je suis rien (50)

10 sep

Griffier (1)
(Westland, 10 september 2016). De Westlandse gemeentegriffier Nico Broekema is geschorst. Dat heeft burgemeester Sjaak van der Tak in een allerijl bijeengeroepen, besloten vergadering van politieke fractieleiders bekendgemaakt. De redenen zijn onbekend; ook bij de betrokkene. ‘U zegt het’, reageert hij als hem wordt gevraagd of hij is geschorst. Andere politici zwijgen als het graf; weten veelal ook van niets.

Griffier (2)
Die medegedeelde schorsingsbeslissing (van de burgemeester) is opmerkelijk omdat formeel de gemeenteraad de baas is van de griffier. In principe is hij het die alleen tot schorsing of ontslaan kan besluiten. Bijzonder is ook dat de burgemeester de geïnformeerde fractieleiders zwijgplicht heeft opgelegd. Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk maar het zou mogelijkerwijs gaan om plichtsverzuim. Details moeten nog worden onderzocht.

Griffier (3)
Een sleutelrol speelt de zogenoemde werkgeverscommissie, met daarin de nu ook onder de zwijgplicht vallende raadsleden Piet Vreugdenhil (CDA), Ben van der Stee (LPF) en Tamara van Riet (D66). In het gemeentelijke politieke bestel is de griffie het administratief en adviserend secretariaat voor de gemeenteraadsleden. De griffier heeft daarbij een spilfunctie en vormt samen met de gemeentesecretaris en de burgemeester de ambtelijke top van de organisatie De burgemeester is voorzitter van de raad, maar geen raadslid.

Griffier (4)
De nu geschorste griffier is al elf jaar in functie, staat bekend als een bekwaam, ietwat eigenzinnig mens. Hij schroomt daarbij niet om gevraagd en ongevraagd zijn mening te geven aan zowel burgemeester als politici. Dat maakte hem ook niet altijd bemind. Broekema gaat in mei met pensioen. Naar verwachting zal de politiek de burgemeester dinsdag tijdens de gemeenteraad om meer informatie vragen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje dus, eventueel met serieuze ondertoon. Soms ook met actueel nieuws.

Een gedachte over “je suis rien (50)

  1. Alleen de raad kan beslissen over het lot van de griffier, eventueel na een voorstel van de werkgeverscommissie. Als de burgemeester daarover iets wil zeggen, dan kan hij dat alleen als juridisch inhoudsloze spreekbuis van een (zichzelf op dat moment stom makende) werkgeverscommissie. Mocht de griffier in het stadhuis de wet hebben overtreden, stel als voorbeeld diefstal of handtastelijkheden, dan kan de burgemeester de politie bellen en aangifte daarvan doen. Maar hij kan hem niet schorsen of ontslaan als griffier. Dat kan hij dan hoogstens verzoeken aan die werkgeverscommissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>