je suis rien

5 aug

(Westland, 5 augustus 2023, nr. 402). De uitdrukking komt van de negentiende eeuwse Amerikaanse schrijver en humorist Mark Twain: Je hebt leugens, grove leugens en statistieken.
Dat laatste woord kun je tegenwoordig vaak vervangen door onderzoekslijstjes. Die zijn ook nog wel eens bedenkelijk en zeker gekleurd. Menig PR- of reclamebureau weet na een goedbetaald en opdrachtgevend klantengesprek al gelijk de uitslag van zo’n onderzoek, moet alleen in de vragen nog enkele keren de bedrijfsnaam van de klant flansen.

Datajournalistiek
Lijstjes en statistieken zijn populair; lezers, luisteraars en kijkers zijn er dol op. Populaire automerken, vakantiebestemmingen, drankjes, je telt pas echt mee als jouw auto, reisdoel of favoriete glaasje er bij zit. Journalisten haken daar gretig op in, zeker nu de zogenoemde datajournalistiek relatief simpel en veel breder is te gebruiken via de nieuwe internetbots.
Die snel opkomende digitale webrobots maken die lijstjes veel sneller en – hopelijk – veel beter. En zijn vooralsnog perfect om in komkommertijden uit te proberen met ‘leuke’ weetjes.

Heel goed!
Zo blijkt nu, in grote krantenkoppen, uit een CBS-onderzoek dat Midden-Delfland de meest gezonde gemeente van Zuid-Holland is, zowel fysiek als mentaal. In het onderzoek staat overigens iets anders: ruim 77% van de inwoners beoordeelt zelf hun gezondheid van goed tot zeer goed. Dat klinkt al gelijk heel subjectief en bovendien nog laag ook; bijna alle mensen aan wie je vraagt hoe het met ze gaat antwoorden spontaan: Heel goed!
Westlanders komen middelmatig ‘slechts’ op 72,6% maar waarom dat zo is kun je nergens vinden. Rotterdam staat met 63,4 procent onderaan de lijst. Hoek van Holland is als Rotterdamse wijk niet apart berekend, maar daar wil menigeen zelfs niet gezond dood gevonden worden.

Van kroeg naar kroeg
Wat iedereen natuurlijk al wist, het meeste last van stikstof heb je in het Rijnmondgebied, qua gezonde lucht kun je het beste op de Waddeneilanden wonen. Maar een baan op het vasteland kan dan met woon-werkverkeer, ook voor je gezondheidsgevoel, wel eens een probleem zijn.
In Delft wordt er gemiddeld meer gedronken, dat komt volgens het onderzoek omdat er meer studenten wonen. Heel opvallend, maar Delftenaren blijken ook meer te bewegen. Dat betekent dat ze wekelijks minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen, verdeeld over meerdere dagen. Waarom zij dat doen is weer onduidelijk. Of komt dat van het lopen van kroeg naar kroeg?

Groen, groener, groenst
Eenzelfde soort lijstje toonde deze week aan dat Vaals de groenste gemeente van Nederland is. Dat onderzoek kwam van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarbij het aantal bomen per buurt en de oppervlakte van (laag) groen en struiken werden geteld. Hoe en wie dat onderzoekend precies opschreef stond er weer niet bij.
Wel bleek dat Zuid-Holland de minst groene provincie is en dat daar ook de minst groene gemeenten zijn. Verder dat de cijfers twee jaar oud zijn en dat ze nu worden gepubliceerd vanwege de jaarlijkse Natuurbeschermingsdag!

Aalsmeer en Westland
Vaals is bovenaan met 75% dus het groenst. Onderaan staat Katwijk, hoewel zwarte kousen niet expliciet meetellen. Verrassend, Westland en Aalsmeer – zo ongeveer de kleurrijkste en belangrijkste bloemenveilingplekken – zitten daar maar net boven en komen niet verder dan zo’n 20 procent.
Logisch, want agrarische, dus ook tuinbouwgronden, worden in dit onderzoek niet meegenomen. Hoe was die uitdrukking ook al weer over leugens en statistieken?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>