je suis rien

2 sep

(Westland 2 september 2023). Deze week was er weer politiek leven in de brouwerij; de eerste commissievergaderingen na het zomerreces. Met enige spanning keek politiek geïnteresseerd Westland afgelopen maandag uit naar de commissievergadering MO.
Dat zou een boeiende sessie worden met twee vrouwen in voor hen nieuwe rollen. Carlieke van Staalduinen (Westland Verstandig) voor het eerst als kersverse wethouder publiekelijk in debat met raadsleden. En ook haar partijgenote Renate van de Giessen zou haar vuurdoop als MO-commissievoorzitter krijgen.

Zeer plausibel
Tot grote schrik van velen zat op de voorzittersplek ineens haar CDA-collega Cor van der Mark die normaal gesproken de raadscommissie Wonen leidt. Die kon zich, bescheiden als hij is, voorstellen dat menigeen zijn aanwezigheid als teleurstellend zou ervaren maar hij meldde dat Renate zich liet verontschuldigen. Vanwege een zeer plausibele reden zei hij cryptisch. Bij politici kun je daar allerlei dingen bij bedenken.
Zinvol is dan de exacte betekenis op te zoeken. Als iets plausibel is betekent dat iets aannemelijk is en overtuigend lijkt op basis van wat we weten of begrijpen. Interessant(er) is de uitleg: Plausibel is echter niet hetzelfde als ‘waar’ of ‘bewezen’. Iets kan plausibel lijken maar uiteindelijk onjuist blijken te zijn.

Ladies Night
Vaststaat dat de meeste commissieleden die avond gewoon Renate hadden verwacht, zoals ook al bleek uit de woorden van haar vervanger. Vrijwel iedereen had een spannende Ladies Night verwacht. Renate was overigens gewoon nog op vakantie maar onduidelijk is waarom niet iedereen, die dat had moeten weten, het niet wist.
Van der Mark wist dat wel en had dat ook duidelijk kunnen zeggen. Hij ‘verkocht’ zijn aanwezigheid nu op geheel eigen wijze: ‘U moet het er maar mee doen. Het is niet anders.’

Niet echt aardig
Diezelfde Cor kan overigens ook behoorlijk knorrig zijn want die invalavond was er een inspreker, Leo van den Ende van de historische vereniging Monster – Ter Heijde. Na de berisping dat hij door zijn spreektijd heen was en toch probeerde nog één of twee zinnen over een ander onderwerp te zeggen, werd hem door Cor botweg de mond gesnoerd.
Niet echt aardig, maar wel consequent orthodox kordaat. Het wachten is op een geëmotioneerde inspreker die verbaal terug slaat.

Wel aardig
Wel aardig was dat woensdag GBW-raadslid André van den Berg een onverwachte ontboezeming deed om te benadrukken dat de relatie tussen hem en coalitiepartner Peter Duijsens van Westland verstandig – met nadruk –  heel goed is. Dit om rondcirkelende verhalen dat ze ruzie zouden hebben, te ontzenuwen.
Het tegendeel is waar, zo zei hij. Waarna Duijsens interrumpeerde dat ze zelfs van mekaar houden. Ook dat soort liefkozingen ging – daar is ‘ie weer – voorzitter Cor van der Mark te ver. Hij brak het tortelen bruut af, sloot de vergadering snel en wenste iedereen wel thuis.

Niet 11 maar 10
Wikipedia is misschien niet de meest gezaghebbende maar wel de meest geraadpleegde encyclopedie. Toch is het soms verstandig bij andere bronnen te checken. Zelfs bekende gegevens elders nog een keertje op te zoeken.
Bij Westland (gemeente) is nu nog te lezen dat er in de gemeenteraad 11 raadsleden van Westland Verstandig zitten. Terwijl iedereen allang weet dat dat er 10 zijn omdat mevrouw Angelique van Vliet sinds enige maanden in haar eentje een eigen fractie bestuurt.

Rombouw
Wie doorleest ziet dat ene Barend Rombouw (!) van WV nog steeds wethouder is. De bedoelde ‘Rombout’ vertrok begin juni en vrij kort na zijn plotse vertrek werd Carlieke van Staalduinen op die bestuurdersplek benoemd. Iets verderop staat dat Westland de grootste Nederlandse gemeente zonder een spoorwegstation is. Zou dat wel kloppen?

Update
Enkele alerte lezers melden ondertussen een soortgelijke stommiteit in actuele gemeentelijke stukken. In het voorblad van het raadsvoorstel over de Doelgroepenverordening woningbouw, (agendapunt 12 raadscommissie Wonen) )  stond afgelopen woensdag dat de portefeuillehouder Rombout, Barend heet. Zeker gecheckt bij Wikepedia…

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>