je suis rien

26 aug

(Westland, 26 augustus 2023, nr. 405). Vanaf volgende week dinsdag heeft het Hofpark in Wateringen een nieuw fontein. Een cadeautje van de 50-jarige Culturele Raad Wateringen. Gekozen is voor een waterig fontein van de Wateringse kunstenaar Carel Steijn. Voorstellend een vis die spartelend uit het water springt.
Die vis geeft volgens de kunstenaar aan dat het heel fijn is in Wateringen. Dan is het interessant om te lezen dat er ook voorwaarden aan de kunstopdracht verbonden waren: het geheel moest wel hufterproof zijn. Zo fijn is het dus in Wateringen. Fijn om te weten.

Super super
Edward Koornneef, althans een aantal van zijn winkels, is deze week onderscheiden met een super supermarkt certificaat. Wel leuk voor hem na al die negatieve publiciteit over vermeende, stelende, betrapte en niet-scannende klanten.
Maar die keurmerkpluim wil nog niet zeggen dat de relatie tussen de supermarktman en de gemeentelijke politiek ook weer goed is. Er zijn nog steeds wel wat ongemakkelijke fitties, bijvoorbeeld in Kwintsheul, tussen hem en de verantwoordelijke VVD-wethouder Pieter Varekamp.
Die gespannen, soms verstoorde relatie was voor de laatste overigens geen reden om niet naar het super superkeurmerkfeestje te gaan. Zo kwam Pieter ook op de groepsfoto. Wel op rij twee, dat was even wennen, maar toch vlak achter en dichtbij Edward. En volgende week weer gewoon knorrig tegen elkaar doen..

Wesp, of toch een bij?
Sommige natuuractiviteiten zijn heel apart: dit weekend is er een wespentelling. Zoiets bestaat ook voor vogels, vlinders en andere dieren, maar deze was mij nog onbekend. Wespen tellen lijkt me ook niet gemakkelijk. Was die ene, die irritant rond je bierglas zoemde en die je met een opgerolde krant een tik wilde geven, dezelfde die nu rond dat colaglas op tafel cirkelt?
En telt dat exemplaar dat uiteindelijk in die bruine limonade kukelde en verzoop ook dood mee? Of is die uitgeteld? Ben wel benieuwd naar de uitslag maar of je daar veel vertrouwen in moet hebben is de vraag. Volgens mij heb ik ook een bij meegeteld…

Eventjes grinniken
Bij Vandaag Inside zouden ze luidkeels lachend concluderen dat er nogal wat gewipt wordt in Nederland, en dan pas aanvullend roepen: ‘tegels wel te verstaan’. Maar ze hebben wel gelijk, zo blijkt uit de tussenstand van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen (What’s in a name!), waar ook de gemeente Westland aan meedoet.
Er wordt dus meer en meer getegelwipt. En, hoe dan ook, die naam leidt sowieso tot publicaties waar je eventjes om moet grinniken. In de krant kun je dan lezen: Westland wipte vorig jaar 10.550 tegels, dit jaar zijn er al 16.114.

Wethouder wipt mee
En een GBW-wethouder met een beetje humor als Michiel Ferwerda vult dat vrolijk en vooral schalks aan: ‘Daarnaast wippen we als gemeente ook mee. Zo hebben we in diverse kernen steen voor bloembakken vervangen.’
Overigens, Arnhem is de plek waar ze heeft de meeste tegels wippen: 863 op 1000 inwoners. In Westland komen we niet verder dan 146 op zo’n groep. Logisch, en een schot voor open doel: een gemiddelde Westlander heeft geen tegel nodig om te wippen.

Filosoferende bakker
Bakker Chris Vreugdenhil is een Maasdijkse (brood- en banket)bakker. In het AD werd hij in de rubriek Groos geconfronteerd met de vraag hoe het Westland er over 25 jaar uitziet? Filosoferend liet hij opschrijven:
‘Er is de wensgedachte dat we een sterke zelfstandige agrarische hoek tussen Haaglanden en Rijnmond blijven. De realiteitsgedachte zegt dat we samensmelten met Rotterdam en Den Haag. We gaan onder dwang tuinbouwgrond opofferen maar ik hoop dat de tuinbouw wel overeind blijft.’
Een gemiddeld raadslid zou dit citaat uit zijn hoofd moeten leren, ook al vrees ik dat sommigen bij zin één al afhaken.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien

  1. Die Maasdijkse bakker mag wel uitkijken. Een paar keer dat soort uitspraken en de politieke partijen staan in de rij om hem op hun kandidatenlijst te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>