je suis rien (66)

14 jan

Juridisch onhandig
VVD-raadslid Elly van der Wilk – van Baren, voorzitter presidium en werkgeverscommissie, beschreef in een column wie er volgens haar schuldig is in de zaak van de ontslagen gemeentegriffier. (Zie ook hieronder de column ‘Sub judice’).
Dat kan niet, vonden oppositiepartijen Westland Verstandig en LPF. De laatste noemde haar column ‘juridisch onhandig’. De wij-zij verhoudingen binnen de Westlandse politiek werden daarna oprecht zichtbaar: Alle andere partijen gingen achter haar staan. Zo van ‘wat zij zeggen is onjuist omdat zij zij zijn’.

Niet relevant
Die ‘wij’ vonden het ‘schandalig’, meenden dat ze integer had gehandeld. ‘Er stonden geen geheimen in de column’ en ‘Dit drekkige hoofdstuk gauw sluiten’ waren ook reacties. De politica zei dat ze ‘ter geruststelling uitleg aan de lezers had willen geven’.
Westland Verstandig had ondertussen ‘ontdekt’ dat Van der Wilk door haar geschreven boeken zou hebben verkocht aan een stichting, waarin de ontslagen griffier actief was. Dat ontkende zij niet, maar zij wist niet wat de relatie was tussen de gemeente en die stichting. “Dat bedrag schijnt betaald te zijn door de gemeente. Ik kan me dat niet meer herinneren. Ik vind het eigenlijk ook niet relevant.” Waarmee ‘wij’ het drekkige hoofdstuk bedenkelijk eensgezind afsloten.

Voedselbank-oliebollen
Donderdag doneert PvdA Westland zakken oliebollen aan de voedselbank. Oliebollen! Op 19 januari! “Leek ons wel leuk, zeker ook omdat de voedselbank aangaf dat er in januari weinig lekkere dingen beschikbaar zijn.” Diezelfde avond houden de Westlandse socialisten een nieuwjaarsreceptie met staatssecretaris Sharon Dijksma en Kamerlid Marit Maij. Dan wordt het glas geheven. Daar worden ook oliebollen uitgedeeld, wel bij de deur. Ook aan mensen die liever niet binnenkomen. Misschien wordt het daar wel drukker dan binnen.

Begraven op zondag
Het CDA en Westland Verstandig willen zaterdags ruimere tijden voor begrafenissen. Nu kan dat tot 12 uur en daarna slechts met speciale toestemming. En € 674 extra. Kan dat niet ook later en tegen het ‘gewone’ ochtendtarief, vragen ze. D66 zal binnenkort wel willen weten of begraven ook ‘s avonds en zondags kan.

De rubriek ‘je suis rien’ is boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (66)

  1. Als je iets verkeerds zegt en je doet dat alleen maar om je kiezers gerust te stellen, dan bied je je excuses aan. Als je iets fouts doet en je zegt dat je je dat niet meer kan herinneren, dan kan dat, maar om het dan ‘niet relevant’ te noemen, is beledigend naar je kiezers.

  2. Begrijp ik nu goed dat veel raadsleden Van der Wilks fouten wegpoetsen omdat ze worden aangekaart door Duijsens? Dus als zij zegt dat de aarde plat is en Duijsens bestrijdt dat, dan zegt de rest van de gemeenteraad dat ‘ie dat toch is. Ik begrijp steeds meer van lokale politiek.

  3. Nestor mevrouw Van der Wilk – ‘de oudste en wellicht wijste persoon’ – had moeten zwijgen en niet moeten optreden als toastmaster van het college. Integendeel: zij ging, met al haar breed geëtaleerde juridische deskundigheid, op de stoel van de rechter zitten i.p.v. te bedenken ‘Adhuc sub iudice lis est’ (het geschil is onder de rechter, de zaak is nog niet beslist). Zij had kunnen weten dat ‘Sapore Aude’ (Heb de moed om verstandig te zijn) en (alsnog) bedenken ‘Nulla Aetas Ad Discendum Sera’ (Men is nooit te oud om te leren).
    Citaten uit de bron waarvan burgemeester Van der Tak zich onlangs bediende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>