Een nu nog onzichtbaar scheurtje

3 okt

(Westland, 3 oktober 2018). Statushouders zijn erkende vluchtelingen die hier mogen blijven. Die Nieuwe Nederlanders moeten ergens wonen en de rijksoverheid wil ze over het land spreiden. Volgens een gemeentelijke verdeelsleutel moeten statushouders worden opgenomen.
Moeten, weigeren kost veel geld. In Westland gaat het jaarlijks om enkele tientallen gezinnen en evenzoveel huizen. Vrijwel altijd in de goedkope huursector.

Mede door een jarenlang liberaal woningbouwbeleid gevolgd door een ingrijpende economisch-financiële crisis, zitten we nu met een ‘woningbouwgat’. Er zijn gewoon te weinig betaalbare huurhuizen. Jonge starters kunnen niet starten en dat geldt ook voor (herstartende) gescheiden ouders met kinderen. ‘En dan kruipen die statushouders in onze huizen’, zeggen velen. Onterecht maar wel begrijpelijk.

Verzet
Er is steeds meer verzet tegen die spreidingsmaatregel. In Alkmaar, in Castricum, ook in Westland is het nu een politiek item. Elke gemeente zoekt haar eigen bezwaren. In Westland klinkt, kort door de bocht, dat hier al zoveel arbeidsmigranten moeten worden opvangen, vooral Polen, Roemenen en Bulgaren. En dat er demografisch dus geen ruimte is voor statushouders.

In de verkiezingsprogramma’s van LPF Westland en ook Westland Verstandig staat: liever minder statushouders ten gunste van Westlandse woningzoekenden. GemeenteBelang Westland schrijft dat niet zo expliciet, maar vrijdag zei GBW van de voorrangsbehandeling voor statushouders af te willen.
Waarop de LPF vals twitterde: ‘Nog een partij die een belangrijk punt uit ons verkiezingsprogramma onderschrijft’. Los van die kleuterkibbelarij, in de Westlandse gemeenteraad is er op dat punt nu een meerderheid.

‘Gaat bekijken’
Dat verzet komt van oppositiepartijen, maar ook van coalitiepartij LPF. Dat kan, want in het Westland Akkoord staat dat het bestuurscollege ‘de opgelegde taakstellingen voor statushouders gaat bekijken in samenhang met de opgave voor de huisvesting van arbeidsmigranten’.
Dat nogal vage en rekbare ‘gaat bekijken’ leidt er, mede onder druk van de LPF-raadsfractie, nu toe dat die statushouders een heikel discussieonderwerp zijn geworden. Want de andere coalerenden, zeker CDA en ChristenUnie/ SGP, houden namelijk vast aan de opgelegde opvangregels. Al is er wel twijfel bij een deel van de christen-democratische achterban. Die is er ook bij liberalen, maar de Westlandse VVD-politici blijven in deze eng stil.

Dominante plaats
Interessant is daarbij dat de LPF, de tweede coalitiepartij, politiek een groeiend dominante positie inneemt. Qua ideeën eigen piketpaaltjes uitzet, per geval steun zoekt, binnen én buiten de coalitie. Gebruikmakend van het feit dat oppositiepartijen niet ‘zomaar’ tegenstemmen alleen omdat ze oppositie zijn. En wetend dat andere coalitiepartijen, soms tandenknarsend, steun geven omdat ze anders de coalitie in gevaar brengen. De LPF gaat er, zo kort na de verkiezingen, geregeld met gestrekt been in. Logisch, want wat ze nu binnenhalen kan ze niet meer worden afgenomen.

Weerbarstig
Die partijpolitieke scoredrift is wel beperkt houdbaar. Zo’n drammerige statushoudersdiscussie bijvoorbeeld wekt ergernis, is ook het begin van college-tweespalt, een nu nog onzichtbaar scheurtje. Die, vaker voorkomend, uiteindelijk leidt tot een breuk. Want een bestuurderspartij als het CDA zal zich misschien bij bepaalde zaken in het pak laten naaien, maar zich zeker niet tot op het bot laten verneuken.

Tegen dat decor is het politiek fascinerend of de nieuwe burgemeester van christendemocratische huize komt. Formeel staat die natuurlijk boven de partijen, maar de praktijk is, zo weten we allang in Westland, weerbarstig. De LPF wil die weerbarstigheid in ieder geval niet afwachten. 

Rien van den Anker

4 gedachten over “Een nu nog onzichtbaar scheurtje

  1. De PvdA heeft altijd aangestuurd om sociaal te bouwen. Deze coalitie geeft opnieuw een ruk naar rechts en geeft statushouders de schuld van de woningnood. Maar als je niet bouwt zijn dit de keiharde gevolgen. Het is nodig dat een coalitie eens verder vooruit kijkt dan de vier jaar waarin ze zitting hebben.

  2. Goed gedaan van de LPF, laat ze bij het CDA maar eens voelen hoe het is om niet meer alleen de baas te zijn. Ik heb vooral veel vertrouwen in mevrouw Gardien, die kan ze wel hebben. En dat weten de wethouders Zwinkels en Vreugdenhil nu ook.

  3. Ik vrees dat LPF Westland met vuur speelt, uiteindelijk gaan ze het verliezen van de zittende macht, zoals het CDA. Dat is een echte bestuurderspartij die je niet zomaar wegjaagt. Achteraf gezien was het misschien veel verstandiger geweest als LPF samen met GBW en Westland Verstandig een college had gevormd.

  4. Vluchtelingen met een verblijfsstatus worden evenredig aan gemeenten toegewezen. Die hebben de wettelijke plicht om ze te huisvesten. Doordat gemeenten al jaren geen sociale woningbouw meer toestaan (Westland werkt al 25 jaar niet mee) is er grote woningnood. Jongeren en doorstromers moeten 5 jaar of langer wachten. Uit frustratie wordt gewezen naar mensen met urgentie die ‘zomaar’ huizen inpikken. Dat heeft hebben ertoe geleid dat statushouders geen urgentie meer krijgen. Maar de gemeente moet ze wel huisvesten. Ons bestuur kiest wederom niet voor het bouwen van extra sociale huurwoningen. Ze gaan op zoek naar tijdelijke woningen, containerbouw, tiny houses, noodopvang voorzieningen, waarin naast statushouders ook ruimte komt voor jongeren en mensen in nood. Weer een doekje voor het bloeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>