je suis rien

20 mei

(Westland, 20 mei 2023, nr. 391). Niets is erger dan politici die als gepensioneerde kritisch worden over hun (directe) opvolgers. Of ineens beter weten wat er eigenlijk moet gebeuren. Veelal gaat het dan ook nog eens om lieden wier eigen carrière – toen en nu – ruim te kritiseren is.
Het ergst zijn christen-democraten die Het Licht ineens heel anders gaan zien en socialisten die hun ideologie in een luxe, salonachtig leven vertaalden. Die figuren zouden, in ieder geval op hun politieke werkterreinen, voor eeuwig moeten zwijgen. Er is hooguit één uitzondering: een boek schrijven vol excuses over hun falen.

Publiciteitsgeilheid
Het was nu weer de Haagse oud-wethouder en latere Tilburgse burgemeester Peter Noordanus die ondanks zijn seniore leeftijd overliep van publiciteitsgeilheid. En opgewonden de mediakolommen vol spoot met zijn standpunt om, kort door de bocht, Den Haag niet vol te bouwen met kippenhokken maar Westland met woningen voor Hagenaars. De krantenpagina is inmiddels op een groter formaat geprint en hangt, in alle standjes niet te vermijden, boven Noordanus’ bed.

Deels inpikken Wateringen
Tot veler verbazing was de publicitaire repliek nog groter, langer en feller. Waar bemoeit die man zich mee en hij heeft geen idee wat voor belangrijke agrarisch-industriële sector er floreert in Westland, waren nog maar normale reacties. Leuker was die iets meer dreigender klinkende: We laten ons, na dat inpikken van een fors deel van Wateringen, niet nog een keer naaien! Dat trauma zit bij menig Westlander klaarblijkelijk nog heel diep. Verbaal werd Noordanus met zijn ‘domme praat en rare gedachten’ weggevaagd.

Niet op reageren
Het beste was natuurlijk geweest om de politiek uitgerangeerde Hagenaar en zijn prietpraat over Westland gewoon te negeren. In zijn stad hebben ze daar trouwens een mooie lokale uitdrukking voor: La maar lullen.
Vooral niet serieus op reageren, want al die extra publiciteit heeft ook bijkomende risico’s. Dat nogal wat dommeriken, en daar hebben we er al genoeg van, en alleen maar koppenlezende klojo’s zonder nadenken zullen denken dat er wel wat in zijn ideeën zit. Of dat een, na zijn vrijspraak toch ook weer gretig de publiciteit zoekende, Richard de Mos met soortgelijke gekke luchtkastelen aan de haal gaat.

Ook een voordeel
Maar zoals Johan Cruijff, zo weet ik als niet-voetballiefhebber, geroepen zou hebben dat elk nadeel zijn voordeel hept, zo kun je het Noordanus’ gepruttel ook positief bekijken.
Tot ieders, en misschien wel zelfs zijn eigen, verwondering was in de rij reageerders ook de Westlandse VVD-wethouder Pieter Varekamp te horen. En hoe! Getalenteerd in inhoudsloze, soms meningloze, antwoorden kwam hij nu met krachttermen die binnen de beschaving vielen maar wel duidelijk en helder waren. ‘No way!’, zo brieste hij bijvoorbeeld.

Echt gezegd?
Zijn oneliners op het voorstel om huizen voor Hagenaars op kassengrond te bouwen hadden het inslageffect van een nieuw type Patriotraket. Pieter moet, zo is wel zeker, van zijn stoel zijn gevallen toen hij het stuk later in de krant zag. Misschien heeft hij wel even gedacht: Heb ik dat echt gezegd?
Natuurlijk hangt de geprinte vergroting ook al aan zijn gangmuur. Niet te vermijden voor elke bezoeker. Zijn secretaresse heeft wel verboden om een exemplaar op zijn wethouderlijke kantoor op te hangen. Die hangt er dus niet..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien

  1. Sommige politici blijven voor columnisten fantastische objecten. Van de VVD’er Varekamp zou je zelfs kunnen verwachten dat hij daar geld voor gaat vragen. En dan kan de columnist daarover weer een leuke column overschrijven. Win-win.

  2. Zal de Westlandse VVD wethouder nu ook eens gegoogeld hebben naar de woorden durf en lef? Ballen tonen zal wel niet in zijn vocabulaire voorkomen. Dat komt misschien nog wel.

  3. Hoe verschillend ook, politici zijn allemaal ijdeltuiten. Volgens mij is Pieter Varekamp al met zijn autobiografie bezig.

  4. Complimenten voor Pieter, net als Rutte heeft hij al een Tefallaag waar alle kritiek van afglijdt. En nu blijkt hij ook te kunnen ontploffen waar Mark eveneens last van schijnt te hebben. Nu moet hij alleen nog iets minder beschaafd worden.

  5. Er zou dus alleen maar tuinbouw mogen zijn in het Westland. Wel moet Den Haag al die uitzendkrachten huisvesten. Als wij hier geen arbeidsmigranten willen huisvesten ,moet die tuinbouw maar naar Dinteloord en heeft Den Haag geen last van ons. Het is erg hypocriet van het Westland. Wel tuinbouw maar goed onderdak voor de werkers. En ik heb een half jaar geleden gesproken met dhr Varekamp ,ging de eerste 5 minuten over hoe belangrijk de tuinbouw wel was. Toen ik vroeg of er nog mensen in het Westland wonen werd het even stil en ging het gesprek over een ander onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>