De (onbekende) man van het jaar

31 dec

(Westland, 31 december 2016). Ab Gigant, de meeste Westlanders kennen hem waarschijnlijk niet eens, gelukkig maar. Zij die hem van naam kennen, kennen hem ook niet, weten niet wie hij is. Typisch Ab Gigant, totaal onbekend bekend.
Ab Gigant is een twitteraccount, niet meer en niet minder. In het wereldje van Westlandse (politieke) twitteraars is hij inmiddels een geheimzinnig fenomeen. Daar waar raadslieden, bestuurders en een handjevol politiek geïnteresseerden elkaar twitterend vliegen afvangen, grapjes maken en onzin spuien, is het het pseudoniem Ab Gigant dat daar anoniem doorheen fietst. Niet onverdienstelijk, in de lange rij twitterkletskoek doet hij geregeld zinvolle duiten in het zakje. En toont hij soms aan kennis van zaken te hebben, in 140 tekens geregeld zelfs tekenen van deskundigheid manifesterend.

Whizzkids
Zozeer dat hij twitteraars die principieel niet reageren op pseudoniemen of anoniemen, toch verleidt om te antwoorden. Dat schept weer verwarring in het lokale twitterwereldje. Een aantal heeft hem inmiddels geblokkeerd, anderen blijven reageren, zitten echt met de vraag wie het nu wel is, roepen hem dan op zich bekend te maken. Kom uit de twitterkast! Soms haalt Ab dan betweterig en gemeen naar hen uit, dat maakt ze nog woedender.
Hij heeft wel eens gereageerd op mijn column – die leest hij dus – maar ik wilde zijn reactie alleen meenemen als hij (in ieder geval aan mij) zijn identiteit bekend zou maken. Hij weigerde. Er zijn nu inmiddels zogenoemde whizzkids die via ip-adressen en emailnamen Abs ware identiteit proberen te hacken. Tevergeefs tot nu toe.
In het roddel- en kroegcircuit wordt druk gespeculeerd. Sommigen weten zeker dat het een Westlander is of een gemeentelijke (oud-)ambtenaar. Anderen denken aan een raadslid, zelfs een wethouder. Hij weet (te)veel over interne ambtelijke en politieke zaken. Dat wordt nog eens zijn valkuil, daarmee verraadt hij zich, klonk het onlangs deskundig rond de twittertoog.

Huisvader
Natuurlijk, in het licht van de eeuwigheid is Ab Gigant volkomen onbelangrijk. Tegelijkertijd is het fascinerend te zien hoe een onbekende – waarschijnlijk op een bovenkamertje – geregeld een golfje in een veelal rimpelloze Westlandse politieke vijver teweeg brengt.
Een nog net niet afgestudeerde psycholoog kan er mogelijk boeiend over filosoferen. Een dertiger die te lang bij zijn moeder is blijven wonen? Of iemand die een politieke carrière ambieerde maar zelfs bij een lokale partij niet aan de bak kwam? Een senior die na vijftig jaar geen gehoor meer vindt bij zijn echtgenote?
Of is het toch, als bij voetbalhooligans, een keurige huisvader van wie niemand vermoedt dat hij zoiets ooit zou doen. Die wel deskundig genoeg is om zijn identiteit verborgen te houden. Ik gok ook maar. Frank Rijneveen (GBW)? Heeft ‘ie wel de humor voor. Misschien is het wel een vrouw? Marga de Goeij (CDA)? Nee, die durft niet. Ulbe Spaans (GroenLinks) ook niet. Of toch Maxim van Ooijen (D66)?
Ondertussen lacht de Grote Onbekende zich rot, ook om deze column. In zijn eentje, dat wel.

Rien van den Anker

6 gedachten over “De (onbekende) man van het jaar

  1. Belachelijk dat er zoveel aandacht wordt besteed aan iemand die zichzelf niet kenbaar maakt. Schijnheilige, betweterige, anonieme rotzooi. Snap niet dat iemand die rotzooi plaatst.

    • Helemaal eens. Anonieme twitteraars gewoon laten kwetteren en blokkeren. In open discussie hoort anonimiteit niet thuis. Open en transparant argumenteren en standpunten innemen met daarbij zicht op eventuele persoonlijke en/of zakelijke belangen – waar op zich niets mis mee hoeft te zijn – is voor mij van belang. Ik ben dan ook blij dat ik hem in 2016 gigantisch NIET heb gemist. Dat wil ik graag zo houden in 2017.

  2. Ik had eigenlijk wel verwacht dat Ab Gigant als eerste zou reageren. Al was het alleen om een motivatie te geven waarom hij deze anonieme positie heeft gekozen. Als die integer is en vooralsnog twijfel ik daar niet aan, zou het best wel eens zo kunnen zijn dat zijn meningen beter worden gewaardeerd.

  3. Een column schrijven is een vak. Lees eerst Van der Tak en daarna deze perfecte beschrijving van het verschijnsel Ab Gigant. Eén seconde schoot door mijn hoofd: Is Sjaak Ab?

  4. Als je analyseert wat hij volgt qua accounts, dan valt mij op dat hij veel nieuws nationaal en internationaal volgt, ook veel individuen met een wat activistische inslag (type ombudsman / op de barricades) en tot slot ook redelijk links georiënteerde kanalen. Daarnaast zou de naam Ab Gigant kunnen duiden op een fietsliefhebber: All-terrain Bike van het merk Giant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>