je suis rien

23 sep

(Westland, 23 september 2023, nr. 409 ). Directeur Jeroen van de Wiel had de politiek al gewaarschuwd, zijn Theater De Naald is onlangs wel weer een beetje opgekalefaterd maar in feite is het gebouw nog steeds ‘oud en der dagen zat’.
Nog niet zo lang geleden zei hij in een interview metaforisch, om aan te geven hoe de theaterwereld is veranderd: ‘Bij grote voorstellingen wordt steeds meer techniek gevraagd. Zelfs een cabaretier komt niet meer alleen met een microfoon’. Daardoor zou De Naald, zo voorzag hij, belangrijke voorstellingen niet kunnen faciliteren. En dus mislopen.

Voorstelling geannuleerd
Inmiddels gaat het nu al een keer goed mis: de (belangrijke) voorstelling van Alex Klaasen op 2 oktober is geannuleerd. Een van de gedupeerden, D66-steunraadslid Maxim van Ooijen, is daar flink pissig over; eerder miste hij al een andere Naald-voorstelling omdat de OV-bus niet reed.
Hij en allen die al een Alex-kaartje hadden gereserveerd kregen de melding dat ze op die datum in Naaldwijk theatertechnisch niet welkom zijn. Ze kregen het advies om naar Rotterdam, Rijswijk, Schiedam of Den Haag te gaan om daar Klaasen te bezoeken. Of anders hun geld terug te vragen. ‘Noodgedwongen moest ik dat laatste doen omdat ik op de andere avonden echt niet kon’.

Te groot decor
In het afmeldingsbericht werd trouwens (sans gêne en unverfroren) gezegd: Het blijkt dat het decor van deze voorstelling te groot is voor het theater.
Buiten zijn schuld schaamt Van de Wiel zich natuurlijk kapot, maar – daar komt ‘ie weer – volgens Johan Cruijff hep elk nadeel zijn voordeel: Alex Klaasen zal er ongetwijfeld een geniale grap over vertellen. Iets over cultuurloos Westland bijvoorbeeld. Wel alleen te horen in Rotterdam, Rijswijk, Schiedam en Den Haag..

School naast theater
Na enig zoeken heeft de gemeente een nieuwbouwplekje gevonden voor de basisschool De Hoogvlieger voor kinderen uit de Naaldwijkse nieuwbouwwijk Hoogeland. Vlakbij sportpark De Hoge Bomen en zo ongeveer in de achtertuin van de Theaterloods, het ronde onderkomen van de Toneelgroep Het Wilde Westen.
Onderwijswethouder Anko Goudswaard gaat nu ook onderzoeken of de functie van school en theater met elkaar kan worden gecombineerd. Dat is ambtelijke taal voor de vraag of ze met elkaar kunnen gaan samenwerken. Toneelspelen in de schoolbanken? Of taallessen op het toneel?

Niet zo makkelijk als het lijkt
Toneelgroep-voorzitter Fons Groen sluit een en ander in principe niet uit maar zegt wel dat het niet zo gemakkelijk is als het lijkt om een school en een professioneel theater samen dingen te laten doen. ‘Maar wij stimuleren graag de liefde voor toneel en toneelspelen bij een volgende generatie.’

Bij de buren
Hoogvlieger-ouders – de school is nu tijdelijk gevestigd achter het zwembad De Hoge Bomen – kunnen dit weekend alvast vriendschappelijk kennis maken met hun toneelburen. In de Theaterloods zijn vanavond en morgenmiddag maar ook volgend weekend voorstellingen te zien van ‘Augustus’,  een fascinerend humoristisch familiedrama. In de toelichting staat: Dit stuk diept van alle kanten uit wat het betekent om familie te hebben en om familie te zijn’. Dat zal menig ouder van basisschoolkinderen toch aanspreken! Informatie: www.tghetwildewesten.nl.

Statiegeldbeugels
Westland krijgt oranjekleurige beugels voor statiegeldverpakkingen die hangen aan de reguliere vuilnisbakken. Opmerkelijk, dit om te voorkomen dat de gewone vuilnisbakken worden geplunderd door mensen op zoek naar statiegeldverpakkingen..
Die laten nu tijdens hun ‘werkzaamheden’ nogal eens een puinhoop achter van blikjes en dergelijke zonder statiegeld. Maar de soms-heerlijk-goed-van-vertrouwen-in-de-mensheid-zijnde wethouder Michiel Ferwerda (GBW) vindt het een goed idee. Ook al komt het van VVD-raadsleden. Hij gaat kijken of het werkt.

Niet alles
Hun suggestie om de statiegeldblikjes in afgesloten containerbakken te verzamelen en de opbrengst dan aan goede doelen te geven is volgens hem qua uitvoerbaarheid lastiger. En ook geen primaire verantwoordelijkheid van de gemeente.
Goed antwoord, juist een beetje liberaal moet toch beseffen dat je niet alles aan de gemeente moet overlaten.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>