je suis rien

2 dec

(Westland, 2 december 2023, nummer 419). In – en omwonenden van de Poeldijkse evenementenlocatie De Veiling, de vroegere Leuningjes, mogen nu ook laten horen wat zij van de nieuwe toekomstplannen van dit gebouw vinden. Tot veler verbazing meldde onlangs het Westlandse bestuurscollege dat er op die locatie een nieuwe tienerschool en een ruimte voor lokale activiteiten (voor verenigingen) moeten gaan komen.

Kapitaalvernietiging
En ook dat daarvoor De Veiling zou worden afgebroken. Vooralsnog was het een ‘aangekondigd besluit’ maar het kwam zo plotsklaps naar buiten dat het insloeg als een bom. Verbazing en verwondering dus, want in de afgelopen jaren is De Veiling – ook na gedoe over asbest – voor heel veel geld gerestaureerd en aangepast. Voor enkele miljoenen zelfs. Inmiddels klinken er, ondanks downsizen van de bedragen, woorden als kapitaalvernietiging.

Politieke junkies
Ook kwam er al snel politieke ruzie. Coalitiepartner Peter Duijsens (Westland Verstandig) zei verbaasd te zijn dat ‘zijn’ wethouders unaniem daar toe hadden besloten, zei dat hij er nauwelijks van wist en liet zelfs in een reactie het woord ‘onnozel’ vallen.
Waarna er met coalitievriend Remmert Keizer (GemeenteBelang Westland) een fittie ontstond. Of hij nu het plan, de procedure of de GBW-wethouder Anko Goudswaard zo noemde? Het verbale handgemeen leidde zelfs tot een verzoek voor een extra raadsvergadering door (!) de coalitiepartij van Remmert. Die is komende maandag. Feestje voor de oppositie. En voor politieke junkies!

Zwartepiet
Het kan zijn dat die bijeenkomst politiek uit de hand loopt maar dan ontstaat de rare situatie dat er eigenlijk iets gebeurt wat niemand wil. Zelfs de coalerende – het blijft een leuk woord! – raadsleden die het in hun hart wel zouden willen, met hun verstand weten dat het eigenlijk niet kan.
Want bij ruzie moet je altijd zorgen dat de ander de zwartepiet krijgt en in ieder geval nu al weten of er een, zeker voor jou, beter alternatief is. Dat eerste is onduidelijk, dat tweede weer wel: dat is er niet. Een nieuw bestuurscollege vinden met bijvoorbeeld oppositiepartijen als CDA of LPF is vrijwel ondenkbaar. Daarover zijn zelfs kemphanen als Peter en Remmert het eens. Alhoewel, politici..

In- en omwonenden
Ondertussen zijn dus dik driehonderd in- en omwonenden, lees: (zakelijke) bewoners en buren, op maandag 11 december om 19 uur uitgenodigd om te reageren op het nieuwe plan. Ook gewoon volk mag komen.
Ongetwijfeld zal dan initiatiefnemer, tevens groot voorstander, wethouder Goudswaard, vlammend zijn verhaal vertellen. Over een mooie nieuwe school, moderne activiteitenruimten en (later) ook nog eens plek voor extra woningen.

Kakofonisch
Maar je kunt ook verwachten dat er mensen zijn die kakofonisch, met argumenten, de (andere) kant laten horen. Die er op zullen wijzen dat er onlangs veel geld in ‘hun’ oude pand is geïnvesteerd.
Dat daar wel het kloppend hart van cultureel Poeldijk ligt. Misschien komt er nog wel iemand van de mediazender WOS die zegt dat een redactielocatie daar toch was toegezegd?

Risicovol
In deze tijden van assertieve, altijd beter wetende burgers kan zo’n voor- of tegenzijnde sessie risicovol zijn. Een paar dwarsliggers met een grote mond bepalen nog wel eens de sfeer. Die worden debatterend niet gehinderd dat zo’n informatieavond wordt gehouden in de immer serene Barthomeuskerk, om de hoek van De Veiling in Poeldijk.
Slimmer was geweest om juist in de (nu bedreigde) locatie bijeen te komen. Gewoon de verwarming niet of (te) laag aanzetten. Koude koffie of warm bier wil ook wel helpen! Dan kan je laten voelen dat het beter is om op deze plek totale nieuwbouw neer te zetten!

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien

  1. Ik heb begrepen dat er 750.000 euro wordt weggegooid. Moet je een keer langzaam zeggen, dan weet je dat dat heel veel geld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>