je suis rien

9 dec

(Westland, 9 december 2023, nummer 420). In buurgemeente Maassluis was er deze week een bijzondere politieke discussie. Waarnemend burgemeester Gregor Rensen (66) kreeg een motie van afkeuring aan zijn broek omdat hij onder meer de uitslag van de landelijke verkiezingen ‘verschrikkelijk’ had genoemd.
Niet als burger maar als burgemeester in een column, ook nog eens op de gemeentelijke informatiepagina.  Dat schoot Maassluis, de gemeenteraad, en voor raadslid Gary Bouwer (Leefbaar Maessluys) in het verkeerde keelgat. Vorig jaar deed die uit PvdA-hoek komende bestuurder toch ook al zoiets!

Niet handig, gewoon stom
Er ontstond een leuk debat, vrijwel de hele raad viel over hem heen waarbij zelfs de meest genuanceerde en harmonieuze fractie liet weten dat het niet handig was geweest, op straat heet dat gewoon stom, maar dat zo’n wantrouwensmotie wel heel erg zwaar was.
Maar pas echt gênant leuk werd het toen de tijdelijke burgemeester zijn zegje deed. Hij had de reacties onderschat, vindt dat een burgemeester best wel ruimte mag hebben om zijn eigen mening te hebben. Maar het ergste vond Gregor dat er twijfel bestond over zijn neutraliteit en zijn goede intenties. ‘Als dat niet helder is geweest dan spijt mij dat’, zo zei hij op een toon die ongetwijfeld niet iedereen overtuigend noemt.

Elke klojo
Ik weet het, net als journalist is columnist eveneens een vrij beroep. In ons vak heet dat cynisch: Elke klojo denkt dat hij een stukje kan schrijven. Gelukkig zijn er nog veel mensen die wel beseffen dat dat een vak is.
Jammer is dat er nog lieden zijn met een behoorlijke intelligentie, lange bestuurlijke ervaring, en ook media-ervaring, die niet beseffen dat het soms beter is vanuit hun (politieke) positie niks te zeggen. En zeker niet op een verkeerd medium.

Boven de partijen
Zulk gedrag mag je zeker niet verwachten van iemand die aan het eind van zijn carrière als wethouder en burgemeester, nog zijn talenten inzet als waarnemend eerste burger. Die beseft wat ‘boven de partijen staan’ betekent, die ook weet dat hij best een eigen mening mag hebben maar dat je die niet op de (door de gemeente betaalde) pagina’s in een huis-aan-huisblad gaat zetten.
Sorry kwam er dus voor de publicatie, niets over de inhoud, onuitgesproken bleef hij daarbij. Wel dat het onjuist was om dat op die gemeentelijke plek te uiten. Maar dan klinkt het wel wat huilerig om een raadslid te citeren: ‘Een burgemeester wil geen onderwerp zijn van een politieke discussie.’

Tot tien tellen
Ook kondigde hij aan graag met de raad te discussiëren of hij wel door moet gaan met dit soort columns (!). De afkeuringsmotie werd daarna met overgrote raadsmeerderheid weggestemd, vooral door het boetekleed van de burgemeester.
Toch blijft de vraag hangen waarom een met ervaring en deskundigheid aangestelde waarnemend burgemeester zo naïef kon zijn. Tot tien tellen of even slikken was beter geweest. Of na volgend jaar, wanneer er weer een echte burgemeester in Maassluis is, gewoon ergens een krant opzoeken die zijn opinie als ingezonden brief wil opnemen.

Zelfkennis
Ook helpt om eerst even bij goede vrienden te informeren wat een politieke column inhoudt en wat voor effect zoiets heeft. Of (socialistisch) collega Bouke Arends in Westland eens bellen. Maar realistischer is, gewoon geen waarnemend burgemeester meer worden.
Een licht regentesk, bijna op zijn pensioen leunende bestuurder zou dat toch moeten weten. Maar ja, zelfkennis, hè.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

—————————————————————————————–

Tot slot heel iets anders, in – echte – ernst. Heel (politiek) Westland is geschrokken omdat Peter Duijsens (Westland Verstandig) na een onwelwording in het ziekenhuis is terecht gekomen. Er is weinig informatie, dat is lastig, vooral bij een bekende Westlander, maar zijn privacy wordt terecht gerespecteerd.
Stilte en geen nieuws dus van degene die altijd zelf zo graag nieuws maakt. In het geval van Peter betekent dat dat het ietsje beterder gaat.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Wat zegt deze column nu precies? Iets over conservatieve PvdA-bestuurders of over bijschnabbelende waarnemers? Wat zal die Rensen nu echt hebben met Maassluis?

  2. Als raad had ik misschien geen wantrouwen maar wel een grote treurnis in een motie uitgesproken over het gedrag van deze man. Die komt echt nog uit de tijd van Swiebertje. Jawel, meneer de burgemeester, goed meneer de burgemeester! Sorry, ik vergeet de hoofdletters.

  3. Ik wens Peter Duijsens van harte beterschap. Dat alles maar goed mag komen. Hij is de man die de burger op één zet. Daar heb ik heel veel respect voor.

  4. Dat wordt geadviseerd om desnoods even een collegiaal belletje met Westlands Bouke Arends te doen is wel de limit. Van de regen in de drup?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>