je suis rien

21 jan

Westland, 21 januari 2023, nr. 374. Al jaren is er discussie of een bestuurder wel of niet naar een grote internationale beurs of congres moet gaan. Wat kost het en wat levert het op, zijn dan de wat kruidenierige vragen. In Westland is er de jaarlijkse discussie wie er van het gemeentebestuur naar de Fruit Logistica wil, of moet. Die is van 8 tot en met 10 februari in Berlijn. Dit keer is economie- en tuinbouwwethouder Pieter Varekamp de haas of de geluksvogel. Zelf doorhalen wat niet gewenst is.

Ernstige netwerkgesprekken
Is zo’n tripje waardevol vanwege ernstige netwerkgesprekken en de zichtbaarheid naar het bedrijfsleven? Of is het toch meer slempen en op andermans kosten ‘ingepakt worden’.
Dat laatste is, mede door de mobiele telefonie, wel linke soep, want thuis weten ze soms eerder of je aan de drank bent dan op de beursvloer. Voor je het weet gaat zo’n appje de wereld rond..

230120 Pieter Varekamp klaar voor Belijn portretPieter Varekamp: geen vliegschaamte. FOTO GEMEENTE WESTLAND.

Hoe
En tegenwoordig kun je als wethouder niet zomaar op pad gaan, moet je ook laten weten hoe je daar naartoe gaat. Of het reisje qua milieu verantwoord is. Naar Parijs vliegen is al uit de boze en de Duitse hoofdstad zit qua afstand op het (trein)randje. Natuurlijk, vliegen zonder lange rijen op de luchthaven geeft een tijdsvoordeel. Maar met een (elektrische) auto, zeker als je carpoolt, is er minder vervuiling.

Van de straat
Varekamp is een autofanaat, ook nog eens bezitter van een classic car van Duitse origine. Onuitgesproken gaat hij vrijwel zeker liever met die oude Audi, maar hij gaat toch vliegen.
Terecht, een oprechte liberaal heeft het woord vliegschaamte nog niet ontdekt. Bovendien geeft hij nu de oppositionele Duncan Plomp (GroenLinks) en Benjamin Hofland (D66) de gelegenheid er raadsvragen over te stellen. Zo houden politici elkaar van de straat.

Moeilijk kiezen
Op 15 maart mogen we weer kiezen, voor de provinciale staten. Niet eenvoudig, want  er doen 21 partijen mee. In 2019 waren dat er 17 partijen.  Nieuwkomers zijn JA21, BBB, de AWP, BVNL, Volt en de Ouderenpartij Zuid-Holland.
Die laatste partij is een van de drie partijen die zich op de senioren richten. De Ouderenpartij Goud deed in 2019 niet mee, maar kwam toch in de Staten omdat de complete fractie van 50Plus onlangs overstapte naar Goud. Ondanks die politieke aderlating heeft 50Plus zich toch weer aangemeld. Zoek de verschillen!
Vier jaar geleden was Forum voor Democratie de grote winnaar. Van de elf zetels zijn er nu drie over. JA21 splitste zich af met zeven zetels, de Groep Otten met één zetel.

Breaking news!
In het licht van een energiecrisis en tegen de achtergrond van een oorlog in Oost-Europa heeft het Westlandse bestuurscollege deze week besloten dat er twee leeftijdslimieten komen voor trouwambtenaren! Voor degenen die dat regulier doen blijft de regel dat ze niet ouder mogen zijn dan 72 jaar.
Maar, breaking news: eenmalige trouwambtenaren (de BABS, zogenoemde buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) mogen dat voortaan tot en met hun 75e doen. Wel moeten die ouwe ‘ja, ik wil’ -vragers iedere keer weer een korte studie volgen en per huwelijk worden beëdigd door de rechtbank. Er zijn al tachtigers die zwaar de pest in hebben. En zij dan?

230120 Barend Rombout portret
Voor wethouders zoals Barend Rombout geldt geen leeftijdsgrens.
FOTO GEMEENTE WESTLAND

Geen leeftijdsgrens
Boosdoener is de s-Gravenzandse oud-onderwijzer Henk Mes. Die noemde de bestaande regel een vorm van leeftijdsdiscriminatie; binnenkort zou hij te oud zijn en er staan nog wat huwelijken op zijn agenda. Het verhaal wil dat hij eigenlijk iedereen wil trouwen..
Wethouder Barend Rombout koos – mogelijk om ervan af te zijn – de weg van de minste weerstand en had geen zin om de algemene regel op basis van individuele omstandigheden geheel aan te passen.
En volgens hem zijn er in tal van overheidsfuncties leeftijdslimieten. “Zo moeten burgemeesters op hun 70e stoppen,” aldus de 65-jarige Rombout. Makkelijk praten, voor wethouders is er geen leeftijdsgrens.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien

  1. Natuurlijk heeft het weinig zin om een wethouder naar zo’n internationale beurs te sturen. Maar in theorie kan Varekamp daar best nog eens voor hem onbekende Westlandse relaties tegenkomen. Da’s nuttig.

  2. We moeten natuurlijk niet uitsluiten dat er nu een eenmalige BABS aankomt met het verzoek om de leeftijd nog hoger op te trekken. Ik zie het al voor me: De 100-jarige man die uit het raam klom en zijn achterkleinkinderen trouwt.

  3. Grote vraag is of ze deze VVD-wethouder op het gemeentehuis zullen missen. Mogelijk zijn er ambtenaren die hopen dat hij wat langer wegblijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>