Foute eieren en dito buren

9 aug

(Westland, 9 augustus 2017). Buren. Vaak heb je ze, soms zou je ze niet willen hebben. Als ze verhuizen moet je maar afwachten wie er voor terug komt. Sommigen zweren bij buren die je niet hoort of ziet, anderen zien de buren (te) graag.
Buren. Wij hebben ze, ook in Pernis. En in Europoort. Niet erg, er wonen, en werken vooral, vermoedelijk zeer aardige mensen Maar er staan ook fabrieken of liever raffinaderijen en allerlei andere petrochemische ondernemingen met soms onbekende namen. En, vaak onbekende activiteiten, ook voor controlerende instanties, vrees ik. Maar hoe dan ook, het zijn eveneens buren.

Achtertuin
Neem de Shell-vestiging aan de Rijndwarsweg in Europoort. Als je in Poeldijk of De Lier woont zit je nog redelijk goed, ongeveer tien kilometer. Hemelsbreed. Minder leuk wordt het in Naaldwijk waar de afstand is afgenomen tot ruim 6 kilometer. Meer pech heb je in ‘s-Gravenzande (5,6 km) en verstandige Maasdijkers kunnen beter gaan verhuizen. Daar zitten ze onder de vijf kilometer; bijna in de achtertuin van, noem maar, die Shellboys.
Hun tweede fabriek zit verderop, in Pernis, maar de Westlandse grenzen bij Maasdijk en De Lier liggen dan ook maar net op tien kilometer. Die arme Maassluizers zitten bij vrijwel elk onraad in de verkeerde hoek.

Affakkelfoto’s
Het laatste, echte gedoe met de zuidelijke buren was in 2012, met dat Noorse Odfjell. Een beetje industriële Tokkies, veel gezeur. Jaren ging het goed, enkele weken geleden mis. Bij Shell. Branden, lekkages en stank, in verschillende smaken. Ruikbaar in een redelijke regio. Daarna domineerden, toegegeven, spectaculaire affakkelfoto’s de (sociale) media.
In de jaren 80 ging het volk dan massaal de straat op. Werden duizenden (stank)klachten gemeld bij gemeenten en milieudiensten. Kalkten actievoerders creatieve anti-kreten groot op lakens. Was demonstrant een soort beroep.
Nu is het soms (niet eens) meer een item in het Journaal, instagrammen we trots vuurfoto’s, maken we ons (alleen regionaal) zorgen over het feit dat die tijdelijk gesloten Shell-fabrieken geen CO2 meer kunnen leveren aan tuinders.

Zielig
Een gestoorde wereld eigenlijk. Als er één dwaas een verkeerd goedje in onze eierfabrieken rondspuit, rennen we massaal als kippen zonder kop naar de koelkast om (nooit eerder opgemerkte) nummertjes te controleren. Gooien we alle eieren weg omdat de Voedsel en Warenautoriteit onbetrouwbaar, verwarrend en onduidelijk optreedt. Ook al wordt al snel duidelijk dat je minstens dozen per dag moet eten om enig risico te lopen.
En we vinden het hooguit zielig voor die onschuldige kippenboeren. Maar nergens een solidariteitsactie gezien om eens een extra eitje te nemen. Maak ze blij, neem nog een ei!

Avondje
Een hele gestoorde wereld dus. Als het in Europoort ooit echt fout gaat kan niemand waarschijnlijk zijn koelkast meer vinden. Zijn wij, de buren, de eerste slachtoffers. Bizar was na ‘Shell’ de reactie van de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond, ook zo’n betrouwbare autoriteit.
Die zei dat Shell alles ging onderzoeken. En dat zij dan de vinger aan de pols zouden houden. De vraag dat dat lijkt op de slager die zijn eigen vlees keurt werd beschaafd afgewimpeld.
Gelukkig is er vanavond bij Shell Pernis een informatieavond. Mét autoriteiten. Een avondje voor buren dus, ik denk dat je er geen Westlander zult zien. Hooguit een tuinder die wil weten hoe het zit met die CO2-leverantie.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Foute eieren en dito buren

  1. Het is allemaal van de gekke. Shell Pernis heeft 60 fabrieken op een relatief klein oppervlak. Wie heeft dat ooit toegestaan?
    Men start nu weer op. en kennelijk valt dat ook niet mee. En ons voedsel? ‘De eierstroom moet weer op gang komen. Alsof er niks is voorgevallen de afgelopen weken en mensen zich zorgen hebben gemaakt: het is altijd donderen met die grote kippenfarms: of de kip of het ei mankeert wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>