Eigen drankvolk eerst

21 aug

(Westland, 21 augustus 2019). Ik heb die vrienden uit Den Haag en Wageningen maar afgebeld, had ze dit weekend uitgenodigd voor De Bradelier, die mooie feestweek aan de Lee. ‘Moet je niet doen’, had een bevriende collega gezegd. ‘Lierenaars en Westlanders wel, maar alles wat van buiten komt, zien ze liever gaan dan komen’. Het feestbeest in me verschrompelde.

Wekelijks
Ik kom er vrijwel wekelijks, vooral bij Dick van de Vitaminetuin in de Hoofdstraat, ontmoet er eigenlijk alleen maar aardige mensen. Zelfs als ze horen dat je niet uit De Lier komt blijven ze vriendelijk. Zelfs toen ik eens plagerig riep in Den Haag geboren te zijn, kreeg ik te horen: ‘Kan jij toch ook niks an doen!’
Zelfs in mijn veelal politieke habitat zitten aardige Lierenaren, van diverse pluimage. Neem maar ‘paardenstaart’ Leo Boekestijn'(WV) of Pieter Hoogerbrugge (GBW). Zelfs de soms knorrig ogende Cor van der Mark (CDA) is in zijn hart ook aardig.

En dan lees ik ineens dat de organisatie van De Bradelier blij is dat het feest gelukkig weer ‘onder elkaar’ aan het worden is. Dat er allerlei veranderingen zijn doorgevoerd, eigenlijk alleen maar met de bedoeling om er weer een echt Liers dan wel Westlands feestje van te maken. ‘Die veranderingen hebben vorig jaar goed uitgepakt, want er kwam minder publiek van buiten Westland’, zegt Oranjecomitévoorzitter Piet Voskamp. Ook caféhouder Freek Hoogendonk van De Swing ziet dat zo: ‘Er komen minder mensen van buitenaf en dat is het hele ijkpunt van de feestweek.’

Herrietrappers
Dat er zelfs vrijdag en zaterdag, per avond, zo’n 1000 mensen minder van buiten kwamen, had ook voordelen, hoefden er geen Lierenaren meer teleurgesteld te worden. Die werden de jaren ervoor blijkbaar weggestuurd. Vol=vol, klonk dan vrolijk van achter de tap.
De caféhouder stellig: ‘Door minder reclame te maken, hopen we dat mensen van buiten Westland lekker hun eigen ding gaan doen en niet bij ons komen, want dat zijn meestal de herrietrappers.”
Eigen drankvolk eerst, heet dat klaarblijkelijk. Ieder zijn meug. Alsof beschonken Westlanders beschaafder dronken worden en kotsen dan niet-Westlanders. Alsof herrie trappen ‘onder ons’ anders is.

Het liefst zouden ze waarschijnlijk al die ‘buitenlandse’ feestvierders weigeren, maar je kunt ze natuurlijk niet als vreemdeling herkennen. Het lijken soms net Westlanders. Als de politie zo zou gaan werken, zou het alcoholisch etnisch profileren heten. Nog even en de feestwekers eisen dat agenten en ambulancebroeders ook uit het Westland moeten komen. Behalve die twee lekkere blonde wijven natuurlijk.

Ontmoedigen
Die bevriende raadgever kon mij troosten. Zei dat dat ook allemaal gebeurt tijdens feestweken in ‘s Gravenzande. Dat in Naaldwijk ‘buitenvolk’ vooral op Cannes afkomt. Dat ze die daar ontmoedigen door gewoon niet bekend te maken wanneer welke artiesten optreden. En dat Westlanders sowieso komen, ongeacht welke artiest hun bierlust zingend of spelend komt ‘verstoren’.

Op het scherm achter me zie ik het WOS-programma ‘Zomaar zomer’, dat gaat over de Westlandse feestweken. Ik mis de broodnodige ondertiteling, zie nog net dat de presentator voorkomt dat een levend ‘biervat’ zijn (onder)broek naar de knieën schuift, hoor meiden woorden uitkramen die hun ouders, hoop ik, niet graag horen. Zeker niet voor de televisie.
Ik ken Hagenaars en Delftenaren – ook jonge – die dat nooit zouden doen, die liever niet naar zo’n ‘feessie’ gaan. En ik ken Westlanders, zelfs Lierenaren, die daar ook zo over denken.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Eigen drankvolk eerst

  1. Zeker weten dat er later weer een dokter uit Delft een zeer dramatisch verhaal komt afsteken over de risico’s van het forse drank- en drugsgebruik in Westland. En dat de politiek daar weer ja en amen op zegt. En dat er daarna niks gebeurt. Volgend jaar weer feest.

  2. Het zijn soms helemaal geen kinderen van rond de twintig, ik zie daar vaders en moeders van in de veertig net zo hard meedoen. Goede voorbeelden voor hun kinderen. Er zijn mensen die vinden dat Westlanders recht hebben op die feestweken. Ik vraag me dat af.

  3. Is er geen systeem te bedenken om dit allemaal een beetje in de hand houden? Ik vrees ook altijd dat er allerlei lieden met verdovende middelen rondlopen. Ik was vroeger ook geen doetje, maar tegenwoordig vind ik het maar eng.

  4. Ook ik heb dat programma Zomaar Zomer zitten te bekijken. Ben blij dat ik geen kinderen van die leeftijd meer heb. Ik zou me zelf schamen als ik die daar zo op televisie had zien optreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>