je suis rien

27 mei

(Westland, 27 mei 2023, nr. 392). Het zong al rond dat de burgemeester Arends, hoewel behoorlijk formeel en een beetje conservatief, modern zou gaan. En dus een eigen maandelijkse podcast zou beginnen. Bakkie met Bouke.
Maar geheel in zijn typische bescheidenheid heeft de introductie anderhalve maand geleden plaatsgevonden, in opmerkelijke stilte. Er zijn nu al twee afleveringen te zien. Over drankgebruik onder Westlandse jongeren en over huisvesting. Elk ruim 42 minuten. Via YouTube en Facebook.

Semi-gezellig
Het praatfeestje vindt steeds plaats in een semi-gezellig studiodecor met een met een voor zijn doen modieus geklede burgemeester. Spijkerbroek, grijze coltrui met zwart vest. Bouke toch!
230527 Leader Podcast Bakkie met Bouke
Het kijkplezier begint al bij zo’n lekker schreeuwerige leader waarin onze eerste burger als open, eerlijk en spraakzaam de wereld wordt ingeslingerd. Aansluitend gaat hij dan in gesprek met drie jongeren op de bank. ‘En noem me maar gewoon Bouke’. Kleinigheidje, in de eerste aflevering ontbrak het bakkie.

Beetje kwajongen
Lekker popie jopie dus, wat al direct tot uitdrukking kwam toen hij in vloeiend Westlâns het woord ‘Best’ uitsprak. En dat hij het begrip ‘afterbakkie’ wel kende, maar niet precies wist wat het was. Dat legden de jongeren dus uit.
Gelukkig zei Bouke aan het einde van een ook serieus gesprek dat er in het leven wel een beetje ruimte moet zijn om eens iets stiekem te doen. ‘Een klein beetje kwajongen zijn is niet erg’, zo vertaalde gespreksleider.
Vaststaat dat er raadsleden zijn die de soms zo steile Drent dat nog wel een keertje zullen inwrijven..

Achterkamertjes
In het gemeentehuis hebben raadsfracties een eigen kamer. Daar kunnen de raadsleden van dezelfde partij afgezonderd overleg plegen. Cynici noemen het spottend ook wel de achterkamertjes. Dat vinden de bewoners vaak niet leuk.
Fractiekamers staan vaak dagen leeg, op raads- en commissievergaderdagen is er wisselend vooroverleg, schorsingsgebabbel, soms een nazit. Ook zit er wel eens een fractiemedewerker – digitaal meekijkend – te werken.
De gezelligheid zit ‘em in muren met verouderde verkiezingsposters en een wandbord vol onleesbare viltstiftaantekeningen. Van kamertjesruil en onderling wisselend gebruik is geen sprake.

Hoge nood
Fractiekamers zijn te vinden langs twee binnengangen die de plenaire raadzaal en de bestuurscollegekamer verbinden. Die laatste penthouse-achtige ruimte wordt overigens al enige tijd hoofdzakelijk door de burgemeester gebruikt. Ordinair detail, als hij gaat plassen of anderszins kan hij ‘op weg naar de heg’ kiezen tussen zwaaien naar de D66-vrienden of die van het CDA. Een en ander hangt af van de hoge nood.

Gevulde koelkast
Qua grootte zijn de fractiekamers beschikbaar voor ongeveer 8 raadsleden. Maar met wat extra stoelen is er altijd wel voldoende ruimte voor meer steunraadsleden. De 1- en 2-pitters als CU/SGP, GroenLinks, PvdA of D66 kantoren dus riant.
Westland Verstandig had 11 fractieleden, heeft een raadslid weggestuurd, maar zou er ook nog wel passen. Echter, die partij heeft principieel altijd een fractiekamer geweigerd en vergadert als fractie in het eigen Burgerhuis aan de Naaldwijkse Julianastraat. Op loopafstand, veel gezelliger, ook nog eens met een gevulde koelkast.

Onterecht
Sinds de verkiezingen vorig jaar is er een nieuwe fractie bijgekomen, Forum voor Democratie. Ook een 1-pitter. Inmiddels zijn er nu elf fracties want de van Westland Verstandig afgescheiden Angelique van Vliet gaat onder haar eigen naam apart verder.
Forum vindt het wel onterecht dat ze ondanks verzoeken nog steeds geen eigen fractiekamer heeft. De gemeente zegt dat FvD een ruimte is aangeboden en dat er wel breder wordt gekeken naar het gebruik van de fractiekamers. Of Van Vliet een eigen hok wil is onbekend.

Tussenwandjes
Iedereen verwacht nu dat er met tussenwandjes gaat worden geschoven. Bij de oppositie vinden ze dat er aan de zijkanten van die luxueuze burgemeesterskamer – met ramen aan drie kanten – best wel een paar meter kan worden afgeknabbeld. Een olijkerd heeft al voorgesteld de D66-suite op te splitsen. En de andere helft aan te bieden aan Forum. Zo’n beetje elkaars aartsvijanden.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien

  1. Waarom een podcast gericht op jongeren, ik ken inmiddels zoveel volwassenen die ook naar die postcasten luisteren.

  2. Belachelijk dat de politici zeuren over fractiekamers. Elke partij vergadert toch ook gewoon bij iemand thuis met het bestuur. Dat kunnen ze als fractie toch ook zelf wel oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>