je suis rien

18 nov

(Westland, 18 november 2023, nummer 417). Wat hebben ze na afloop bij de fractie van Forum voor Democratie Westland gelachen. Raadslid Jasper van der Voort samen met zijn ondersteunende makkers Aryan Dijkshoorn en Peter Hofland kwamen niet meer bij, gegierd hebben ze, hun motie tegen het zogenaamde Sense-spreekuur had het met 28 stemmen voor en elf tegen gehaald.

Verbazing
Alleen het CDA, D66, PvdA, GroenLinks en de fractie-Van Vliet waren er tegen. De grote lokalen, Westland Verstandig GemeenteBelang Westland en LPF, waren ervoor. Naar verwachting ook de (nog steeds orthodoxe) SGP/Christenunie, maar tot veler verbazing de liberale VVD.
Wat is een Sense-spreekuur waarvoor nu geld zou worden vrijgemaakt? Heel simpel op dat spreekuur kunnen jongeren wanneer ze willen vragen stellen over seksualiteit in de meest brede zin. Op zich niet zo’n groot probleem vroeger kreeg je dan een boekje van je moeder of zei je vader: Wat wil je weten?
Dat is tegenwoordig wat anders en complexer. Menige ouder heeft het te druk of krijgt je horen: ‘Wat wil je weten?. Vaak is er geen gesprek, wel vragen. Dus is er Sense.

Piemeltje
Wie de letterlijke tekst van de motie van FvD goed leest krijgt echter de indruk dat het Sense-spreekuur vooral over heel andere dingen gaat. Bijvoorbeeld over die 14-jarige puistenkop Jantje die plotseling ontdekt dat hij ondanks dat hij een piemeltje heeft eigenlijk meer een meisje is.
En dat hij bij Sense verdacht snel de ruimte krijgt om die eraf te laten halen. Om die nooit meer terug te krijgen. Over dat soort geneuzel en over gendergedoe hoef je bij een gemiddelde Westlander niet aan te komen: die is gewoon ‘teuge’.

Addertje
Maar van een gemiddeld raadslid mag je verwachten dat hij of zij zich toch een beetje verdiept is zo’n motie alvorens zijn stem uit te brengen. Zeker als die motie van Forum afkomt, want iedereen kan dan verwachten dat er bij die club een addertje onder het gras zit.
Dan, zoals fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig, achteraf zeggen ‘Wij vinden dat Sense wel erg veel aandacht vraagt voor een al dan niet bestaand probleem’ is wat zwak. En je maakt het nog erger als je er, als VVD Westland, een discussie met een dubbeling in uitgaven van maakt. VVD-raadslid Roel Batelaan: „Volgens ons is er al aanbod voor de LHBT-groep en is er sprake van een dubbeling in uitgaven.” Er zijn betere argumenten om voor een tegenmotie te zijn.

Dizzy en verward
Toegegeven, het was nummer 30 van de 60 moties – naast nog een aantal amendementen – en na vele uren achtereen vergaderen mag je best een beetje dizzy en verward zijn. Per slot van rekening ging die begrotingsvergadering, waarop dit allemaal ter sprake kwam, ook al over veel belangrijkere zaken zoals minder geld voor tante Sjaans strijk- en huishoudbeurt en voor de bibliotheek en Cultuurweb.
Die zijn ook belangrijk maar dat wil niet zeggen dat het Sense-spreekuur  helemaal onbelangrijk is.

Zonder condoom
Dus stem je maar gewoon, zonder nadenken, voor. Het belangrijkste is toch  dat neefje Jantje gewoon een kereltje blijft. Desnoods met soa, omdat hij niets wist over neuken zonder condoom.
‘We gaan nu over naar de volgende motie’, zei de voorzitter daarna neutraal. Was er toen ook nog een geeuw hoorbaar?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Een gedachte over “je suis rien

  1. Misschien hebben ze zelf geen sexuele voorlichting gehad en gunnen ze het kinderen dan ook niet. Misschien hadden de wethouders het geen voorlichting door Sense moeten noemen maar gewoon door de GGD of door de Rutger-stichting. Angst voor het onbekende heeft waarschijnlijk een hoofdrol gespeeld zoals wel vaker in Westland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>