De Wraak van Sjaak

15 nov

(Westland, 15 november 2017). Puur principieel hadden wethouder Marga de Goeij en ook haar collega Theo Duijvestijn na die kwekerskunstdiscussie moeten aftreden. Het was immers hun portefeuille-pecunia waar het allemaal om draaide. Politiek zijn zij daarop aanspreekbaar, ook al gingen zij in de fout dankzij een gulgevende, net vertrokken burgemeester Sjaak van der Tak.
Eigenlijk geldt dat ook voor de rest van het Westlandse bestuurscollege. Geldwethouder Peter Ouwendijk liet anderen ongehinderd veertig mille uit ‘zijn’ kas graaien; zijn collega’s Bram Meijer en Frank Rijneveen lieten het, vrijwel zonder morren, toe. Heel formeel, maar dat is wel erg formeel, zou zelfs de kersverse waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne haar biezen moeten pakken. Politiek verantwoordelijk voor de daden des voorgangers, heet dat in christendemocratische kring.

Licht illegale vorm
Dat Van der Tak het voortouw nam bij deze licht illegale vorm van subsidiëren doet niets af aan de politieke aansprakelijkheid van de collegeleden. Ook al omdat ze zelf steeds benadrukken dat dit soort besluiten collegiaal als college worden genomen.
Dan alleen maar herhaaldelijk zeggen ‘Ik betreur het’ en publiekelijk een soort sorry laten vallen is geen verantwoordelijkheid nemen, maar wegschuiven. Volhouden dat het een integer besluit was met een goede intentie, is dan onverklaarbaar kleinzielig. En pijnlijk lachwekkend is dan beweren dat je niks echt slechts deed en dat je het geld niet in eigen zak stak.

Opstappen, van alleen de CDA-wethouders De Goeij en Duijvestijn, zou Westland heus niet in een bestuurlijke of politieke chaos hebben gebracht. Integendeel, het blijvende trio had staatsrechtelijk ‘normaal’ kunnen doorregeren. Eventueel met hulp van de waarnemende burgemeester, want die mag – met instemming van de collegeleden – ook een eigen portefeuille beheren.
Gewoon praktisch doorgaan in een soort demissionaire status, tot de raadsverkiezingen van 21 maart volgend jaar. Alleen maar lopende zaken doen. En daarmee het kiezersvolk tonen dat wat gebeurde pluche-onwaardig was. En eerder opstappende wethouders dus gerechtvaardigd.

Footprints
Dat was goed geweest voor de zuiverheid van de lokale democratie, voor de status van de gemeentelijke politiek, voor het gezag van de raad en voor het vertrouwen in politici. Hoe gek ook, vooral in die van het CDA.
Want de kunstkwekersrel is nog lang niet ten einde. Zeker niet omdat de gemeenteraad de waarnemend burgemeester heeft opgedragen uit te zoeken of Van der Tak nog meer toegezegde footprints heeft achtergelaten. Dat onderzoek moet half januari klaar zijn.

Iedereen weet ondertussen dat in de coulissen nog de oude Wateringse asbestzaak en het juridisch pijnlijke vertrek van de vorige griffier hangen. Niemand weet of er nog andere (mondelinge) toezeggingen zijn gedaan. Maar de voorpagina’s van de media zullen er vlak voor de verkiezingen bol van staan. Menig CDA-bobo zal zich dan afvragen of het niet wijzer was geweest om die wethouders toch eerder op te offeren. Met wervende stickers en flyers op straat steeds moeten uitleggen waarom dat niet is gebeurd maakt een campagne ook niet leuker.

Netflix-serie
De komende raadsvergaderingen worden mede door dat subsidiegedoe een soort Netflix-serie. Met hoog verkiezingsgehalte. Met twee ‘aangeschoten’ CDA-wethouders en een ‘eigen’ waarnemend burgemeester in de hoofdrol. De oppositiepartijen en (nu nog coalitiepartner) GBW hoeven niet eens zout in de wonden te gooien. Ook zonder zal er voldoende pijn zijn.

Voor Sjaak van der Tak betekent die subsidieblunder een forse imagobeschadiging. Maar die zou ook nog wel eens kunnen leiden tot een revolutionaire Westlandse verkiezingsuitslag. Daarna misschien tot een heel andere opvolger van Agnes van Ardenne; anders dan verwacht door het CDA.
En dat alles voor veertigduizend euro, vrijwel voor nop. Het klinkt bijna als een absurdistisch, morbide sprookje: ‘De Wraak van Sjaak’

Rien van den Anker

 

 

 

5 gedachten over “De Wraak van Sjaak

  1. Wat een onzin om Sjaak de schuld te geven van alles. Die man heeft zijn best gedaan en nu krijgt hij trappen na van al zijn vroegere vrienden. Ik ben het er wel mee eens dat dit effecten zal krijgen voor het CDA. Maar dat komt niet alleen door Sjaak.

  2. Het is zoals bij voetbaltrainers, je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Dat is ook zo bij Sjaak van der Tak. Dat wist niet weg wat hij daarvoor allemaal heeft gedaan, maar dat laatste gedoe met de kunstenaars blijft hangen. Jammer voor hem, maar hij had het zelf kunnen weten.

  3. Heel creatief om dit hele verhaal terug te brengen tot een sprookje. Waarbij Sjaak als het ware in zijn eigen zwaard valt. Hij heeft het beste voor met het CDA en Westland. En zie wat er allemaal gebeurt met het CDA en Westland. Ik ben heel benieuwd wat er met de verkiezingen gaat gebeuren.

  4. Het is me toch wat in het Westland. Een bijna cultuurloze streek en nu ruzie over kunstenaars en ruzie over geld. Het was hier al lelijk en bijna niet groen, wel heel ordinair theatraal.

  5. Sjaak kocht vele vrienden en heeft veel invloed op de persvrijheid uitgeoefend om zichzelf zo positief mogelijk te presenteren. De waarheid is geheel anders en komt nu pas naar buiten, en het einde is nog lang niet in zicht! Zie hoe de man in Rotterdam heeft geregeerd. Een correcte column weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>