Beschadigd wethouderschap

14 nov

(Westland, 14 november 2018). Na die extra raadsvergadering maandag over het al dan niet legale woonhuis van wethouder Leen Snijders (SGP/Christenunie) is er maar één conclusie: politiek gezien is de man aangeschoten wild.
Hij mag blijven, een motie van afkeuring werd immers verworpen. Maar hem wachten jaren angstig bestaan waarbij hij constant over de schouder moet kijken of niemand hem politiek een mes in de rug zal steken. Bij elk debat moet hij op zijn woorden letten om niet te horen: ‘En wat deed jij zelf?’

Waar of niet, hij blijft ‘die man van dat huis’. Die zal ervaren dat de politieke wereld keihard is waarin rancune en wraak pijnlijke wapens zijn. Met tegenstanders die een geheugen als een olifant hebben. Niks vergeten. Weet je nog, Leen, toen en toen.
En dagelijks tegen de spiegel zeggen dat je gewoon gelijk hebt, daar helpt geen lieve moedertje aan. Op den duur zal Leen de dag vervloeken dat hij gretig het wethouderschap op zich nam.

Volksplek
Gelijk of ongelijk geldt niet in de politiek, altijd zo geweest. Het gaat om de beeldvorming. Wat Peter Duijsens (Westland Verstandig) en André van den Berg (GBW) allemaal aanvallend spuien, wat wethouder Coby Gardien (LPF) krampachtig weerlegt en verdedigt, het kwaad is allang geschied. En CDA-raadslid Jaco Eeltink mag dan zeggen dat de raadszaal geen rechtszaal is, het is wel een volksplek waar het gepeupel moet kunnen horen of er goed en zuiver wordt bestuurd. En waar, als dat niet gebeurt, geen straf wordt uitgesproken, maar wel verantwoordelijken hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Schijn
Ook al ontkende de oppositie dat het een persoonlijke aanval was, maar slechts kritiseren van collegebeleid, de schijn had ze tegen. Natuurlijk wilde ze, via Leen, ook de rest politiek onderuit halen. Maar diezelfde schijn was er eveneens bij coalitiegenoot Witkamp (LPF) die het woord ‘karaktermoord’ gebruikte alsof hij het zelf heeft uitgevonden. Die van Snijders gedrag zei dat er geen sprake was van geheimzinnigheid ‘omdat het allemaal al bekend was in Monster toen Monster nog Monster was’.

Als Jenny Vermeer (CDA) dan oreert dat de menselijke maat is overschreden en vraagt waarom het nodig is om iemand zo in een kwaad daglicht te stellen, heeft dat iets van een farizeeër die zonder zonde is. Zeker als je hoort hoe zij geregeld naar de oppositie uithaalt.

Averechts
Grote vraag is waarom Leen Snijders maandag niet zelf het woord nam, waarom was er alleen een zoon die als inspreker emotioneel meldde dat de hele familie met de nek wordt aangekeken, dat ze alles als smaad en laster ervaren en dat ze toch wel een huis mogen hebben. ‘Dit is toch een vrij land’ roepen, werkt dan averechts.
Leen zelf had twijfelaars over de streep kunnen trekken in een open en eerlijk debat. Hij had zelfs het vertrouwen in de politiek kunnen opkrikken door te zeggen: ‘Ik voel me en ik ben beschadigd. Zo kan ik niet werken. Adieu.’

Trouwens, als hij enig eergevoel en zelfrespect heeft, was hij veel eerder opgestapt. Had hij met rechte rug zijn ‘oude’ raadszetel weer ingenomen. En Willy De Zoete, de huidige fractievoorzitter SGP/ChristenUnie, voorgesteld als opvolger.
Dat is pas echte politiek, die gaat niet over een persoon. Die gaat over de integriteit en de beeldvorming van de positie. Nu is ook het wethouderschap zwaar beschadigd.

Rien van den Anker

8 gedachten over “Beschadigd wethouderschap

  1. Mooie verwoording over dit politieke issue. De man in kwestie verschuilt zich achter het collegebesluit. Beter was geweest een voorbeeld te even: als hij had gezegd: ik ga er alles aan doen om te verhuizen zodat de vergunning niet meer nodig is.

  2. Zo kun je van elke verschrikkelijke politieke gebeurtenis wel een leuk verhaaltje maken. Maar waar het echt om gaat, namelijk om een hardwerkende persoon als wethouder Leen Snijders, wordt nauwelijks aandacht besteed. Politiek is niet alleen een hard vak maar ook slecht.

  3. Ik ben altijd weer verrast als ik zie wat deze columnist van een gebeurtenis maakt waar ik zelf ben geweest. Op professionele wijze laat hij mij en volgens mij vele anderen dan zien wat er echt is gebeurd. Goed werk!

  4. Als de nieuwe burgemeester Bouke Arends die laatste Naaldwijkse politieke film ook heeft gezien, dan zal hij dat als een perfecte cursusles moeten zien. Zodat hij nu precies weet wat voor vlees hij in de kuip zal aantreffen. Dat was het enige nut van die extra raadsvergadering.

  5. John Witkamp van de LPF had wel verwacht dat de oppositie excuses zou aanbieden aan wethouder Snijders in plaats van een motie van afkeuring in te dienen. Dat vind ik ook zei toen de onafhankelijke (!) interim-burgemeester. Ik vind totaal oninteressant wat zij vindt. Haar eigen mening is niet van belang. Dat zou zij als onafhankelijke interim-burgemeester ook moeten vinden.

  6. Niemand reageert na die extra raadsvergadering op wethouder Cobie Gardien. Die moest de kooltjes uit het vuur halen voor haar collega. Dat deed ze werkelijk fantastisch, ik krijg zelfs de indruk dat ze het zelf ook allemaal geloofde. Een top-politica.

  7. Het – beschamende – gebeuren heeft een hoog gehalte van “alle burgers zijn gelijk maar sommige daarvan zijn meer gelijk”. De heer Snijders had, vanuit zijn levensovertuiging, er beter lees wijzer aan gedaan om de functie niet te aanvaarden of alsnog terug te treden. Kennelijk heeft hij geen waarde gehecht aan hetgeen zijn beginselen aangeeft ” hoedt u voor de schijn des kwaads”! Deze schijn zal, ook al omdat hij zich de tegen beter weten in pogingen van het College om recht te praten wat krom is welwillend laat aanleunen, van hem blijven uitstralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>