je suis rien

28 jan

Westland, 28 januari 2023, nr. 375. Burgemeester Bouke Arends ging donderdag tijdens de Nationale Voorleesdagen voorlezen bij een kinderdagverblijf en dat was hem, zo bleek, oprecht bevallen. “Zelden meegemaakt dat mijn gehoor zo intensief luisterde en aandacht schonk aan mijn woorden,” biechtte hij later op in het wekelijkse gesprek met de lokale media.
De droom van elke burgemeester, heerlijk als er zo goed naar je wordt geluisterd, gaf hij eerlijk toe. Dat is wel weer heel iets anders dan een urenlange vergadering met interrumperende raadsleden of een vraaggesprekken met kritische journalisten.
De altijd zo keurige eerste burger las de peuters voor uit het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’, dat gaat over feesten én vies worden. Zeker weten, met dat soort verhalen krijgt hij ongetwijfeld ook politici en pers wel stil….

Droge ogen
Bijna landelijk nieuws, de cultuurarme gemeente Westland wordt kunstzinnig. Komende week krijgt de tuinbouwgemeente er weer twee fraaie beelden bij. Correctie, de verdwenen kunstwerken worden weer op hun plek gezet. Maar, altijd positief blijven, artistieke hoop gloort.
Eerst zal maandag het kunstwerk Porta Arcadia weer zichtbaar worden op de kruising van Patijnenburg en de Secretaris Verhoeffweg in Naaldwijk. Dat beeld,  beter bekend als De Stalen Boom, was daar weggehaald omdat de straat naar het winkelcentrum De Tuinen en de nieuwe Jumbo Foodmarkt Koornneef moest worden gereconstrueerd.
Maar het is wel bijzonder dat cultuurwethouder Barend Rombout met droge ogen meldt: “We zijn trots op de Westlandse cultuur. We willen onze kunst, monumenten en tradities zichtbaar maken en houden”. Er moeten hier wonende kunstenaars zijn die hun oren niet geloven.

Boegeroep
Een dag later volgt in ‘s Gravenzande het tweede artistieke hoogtepunt waar het beeld van Gravin Machteld teruggeplaatst wordt. Dat was al jaren geleden weggehaald toen het Marktplein geheel werd opgekalefaterd.
Het werd uiteindelijk een heikel politiek item tussen voor- en tegenstanders of het beeld daar moest terugkomen. De gemeenteraad is daarover nog steeds tot op het bot verdeeld.
De nieuwe onthulling van de oude Machteld staat nu gepland op 2 februari. Het verhaal wil dat dat zal gebeuren door burgemeester Bouke Arends. Die zal daar wel een stukje gaan voorlezen, al was het maar om mogelijk boegeroep van anti’s te stillen.

Stemmen als Forum
Stemmen in de politiek gaat tegenwoordig digitaal waarbij de uitslag in taartpunten zichtbaar is op beeldschermen in het hartje van de raadzaal. Dat gebeurt met een soort pasje waarmee de raadsleden kunnen inloggen.
Hoe dat precies in elkaar steekt weten alleen aanwezige digi-techneuten maar afgelopen woensdag dreigde er faliekant iets mis te gaan. Dit omdat raadslid Jasper van de Voort (Forum voor Democratie) niet aanwezig was waardoor een D66-raadslid mogelijk in zijn naam een stem zou kunnen uitbrengen.
Dat ging D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland te ver. “Ik weiger te stemmen als Forum”, kwinkte hij lachend ernstig. Zou hij dat ook gezegd hebben over de LPF of Westland verstandig? Raadsvoorzitter Arends nam geen risico en koos (uitgelezen) voor zekerheid: stemmen met handopsteken.

Tenzij De Mos alsnog..
Tussen Varend Corsovoorzitter Rob Baan – ook de man van de wereldberoemde cressen – en de gemeente Den Haag komt het nooit meer goed. In december liet die gemeente plotsklaps weten geen subsidie te verstrekken waarna het dus uitgesloten was dat het Corso opnieuw de Hofstad zou gaan bevaren. Tenzij, niks in onmogelijk, de van fraude beschuldigde Richard de Mos alsnog uit zijn juridische problemen herrijst en weer wethouder wordt. Die was immers een razend enthousiast corsofan.

Tweede keus
Maar voorlopig wordt het weer een Westlands feestje dit jaar. Met ogenschijnlijk een mooi cultureel thema ‘On Stage’. Maar Rob Baan ziet dat anders, meer commercieel: Westland én de tuinbouw mogen wel wat meer ‘het podium’ pakken.
WOS-talkshowhost Rob Veenman vroeg hem of het Corso mogelijk naar Rotterdam gaat. Baan zei dat ze het daar vaker over hebben gehad maar dat Den Haag makkelijker was en dichterbij. Als ik Rotterdammer was dan zou ik concluderen dat ik geen tweede keus wil zijn. Vergeet de Maasstad dus maar..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien

  1. Arends is niet het enige collegelid dat kan voorlezen. Tijdens raadsvergaderingen zie je bijna alle wethouders zichtbaar papiertjes van ambtenaren voorlezen.

  2. Ik begreep dat ook andere wethouders bij kinderen zijn gaan voorlezen. Je mag toch hopen dat de begeleidsters die kleintjes goed hebben voorbereid.

  3. Een wethouder die zegt trots te zijn op de Westlandse cultuur, kunst en monumenten. Die komt of van een andere planeet of leest heel naïef gewoon teksten van anderen voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>