Een beetje terug naar de toekomst

28 sep

Westland, 4 december 2014.

Eigenlijk heb ik gewoon een pesthekel aan al die jaaroverzichten die we deze weken weer over ons heen krijgen. Selectief gekozen hoogte- en dieptepunten, uit politiek, bedrijfsleven of, nog onaangenamer, sport- of cultuurwereld. Niets gênanter dan foto’s van zingende mensen of scorende sporters.

En dan dat VIP-dodenlijstje, wel opschieten, want de meeste jaaroverzichten worden al voor de kerst gedrukt. Vreselijk, vreselijk, vreselijk. Alleen die ‘regen’ van natte vrouwenzoenen en (groeiend populaire) mannenknuffels op Nieuwjaarsdag is erger.

Of ik op mijn manier naar 2014 wilde kijken, was het verzoek. Liever had ik vooruit gekeken, maar goed, ik kijk nu maar een beetje terug naar de toekomst.

Welbeschouwd was het geen bijzonder jaar; met verkiezingen die dankzij ons eigen stemgedrag een met de VVD ‘opgepoetst’ college opleverden. Met dezelfde wethouders, die tegen dezelfde vergoeding allemaal wat minder te doen kregen, omdat de liberalen ook een bestuurszeteltje wilden.

Voor de positieve cynici, er is hoop, want de kans dat een wethouder of bestuurscollege tussentijds valt is inmiddels één op drie. En bovendien zijn er, los van die gigantische gemeenteschuld, nog wel enkele andere ‘behulpzame’ struikelpunten.

Ik noem maar de ingestorte waarde van duur gekochte gemeentegronden en de Westlandse Zoom. Of het nieuwe gemeentehuis. Het principebesluit – twee locaties – mag dan alweer een jaar geleden zijn genomen, de eerste palen zijn niet echt in zicht. Misschien wordt het er toch nog maar één. Misschien verhuist de Naaldwijkse Appie van de Verdilaan wel naar een groter XL-jasje achter De Tuinen. In de wereld van projectontwikkelaars en politici is alles mogelijk. Ook in het Westland.

Belangrijk was natuurlijk de Russische tuinbouwboycot na de MH17-crash in Oekraïne, al valt het wel op dat er na het gemopper en geweeklaag een diepe stilte is gevallen. De ‘halve’ tuinbouw zou omvallen, maar ik hoor daar niks meer over. Of heet dat stilte voor de storm?

Dan is er nog die gigantische decentralisatie-operatie, waarbij de taken rond jeugd- en ouderenzorg, WMO en Participatiewet door de gemeente worden overgenomen. Ik moet natuurlijk diep respect hebben voor alles wat er al op de rails is gezet, maar iets zegt me dat in het voorjaar de eerste ‘slachtoffers’ zullen vallen. Of eerder. Noem het maar buikgevoel.

Was er dan niks leuks afgelopen jaar? Ja, hoor, theater De Naald is zelfstandig geworden. Ruim baan dus voor amateurs en commercie. En ‘s Gravenzande krijgt eindelijk haar nieuwe centrum, zodat de term ‘Koopstad een Zee’ ook enige inhoud krijgt. Wel hoop ik oprecht dat dat nieuwe winkelcentrum geen Naaldwijkse Tuinen-kloon wordt, maar een oprecht Breeje Durp-icoon.

Verder noem ik vanzelfsprekend het verbeterde Westlandse wegennet, met als hoogtepunt het 3-in-1 project, bij Westerlee en de Maasdijk. Al mogen wat mij betreft die twee reuzen-rotondes blijven zoals ze nu zijn, want als er nog meer afslagen op worden aangesloten, dan blijf ik veiligheidshalve gewoon maar rondjes rijden.

In één opzicht was het jaar wel historisch. De gemeente bestond tien jaar, dus was er feest. Op het terrein voorbestemd voor een Horti Campus, maar die beschrijf ik wel in het jaaroverzicht 2020. Of een jaar later.

Terwijl het tweede lustrumfeestgedruis wegebte, sloegen Haagse en Rotterdamse veroveraars toe. Tot mijn verbazing stemden bijna alle Westlandse politici in met de nieuwe Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Gelukkig lijken twee PvdA-bewindspersonen deels op de rem te trappen. En is dus nog een kansje dat Westland (over)levend uit dit samenwerkingsverband komt. En geen Haagse of Rotterdamse wijk wordt.

En tenslotte, ook even serieus, sommige Westlandse politici willen liever geen goedkope woningen beschikbaar stellen aan gevluchte asielzoekers, omdat die naar eigen mensen moeten gaan. Eigenlijk is dat natuurlijk geen echt nieuws. Wel nieuw is dat – nog niet eens zo heel lang geleden – christelijke en socialistische politieke partijen verontwaardigd reageerden op dat soort ‘eerst wij, dan zij’- uitlatingen.

Dat soort protesten hoor je nauwelijks meer en misschien zegt dat toch wel echt iets over onze maatschappij in het afgelopen jaar. Harder, materialistischer, minder warm Westlands.

Op dan maar naar die natte vrouwenzoenen en die mannenknuffels. Sterkte!

Rien van den Anker

Een gedachte over “Een beetje terug naar de toekomst

  1. Ik vraag mij elk moment van de dag weer af wie van de ‘belangrijke’ bestuurders in Europa nog een verstandig woord kan uitbrengen over deze grote Volksverhuizing sinds de Tweede Wereldoorlog. In het kader van een eigentijdse bedrijfsvoering zou ik zeggen: de weg van de Top Down. Weg met hen die dit veroorzaken. Hierdoor wordt de vluchteling een gelukkig mens …. in EIGEN (beloofde) land. Of niet??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>