der Tak heeft in dat relletje een sussende en bemiddelende rol (!) gespeeld. Eerst dreigde nog aangifte, die werd ingetrokken en uiteindelijk kwam er geen rechtszaak. Jansen dankbaar, het verhaal wil dat Van der Tak daarna zijn griffier in de gaten hield.

‘Vreemde activiteiten’
Jansen, dat wetend en werkzaam bij de griffie, zou de burgemeester, achter zijn directe baas Broekema om, hebben geïnformeerd over diens ‘nogal geheimzinnige en vreemde activiteiten’. Waarvoor hij ook gemeentelijk kosten declareerde. Dat kwam Sjaak goed uit, het boterde toch al niet erg tussen hem en de eigenzinnige Nico; de basis voor een zogenoemd personeelsdossier was gelegd.

Broekema kreeg uiteindelijk de zak, liet zich niet kennen en een jarenlange juridische zaak volgde. Nog maar enkele maanden terug was er een finale gerechtelijke uitspraak. Kort door de bocht, Broekema’s ontslag was terecht, een schadeclaim van € 170.000 hoefde hij niet te betalen, hij kreeg zelfs andere kosten vergoed. Beide partijen riepen dat ze gewonnen hadden.

Forum voor Democratie
Terug naar Freek. Die is inmiddels stilletjes verdwenen, elders zijn heil zoekend. Kort daarop wordt hij een landelijke mini-bekendheid als initiatiefnemer/voorzitter van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie. Dan is hij al, en nog steeds, fractiemedewerker bij Thierry Baudet.

Zijn bekendheid groeit als zijn, met hem gebrouilleerde en ontslagen, ex-collega Broekema vertelt dat Jansen ‘relativerend’ over de Holocaust zou hebben gesproken. En ook de economische politiek van het Derde Rijk zou hebben verheerlijkt. Na een lange stilte ontkent Jansen, al beweren andere bronnen het tegendeel.
Vorige week werd bekend dat hij hoog op de FvD- kandidatenlijst voor de Tweede Kamer staat. Op nummer 7.

Venijnige Jinek-discussie
Tot Baudets ongenoegen krijgt de ex-Westlander ongevraagd bijna meer publiciteit dan hij zelf. Een trotse presentatie van hem en twee vrouwelijke partijpaladijnen bij Jinek leidt tot een uiterst venijnige en ruzieachtige discussie van bijna tien minuten over …. Freek Jansen. En niet over Forum.
Volgens Thierry Baudet is er niets aan de hand, gaat het slechts over een vroeger arbeidsconflict met een frauderende meerdere. In Westland.

Zo flakkert de affaire-Broekema opnieuw op; de hoofdpersoon wil FvD-leider nu juridisch aanpakken omdat die hem, bij Jinek, valselijk van fraude heeft beschuldigd. En in Westland komen er weer oude vragen naar boven. Wat is er in het begin precies fout gegaan tussen Broekema en Van der Tak? Wat is de exacte rol van de uit raadsleden – nu twee wethouders – bestaande werkgeverscommissie?

Boeiende spagaat
Interessant is daarbij de rol van LPF-raadslid John Witkamp. Die in het arbeidsgeschil – eigenlijk nog altijd – achter Broekema en tegenover werkgever Van der Tak stond. En die, net als vele andere partijgenoten, ook lid is van Forum van Democratie. De club van Jansen. Een boeiende spagaat.

Op en rond het Binnenhof is Freek Jansen inmiddels een behoorlijk bekende Nederlander, wel een ‘besmette’. De affaire-Broekema hangt aan hem als een lodenlastige Westlandse molensteen. Thierry Baudet blijft Freek ongetwijfeld nog wel even verdedigen, maar kan over hem ook geen ‘eeuwen’ ruzie blijven maken. Zeker niet met Jinek.

 

Rien van den Anker

 

8 gedachten over “Freek, die van Broekema en Baudet

  1. Het is onduidelijk of alles wat er nu over Freek Jansen wordt gezegd wel klopt. Maar beeldvorming is in de politiek dodelijk. Zelfs al komt hij in de Tweede Kamer dan blijft dit akkefietje nog jaren hangen.

  2. Beste columnist, denk je nu echt dat er nog Westlanders zijn die daarover nog vragen hebben?? Ja, een of twee raadsleden misschien maar meer ook niet.

  3. Er wordt in deze affaire ook vernomen dat Van der Tak het – aan de stoelpoten knagen van Broekema – door de jongeling Freek Jansen – niet onwelgevallig was. Dit ondanks dat deze zich bediende van acties waar – arbeidsrechtelijk gezien – op zijn minst tegen moest worden opgetreden.
    Echter: Van der Tak trad voor hem, met een toepasselijke Duitse uitdrukking, op als “” Steigbügelhalter”” omdat het hem best uitkwam.. De tijd zal leren of Jansen het als aankomend ambtenaar ter griffie Westland als één der souffleurs van Baudet tot grote politieke hoogte zal brengen.

  4. Ik weet niet wie dat moet beslissen maar ik denk dat er toch nog een soort lokale parlementaire enquête moet komen. Lees ik nou goed dat twee wethouders toen in de werkgeverscommissie van de raad zaten. Die weten dus meer. Daar zou je met dat onderzoek dus mee moeten beginnen.

  5. De columnist dekt het toe. Daarom voor alle duidelijkheid: Broekema was een topambtenaar bij de gemeente Westland die wegens corruptie terecht is geschorst en ontslagen, oordeelden zowel de rechtbank als de hoogste ambtenarenrechter. Dat hij voor een aantal kosten niet hoeft op te draaien, doet daar niets aan af. Raadsleden Witkamp (met name genoemd in het vonnis) en Duijsens profiteerden van deze frauduleuze ambtenaar. Witkamp heeft zich later verontschuldigd. Het is heel belangrijk voor de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur dat Van der Tak de kat de bel heeft aangebonden. En dat de rotte appel Broekema uit de mand van het openbaar bestuur is gegooid. Kijk op rechtspraak.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>