Een veelzeggend boekenlijstje

21 jun

(Westland, 23 juni 2023). Toon mij uw boekenkast en ik vertel u wie u bent. Menigeen gluurt, op bezoek bij anderen, vaak naar de boekenkast en leert zo de gastheer of -vrouw beter kennen. Er is nu eenmaal verschil tussen Arnon Grunberg en Heleen van Royen. Al ken ik ook mensen die die eerste wel bezitten maar nooit hebben gelezen.

Het was burgemeester Bouke Arends die onlangs zijn lezersziel bloot legde op een eigen plank. De bibliotheek Westland had hem gevraagd die te vullen met ‘zijn’ boeken. Het resultaat was verrassend, voor sommigen verbazingwekkend.
Zijn boekenbiecht was onderdeel van een actie in de strijd tegen ontlezing. Het wordt een serie; inmiddels is ook Sophie van der Pal gevraagd, zij is de voorzitter van de Jongerenraad Westland. Wel heel benieuwd naar de verdere kandidaten want ik ken Westlanders, zelfs politici, die de vraag ‘Welk boek wil je nog lezen?’ eigenlijk niet kunnen beantwoorden. Soms durven te antwoorden met Gijp of Derksen

In verwarring
Dat is dus niet het geval bij Arends die als eerste de Max Havelaar op zijn plank zette. Multatuli’s historische boek dat in de 19e eeuw een aanklacht was tegen het koloniale gedrag van ons land in het voormalig Nederlands-Indië. Dat zal de Westlander die nu opgewonden raakt van de Zeven zussen wel direct in verwarring hebben gebracht.
Maar om Max hoog te zetten maakt natuurlijk wel indruk. En dat gebeurt ook als je daarna Het proces van Frans Kafka aanprijst waarbij je zelf toegeeft dat dat ‘een hele lastige is die je wel drie keer moet lezen om het te begrijpen’. En zo waren er nog enkele boeken die niet iedereen gelijk had verwacht.
De keuze voor Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen, over de tewerkstelling van duizenden straatarme sloebers in heropvoedingskampen in Drenthe, is voor een geboren Emmenaar nog wel logisch. Ook dat hij als PvdA’er de biografie Joop den Uyl er heeft uitgepikt. Maar De neergang van de PvdA en Haalt de PvdA 2025? worden jammer genoeg niet genoemd! Ook geen echte literatuur, geen Harry Mulisch, zelfs geen Ik Jan Cremer..

Populisme
Opvallend is verder de afwezigheid van spannende en ontspannende boeken zoals een Nicci French of desnoods David Baldacci. En bijna vreemd is de afwezigheid van het jongste boek van Leonard Ilja Pfeijffer Alkibiades. In die roman wordt uitgelegd hoe het populisme is ontstaan, ook dat het vaak uitloopt via autocratie naar dictatuur. Arends afkeer voor populisme kennend had ik dat zeker verwacht.
Zijn favoriete boek is trouwens De Bourgondiërs van Bart van Loo over het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw, op zich wel weer aardig, omdat we hem niet kennen als iemand die Bourgondisch leeft.

Westlandse boeken
Maar het meest opmerkelijke is dat op zijn boekenplank een boek over Westland ontbreekt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de dikke pil Geschiedenis van het Westland van Maaslander Jaap van Duijn maar zeker ook voor het schitterende boek over de Buitenplaatsen in het Westland. De bestseller Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl met als hoofdrol een Monsterse familie had eveneens een plekje op het plankje verdiend.

Westland mag hopen dat nu ook andere politici bibliothecair ‘geplankt’ worden. Velen zijn ongetwijfeld nieuwsgierig naar de ‘bieb’ van Peter Duijsens (WV), John Witkamp (LPF), Mireille van der Stelt (GBW) of Anja van der Eijk (CDA).
Al ben ik wel zo cynisch dat ik bij hen thuis wil controleren of de door hen genoemde boeken daar wel echt staan. Of via de bibliotheek zijn gelezen..

Rien van den Anker

3 gedachten over “Een veelzeggend boekenlijstje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>