je suis rien

8 apr

(Westland, 8 april 2023, nr. 385). Wie denkt dat het bedrag op de WOZ-aanslag niet klopt heeft twee mogelijkheden. De eerste is op het gemeentehuis bezwaar maken. Nadeel is dat je bij dezelfde instantie die het bedrag heeft opgesteld vraagt of ze het wel goed gedaan hebben. Iemand met maar een fractie wantrouwen richting de overheid zal dat dus niet doen.

Kassa!
Tweede mogelijkheid is contact opnemen met een commercieel bedrijf dat dat werk doet. Dat kost niks want het verdienmodel van zo’n bureau is simpel: voor alle hulp die het aan de burger geeft kan het de rekening naar de gemeente sturen. Kassa!
No cure no pay, waarbij de overheid altijd de dupe is. En de burgers soms een tientje of drie rijker.

Schatrijk
Zo’n 10% van de burgers die bezwaren maken tegen de hoogte van hun WOZ-aanslag doen dat gegrond. Dat is relatief veel maar de correctie is gemiddeld niet meer dan 30 euro.
.Maar met die bijzondere procedure worden die slimme boekhoudkundige bureaujongens schatrijk, dankzij de overheid, want die heeft de regeling zelf bedacht. Sywert van Lienden had het zo kunnen uitvinden..

Verdubbeling
Dat ‘grapje’ kostte de gemeente Westland afgelopen jaar 45.000 euro. Daarom wilde wethouder Ben van der Stee het succes van die hulpgevende bureaus intomen met een eigen campagneboodschap dat het loont om rechtstreeks bezwaar te maken bij de gemeente. Da’s voordelig, misschien niet privé maar wel voor de openbare financiën, ons aller geld. Van die halve ton is best een parkje of een bos aan te leggen.
Die tegencampagne op sociale media heeft uiteindelijk niks geholpen. Westlanders vragen nog massaler die bureaus om hulp. Misschien een tip: Iedereen die succesvol bij de gemeente bezwaar maakt een verdubbeling van het in eerste instantie teveel in rekening gebrachte geld geven. Of natuurlijk, die idiote regeling afschaffen!

Getalenteerd ondeskundig
Sommige wethouders laten soms heel gemakkelijk zien hoe getalenteerd ondeskundig ze zijn. Afgelopen week was er ineens een mini-rel over een terras in Monster dat geen terras mocht zijn. Het was daar wel de afgelopen jaren maar nu werd gezegd dat dat toen mocht vanwege de bijzondere omstandigheden rond corona.
Nu zou de broodjeszaak Hop in de Zeestraat daar niet meer voor in aanmerking komen want de ondernemer zou dan een alcoholwetvergunning moeten hebben. Die heeft ze niet en ook niet krijgen want daar is haar bedrijf te klein voor en ligt het terras niet in de onmiddellijke nabijheid van de horecalokaliteit. Van Kooten en De Bie zouden het niet beter kunnen uiteenzetten..

Ober?
Uiteindelijk – of liever nadat de krant had gepubliceerd – kwam wethouder Pieter Varekamp met het bericht dat het allemaal anders lag. En dat het terras toch wel open mocht. Maar Varekamp, geniaal als het om het opnieuw wrijven in de beroemde vlek gaat, maakte het donderdag in een toelichting allemaal nog erger. ‘We waren er al mee bezig’, riep hij op zijn vrolijkst. Het had dus allemaal niet in de krant gehoeven, liet hij doorklinken.

Dat het terras er komt juist omdat het verhaal in de krant heeft gestaan was nog niet doorgedrongen. En tegelijkertijd is nu wel duidelijk dat hij na het wethouderschap maar beter geen journalist kan worden. Ober op een terras in Monster misschien?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien

  1. Je kunt het al die mensen die WOZ-bezwaar maken via die bureaus niet eens kwalijk nemen. Maar wel een overheid die zogenaamd transparant met dit soort maatregelen komt. Iedereen ziet een geitenpaadje voor zichzelf en steekt een middelvinger naar de in hun ogen sukkels die dat niet doen.

  2. Varekamp is aardig en wil dat zo blijven. Dat is gelijk het trieste van hem als wethouder. Als er ooit een motie van wantrouwen tegen hem wordt ingediend dan kan de VVD zelfs met goed fatsoen niet meer tegenstemmen.

  3. Ben van der Stee heeft geprobeerd de burger te bewegen om via contact met de gemeente over de WOZ-waarde in overleg te gaan. Zijn oproep heeft, in juridische termen, GEFAALD! Ervaring tot dusver van enkele mensen via de telefoon kwamen er op neer dat er, weliswaar vriendelijk maar vasthoudend, geen enkele ruimte werd geboden om tot aanpassing te komen. Of de, bijna verdubbeling, van het aantal via de commerciëlen ingediende bezwaren – daarmee te maken heeft is de vraag. Maar bij een volgende gelegenheid zou Van der Stee, of diens opvolger, met een vorm van premie of iets dergelijks kunnen komen. Daar zijn burgers wellicht gevoelig voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>