je suis rien

11 mrt

(Westland, 11 maart 2023, nr. 381). Wie het politieke wereldje in en rond de Verdilaan een beetje kent weet dat er geregeld wordt gelekt maar donderdag was het echt nat. Plotseling was er enige consternatie onder de raadsleden: vanuit het plafond belandden druppels water tussen de politici. Waar die precies vandaan kwamen was en is nog onduidelijk. Een bode met een plastic emmertje bracht – tijdelijk – uitkomst. Plop, plop, plop.

‘Raadsregen’
De ‘raadsregen’ kwam terecht op een bijzondere plek: tussen de meer dan gezagsgetrouwe CU/SGP-fractievoorzitter Ad van Harmelen en zijn politiek nogal dwarserig opererende collega Aryan Dijkshoorn van Forum voor Democratie.
Dat alleen al bracht snel een geruchtenstroom op gang. Bij Forum werd het incident ongetwijfeld gezien als een vriendelijke aanslag van het lokale partijpolitieke kartel. Voor de ander was het toch een teken van Boven om een duidelijke waterscheiding aan te geven? De waarheid zal wel in het midden liggen, daar waar dat emmertje stond.

BoerBurgerBeweging
Maasdijker Jos Kester, kruisridder bij uitstek voor het behoud van de tuinbouw in Westland en woordvoerder van de Verontruste Duurzame Tuinders, maakte enige tijd geleden bekend dat hij kandidaat was op de lijst van Caroline van der Plas, ja, die van de BoerBurgerBeweging.
Maar op de grote tafellaken-lijst met alle kandidaten voor de provinciale statenverkiezingen in Zuid-Holland is zijn naam niet te vinden. ‘Omdat ik teveel weet’, is zijn enige commentaar, meer wil hij er niet over zeggen. Tja, teveel wetende politici moeten we ook niet hebben 😀.

Politieke bloed
Op de VVD-lijst van die verkiezingen staat ook Arne Weverling uit Naaldwijk. Ooit geniaal speaker bij wielerwedstrijden en daarna vrolijke wethouder in Westland. En later toch ook nog enige jaren lid van de Tweede Kamer? Tegenwoordig is hij adviserend zzp’er.
Maar het politieke bloed kruipt waar het niet kan gaan en nu ambieert hij een plek als Zuid-Hollands statenlid. Boze tongen beweren dat zijn wachtgeld bijna is afgelopen maar dat kan het niet zijn want de provinciale vergoeding kan dat nauwelijks compenseren.
Minder boze tongen beweren dat hij – inmiddels ook lokaal VVD-voorzitter – misschien wel de liberale redder van het Westlandse bestuurscollege zou kunnen worden. Dit omdat de kritiek op de zittende VVD-wethouder Pieter Varekamp per dag groeit. In de gemeenteraad, ook in zijn eigen partij.

Babyboom of babyboom?
Ging het nu over een babyboom of over een (gewenste) babyboom? CU/SGP-fractievoorzitter én babyboomer Ad van Harmelen vindt dat elk net geboren Westlandertje een boom van de gemeente moet krijgen. Elke baby zijn eigen boom, desnoods met naamplaatje
Vrijwel de hele gemeenteraad noemde het voorstel zeer sympathiek maar bracht tegelijkertijd wel allerlei verbeteringen aan die bijna allemaal gelijk door de indiener werden overgenomen. Zo kun je volgens velen ieder nieuw baby-ouderpaar beter gewoon een boom voor tuin of balkon meegeven. Anderen wezen er op dat veel baby’s worden geboren in periodes dat je juist geen bomen kunt planten, dat je dat beter collectief op een boomplantdag kunt doen.

Bomenachterstand
Een slimme rekenaar had ondertussen uitgerekend dat dat jaarlijks dik 1250 bomen oplevert en dat we dus binnen 2 jaar de huidige achterstand van 1800 bomen hebben ingehaald.
Maar volgens wethouder Michiel Ferwerda doet de gemeente al veel met scholieren en boomplanten; hij raadde het voorstel dan ook af. Waarna hij ook nog meldde dat nu 10 procent van de normaal geplante bomen het binnen 2 jaar begeeft en vroeg zich ironisch hoe je dat dan met babyboompjes moet oplossen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>