Westlandse freesia’s week lang middelpunt op Keukenhof
Westland, 4 maart 2014
Hij heet Jaap Elenbaas, maar passender is Mister Freesia. Al ‘eeuwen’ is hij gepassioneerd door die bloem, met die bijzondere kam. Hij weet er ook alles van. Taalkundig worden we al direct gecorrigeerd, de naam Fresiastraat is met één e, de oorspronkelijke naam is met twee e’s.
Elenbaas werkt zo’n 25 jaar bij Van de Bos Freesia BV in Honselersdijk; een grote speler in de freesiawereld. “Nederland is ‘s werelds grootste freesia-natie, met een jaarproductie van 300 miljoen takken. Dat komt vooral door ons klimaat: ‘s zomers perfect weer en ‘s winters niet te koud. En minder licht is dan met lampen op te vangen.”
Mede door die bijna-monopoliepositie bezitten de Nederlandse freesiakwekers en – leveranciers de beste kennis van de wereld op dit gebied. “Op een verre, tweede plaats staat Japan.” Hij legt uit dat er in andere landen, zoals Duitsland en België, wel een beperkte productie is, maar dat van echte concurrentie geen sprake is. ‘Veelal moeten wij de vraag aanvullen, omdat ze zelf te weinig freesia’s hebben.”
Groene takjes
Mooie praatjes van die Elenbaas, maar waar denk je aan bij freesia’s? Een voorjaarsbloem, zeg maar van februari tot juni. En – vroeger – aan mooie, vooral lekker ruikende bloemen, die er met die lange, dunne steeltjes een beetje iel uitzagen. Zelfs groene asparagus-takjes konden daar weinig meer van maken.
En toen dat ‘lekkere ruiken’ zo’n tien jaar geleden ook minder werd, hebben velen zich afgewend van hun geliefde freesia’s. Elenbaas, bijna met gebogen hoofd: “Inderdaad, in die jaren was er meer aandacht voor de productie, de reuk was niet vergeten, maar kwam niet meer op de eerste plaats.”
Inmiddels is die tijd voorbij, de freesia anno 2014 ruikt weer. Sinds een jaar of vier is er een omslag gekomen in de freesiawereld. Een omslag, wat heet, een complete metamorfose.
Die steeltjes van vroeger zijn stelen geworden, stevige stelen. Die groene takjes van toen zijn niet meer nodig om een bosje bloemen ‘body te geven’. In plaats daarvan wordt soms decoratieblad gebruikt, soms ook eigen bladeren van de freesia.
Bij de freesia’s 2.0 zijn de kammen ook veel langer, waardoor de bloemen groter kunnen groeien. Niet alleen maar in wit en geel, maar in vrijwel alle denkbare kleuren. En, zoals gezegd, de nieuwe freesia ruikt weer. ‘s Morgens een van freesiageur bezwangerde huiskamer binnenwandelen is weer terug. Als consument vraag je je af waarom ze dat niet eerder hebben gedaan?
Nieuw is eveneens dat de freesia op de markt komt als plant, de pot-freesia. Met eigen bladeren, met iets kortere steeltjes, met lange kammen. Voor binnen én voor buiten.
Steekwerk
De freesia-nieuwe-stijl is ook jaarrond leverbaar. “Dat is voor de klant nieuw, niet voor de telers en kwekers,“ legt Elenbaas uit. “We leveren altijd al aan bijvoorbeeld Groot-Brittannië. Ook aan Rusland waar Moederdag op de laatste zondag van november valt.”
Op de komende Keukenhof staat de nieuwe freesia bijna een week lang centraal. Van 27 maart tot en met 1 april is het Oranje-Nassau paviljoen gevuld met kleurrijke en zo specifiek geurende freesia’s. Met inzendingen van vele kwekers en van Westlandse bollenleveranciers als Van den Bos, Penning, ook uit Honselersdijk, en Hofland uit ‘s Gravenzande.
Arrangeur is Heleen Valstar die, omdat het Keukenhof-thema dit jaar ‘Holland’ is, ervoor heeft gekozen zich te beperken tot ‘Amsterdam’. Met grachtenpanden en typisch hoofdstedelijke taferelen. ‘Met heel veel freesia’s in grote vazen, maar ook met veel steekwerk, zeker zo’n 12.000 takken”.
Rien van den Anker
Kader
‘Holland’ thema Keukenhof 2014
Holland is het thema van de 65ste Keukenhof. De bloemenshow is open van 20 maart tot 18 mei. Er worden 800.000 bezoekers verwacht. Veel aandacht is er uiteraard voor de tulp, er zijn er miljoenen in ruim duizend variëteiten. Ook het verhaal achter deze bloem krijgt aandacht. Zo wordt verteld waar hij vandaan komt, wordt de tulpengekte tijdens de Gouden Eeuw uitgelegd en wordt de mythe rondom de zwarte tulp toegelicht.
Trekpleister is het bloembollenmozaïek van een Amsterdams grachtentafereel met een tulp zo groot als een grachtenpand. Met een formaat van 22 bij 13 meter en met 60.000 tulpen en muscari’s.
Op 29 en 30 maart staat de Hollandse Muziek (met shantykoren, Kleintje Pils en draaiorgels) centraal, op 5 en 6 april is er een Oudhollands weekend (paling roken, fietsen, Hollandse spelen, kaasdragers en klederkrachten) en met Pasen (19-21 april) bezoekt Dick Bruna’s nijntje het park voor een kindershow. Het weekeinde van 26 en 27 april staat in het teken van De Smaak van Nederland (met sterrenkoks en proeverijen). Informatie: www.keukenhof.nl.