Bezoek Westland

22 mrt

(Westland, 22 maart 2017).Toeristisch is het nog steeds tobben in de Glazen Stad. Ondanks strand, zee en Varend Corso blijft het kortbochtige imago hangen van een nogal saaie glazen regio, achter de duinen, met enkele dorpen en een oude kerktoren. Met harde werkers die zich recht(s) voor hun raap laten horen. Sociaal en gastvrij, maar niet voor iedereen. Niet echt een overtuigende toeristische hotspot.Bezoekers van buiten komen vooral naar Westland voor de stranden. Logisch, heel dichtbij (goedkoop) parkeren en veel minder druk dan bijvoorbeeld Scheveningen of Hoek van Holland. Dat er bijvoorbeeld op het strand of in een nabij dorp ook eethuizen zijn waar je meer dan een tosti en een uitsmijter kunt krijgen is veelal een eye-opener. Maar ook geen reden om speciaal daarvoor terug te komen.

Redder
Redder in de nood is de nieuwbakken organisatie Bezoek Westland, niet een VVV, maar een samenwerkingsconglomeraat van toeristische bedrijven die via een website en andere digitale activiteiten het Westland op de kaart proberen te zetten. Een initiatief, vooralsnog behoorlijk financieel ondersteund door de gemeente, maar verder puur commercieel. Niks mis mee. Integendeel.
Maandag was er een bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van het toeristisch seizoen 2017. Met de presentatie van de plannen, een gastbetoog van directeur Jos Vranken van NBTC Holland Marketing en een borrel na afloop. Voor partners, relaties en de (nu nog) meebetalende wethouder.
Er komen ‘ouderwetse’ flyers, folders en een toeristische plattegrond, maar ook digitale routes via een moderne app, zo werd verteld. Ook zogenoemde hashtag-borden waar toeristen de mooiste plaatjes kunnen schieten en delen met hun digitale vrienden. Zo moet Westland ook door bezoekers bekend worden gemaakt, want als toeristisch gebied is deze regio – zo zeggen deskundigen – nauwelijks bekend. Kort en goed, de toeristische redding van Westland is heel veel, vooral vrije en digitale publiciteit.

Beleid
Dan is het bijzonder dat de pers niet breed wordt uitgenodigd, alleen zij die volgens het bestuur mediapartners heten. Regionale mediabedrijven dus die zich klaarblijkelijk commercieel met Bezoek Westland hebben verbonden. En waarschijnlijk om die reden slechts positief schrijven. En die – klein detail – alleen Westlanders bereiken.
Dus geen CNN, geen Bild of New York Times, geen Nederlandse kranten of lokale journalistieke websites. Opmerkelijke toelichting: ‘Bij reguliere media denken wij meer aan een redactie waarbij het verhaal ook op de krant wordt gelezen, bijvoorbeeld door een eindredacteur.’ Nog opmerkelijker: ‘Ook De Telegraaf wordt niet uitgenodigd. Dat is ons beleid.’ Nog net geen opmerkingen over oneerlijke media of alternatieve feiten.

Een bijzonder beleid, onbegrijpelijk ook. Heb nog wel driftig gezocht of bij de gewone partners misschien een Trumpy Beach is te vinden. Of een Poetin Pizza. Niks daarvan, zelfs een Döner Erdogan ontbreekt op de lijst.
Wel hoorde ik later dat er maandag bij de congresdeur een forse, Westlandse uitsmijter stond. Met zo’n blond Donald kuifje. Zeker de persvoorlichter, zonder journaille toch eventjes werkloos.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Bezoek Westland

  1. Mooi maar droevig artikel over Westlands Toerisme! Ook ik probeerde als blogger (vrije publicist) aanwezig te zijn, maar kon nergens vinden waar, wanneer, hoe laat het werd gehouden. Na wat Tweets kwam de reactie. Wie bent u, uw naam komt wel bekend voor… Helaas, het is niet voor u, maar alleen voor partners of zo iets…
    Dan zijn we weer helemaal thuis in Westland. Door de gemeente gesponsorde clubjes die commerciële activiteiten uitvoeren met burgergeld. Ons kent ons, maar ons mag d’r nie bij benne…. Nou, mij best hoor, met zulke briljante denkers, geniale strategie en een visie van niks zal het ook niet veel worden.

  2. Uit het feit dat Bezoek Westland niet reageert op deze column concludeer ik maar dat de zwijger ermee instemt. Mogelijk betekent dat ook dat ze ervan hebben geleerd.

  3. Had inderdaad iets groter aangepakt moeten worden. Beste reclame is mondreclame zullen ze gedacht hebben. Al bereik je digitaal meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>