Bestuurders en bouwers, het blijft oppassen

18 mei

(Westland, 18 mei 2016). Het bijzondere leaseconcept voor het nieuwe Westlandse gemeentehuis is in de categorie Best Social Infrastructure Project genomineerd voor de Partnership Award 2016. Westland goes international met zijn ‘New Municipality Town Hall’.
De prijsuitreiking was afgelopen donderdag in Londen tijdens een chique gala-avond. Namens de gemeente Westland waren aanwezig burgemeester Sjaak van der Tak en wethouder Bram Meijer. Verder ook vier ambtenaren onder wie gemeentesecretaris Maarten van Beek.
De totale kosten voor de gemeente zijn € 5.000, zo zei wethouder Meijer de dinsdag ervoor. Iets meer dan 800 euro per persoon. Dat moet wel een Ryanairvlucht zijn geweest. En een Airbnb in een buitenwijk, ver van de City. Met z’n tweeën op een kamer. Slaap lekker, Bram. Jij ook, Sjaak. 

Prestigieus
De Partnership Awards heten in de internationale projectontwikkelingswereld prestigieus. Potentiële winnaars zijn projecten waarbij publiek en privaat geld bij elkaar komt; er zijn 18 categorieën. Voor de gala-avond inclusief diner – kledingvoorschrift Black Tie – konden tafels worden gereserveerd; tussen de 4.000 en 5.000 euro voor tien personen.
Van de in smoking gestoken Westlanders zijn groepsfoto’s op Twitter verschenen, samen met vier anderen onder wie VolkerWessels topman Piet van Hoeven. Ter informatie: VolkerWessels is de bouw- en vastgoedontwikkelaar die de Westlandse stadhuizen gaat bouwen en die mede het leaseconcept realiseert.
Zonder ‘happende beelden’ mag geconcludeerd worden dat de Westlandse delegatie daar aan tafel heeft gezeten; de gemeentelijke munten waren immers al reizend en overnachtend uitgegeven. Beide Westlandse bestuurders bedankten na afloop twitterend het eigen gemeentelijke team en dat van VolkerWessels, voor de inzet. ‘Whatever that may be’ zou Shakespeare ongetwijfeld hebben gesonnetteerd.

Specificatie
Wethouder Meijer zei daar vorige week niks over, politiek terecht, hem was immers alleen gevraagd naar de kosten van het Londense bezoek, niet naar de specificatie. Maar zo leek hij wel een soort advocaat à la Duijsens van oppositiepartij Westland Verstandig, een half verhaal is ook waar. Soms helemaal.
Meijer kan inmiddels wel leven met een oppositie die voor achterban en bühne dit soort vragen moet stellen. Daarom geeft hij soms met een pokerface ook nietszeggende antwoorden als ‘onze aanwezigheid kan voor de gemeente van belang zijn’. Normaal gesproken moet je een bestuurder als Meijer ook niet voor elk kwartje op het matje roepen. Een beetje ruimte mag best, maar zeker niet altijd.

Roermondse toestanden
Met zijn ervaring weet Meijer (net als de burgemeester) namelijk ook dat juist de relatie tussen bestuurders, bouwers en vastgoedontwikkelaars ingewikkeld is, heikel, soms ook link. Daar waar transparantie sowieso altijd moet, is het dan extra oppassen. Al schrijf je als politicus zelf het woord integriteit met hoofdletters, voor je het weet zit je in Roermondse toestanden.
Overigens, het bleef in Londen bij een nominatie. Uiteindelijk won in hun categorie een Londens project van 1500 woningen. Onduidelijk bleef nog wel hoe laat en onrustig het in die buitenwijkse Airbnb is geworden. Maar dat horen we vandaag – woensdag – wel na het slaan van de eerste gemeentehuispaal in Naaldwijk. Zijn die ‘Londense’ bestuurders en bouwers ongetwijfeld ook bij aanwezig.

Rien van den Anker

2 gedachten over “Bestuurders en bouwers, het blijft oppassen

  1. Je vraagt je toch af waarom de bedragen die daar worden uitgegeven (in Londen, maar ook andere reisjes) niet gewoon meteen openbaar gemaakt worden. Ik bedoel maar te zeggen dat als mensen inzicht hebben, ze zelf wel kunnen concluderen of dat hen inziens een goede besteding is geweest. Volledige transparantie, wellicht valt daar ook een prijs voor te winnen! 😉

  2. Wat behelst bestuurders toch om allerlei dingen maar voor de helft te vertellen, het komt toch wel weer uit. Ik begrijp dat Van der Tak nu weer in Japan zit, mij best, maar het was veel slimmer geweest om dat tevoren echt publiekelijk te melden. Met eventuele kosten. En ook met wie. Dat is volgens mij ook de enige manier om bij Duijsens het gras voor de voeten weg te maaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>