Echt theater in één tussenzin die keihard klinkt

12 jun

(Westland, 12 juni 2024). Niet gewoon maar oprecht theater maandag in de gemeenteraad. Of eigenlijk een soort vuurwerk waarbij directeur Jeroen van de Wiel van theater De Naald – al dan niet bewust – een soort precisielont hanteerde. Met één tussenzin de stilte keihard liet klinken.
Met als effect dat in eerste instantie de luisterende raad in verwarring raakte, daarna een geschrokken wethouder een schorsing aanvroeg om met haar collegecollega’s in overleg te gaan. En aansluitend het perplexe rumoer van vier vragende politici omdat de teruggekeerde wethouder liet horen eigenlijk niets meer te kunnen/willen zeggen. Een soort verbijstering in kapitalen.

Nog slechter
Van de Wiel, als inspreker aanwezig, zei op zeker moment iets over de staat van Theater De Naald die nog slechter was dan iedereen dacht of besefte. En desgevraagd zei hij dat hij die kennis heeft uit een rapport van een kop- en projectgroep. Waar hij in zit.
Opgesteld op verzoek van de politiek dat al een maand klaar is en waar de raad hard om zeurt. En waarover een andere wethouder nog steeds maar niets wil zeggen. „We moeten er eerst ambtelijk en met het college over praten. Dat gebeurt volgende week en dan krijgt de raad het zo snel mogelijk”, klonk het nu.
Dat pikte de raad op zijn beurt weer niet, het knorrige D66-raadslid Benjamin Hofland zei terecht dat er dan geen tijd en mogelijkheid meer is om een doorwrocht oordeel te geven over toekomstplannen over De Naald.

Geen geld
Het had eergisteren de dag des oordeels moeten worden. Met vijf rondvragen, zowel van coalitie als oppositie, had duidelijk moeten worden wat er nu gaat gebeuren met de volgens velen bouwkundig krakkemikkige Naald. Vrijwel iedereen is het erover eens dat er nieuwbouw moet worden gepleegd.
Alleen Westland Verstandig ligt dwars omdat het geld er niet voor zou zijn. Dit omdat er al 80 miljoen gereserveerd is voor de Flora Campus Westland en nog eens 62 miljoen euro voor sportparken, mobiliteit, onderwijs en speeltoestellen. Dan moet het theater maar wat jaartjes wachten, vindt Westland Verstandig. Vooralsnog is wel wat geld vrijgemaakt om te onderzoeken hoe nu verder. En dat antwoord staat, als het goed is, in dat gesloten rapport, waaruit dus is geciteerd.

Schandelijk
De voorstanders van een nieuwe Naald zeggen dat het schandelijk is dat een gemeente van meer dan 115.000 inwoners niet een cultuurtempel wil realiseren. Dat de tijd van lapmiddelen en pleisters voorbij is, het kan iedere dag verkeerd gaan, volgens de theaterminnaars. Er worden al artiesten geweigerd omdat die niet kunnen worden gefaciliteerd.
En toen kwam maandag Van de Wiel, die maakte het citerend uit dat nog niet openbare rapport nog erger: ‘De staat van onderhoud is nog slechter dan we gedacht hadden.’

Originele versie
Het leuke van de politiek is dan dat de erop volgende discussies bijna niet meer zijn te volgen zijn voor gewone, beschaafde mensen. Dan krijgt een opdracht aan de wethouder om het bestuurscollege te gebieden eerder te oordelen over het rapport een antwoord dat de wethouder ‘dat alleen maar zal proberen’.
Maar wel op een toon waarin kansloos doorklinkt. De suggestie om het college daarvoor een keer extra bijeen te roepen verdween in de wind. Zelfs de suggestie om na de collegevergadering van volgende week dinsdag gelijk het oorspronkelijke rapport onder embargo naar de raadsleden te sturen, vond geen gehoor. Omdat het college mogelijk sommige dingen wil onderzoeken en/of aanpassen. Hetgeen de raadsleden nog bozer maakte omdat zij gewoon de originele versie willen zien. En desnoods pas een dag later die visie van het college.

Mogelijk later
Met een beetje geluk weten we dus volgende week wat er qua theater met Westland gaat gebeuren. Mogelijk ook later. Misschien dat voordat het zover is de gemeenteraad een korte éénakter kan gaan instuderen onder de titel Dit pikken we niet. Met als apotheose dat de wethouders tijdens de epiloog worden ontslagen.
Met natuurlijk in de hoofdrol theaterdirecteur Jeroen van de Wiel en nog wat leuke citaten. Want wat er ook gebeurt, die moet nog een tijdje blijven. Die weet wel wat theater is, zelfs als zijn theatermuren dreigen om te vallen.

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “Echt theater in één tussenzin die keihard klinkt

  1. Tegenwoordig gaat iedereen, zelf generaals, in het theater vertellen wat ze ergens van vinden. Zou dat iets voor Peter Duijsens zijn?

  2. Natuurlijk hebben de voorstanders gelijk dat het Westland nu een mooi theater verdiend. En bij zo’n groot meerjarig project moet er voor een gemeente altijd geld te vinden zijn.

  3. Als columnist zou je ook kunnen concluderen dat Duijsens dus bewust rapporten laat achterhouden omdat de inhoud hem niet goed uitkomt. Iets met de pot en de ketel…

  4. Als het maar niet zo gaat als met het gemeentehuis, 10 jaar getreuzel/ geneuzel voor de beslissing viel. In die 10 jaar zijn de bouwkosten zeker 2 of 3 maal verdubbeld. En al de vergaderingen in deze periode van het college en de raad kosten ook een vermogen , voor de burger is het slikken of stikken. Hopelijk hebben ze daar wat van geleerd. [ Ik hoop het wel maar denk het niet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>