je suis rien

17 dec

(Westland, 17 december 2022, nr. 370). Het meest spectaculaire onderdeel van de tweede helft van dit jaar in politiek Westland is wel het duijsensisme. Kort gezegd betekent dat dat een partij, bijvoorbeeld Westland verstandig, voor de raadsverkiezingen in het voorjaar luid, breed en hard oppositie voerde en daarna net zo luid, breed en hard met de coalitie meedoet. Als een soort coalerende oppositiepartij.
Het bekende imago van de politieke club van Peter Duijsens was er een van trappen tegen de zittende macht, zeuren om het zeuren en een tsunami van raadsvragen naar het college sturen. Nu zelf aan de macht met twee regerende wethouders lijkt het naar de buitenwereld alsof er, ondanks die andere rol, weinig is veranderd.

Kloof
Ook de zogenoemde Ombudspolitiek van Westland verstandig is onderdeel van dit fenomeen. En zicht- en voelbaar in de burgerkantoren die deze lokale partij in Naaldwijk en ‘s- Gravenzande voor vragende en informatie zoekende kiezers en andere burgers open zet. Waarbij geregeld raadsleden en ook de WV-wethouders Barend Rombout en Ben van der Stee behulpzaam aanwezig zijn.
Vooral hun aanwezigheid op dit soort spreekuren is bij andere partijen in het verkeerde keelgat geschoten: ‘Wethouders bezoek je op het gemeentehuis, niet op partijpolitieke bijeenkomsten’. Maar Duijsens ‘verkoopt’ zijn acties omdat hij met zijn partij altijd dichtbij wil zijn: ‘Weg met de kloof tussen publiek en bestuur’.

Kerstbalwensen
Opmerkelijk is dat nu ook andere partijen – sommigen waren mordicus tegen  bepaalde WV-activiteiten – nu ook dat contact met burgers steeds nadrukkelijker en vaker zoeken. Zo is het CDA deze maand actief met een soort campagne ‘Wensen voor Westland’. Geheel in kerstsfeer proberen ze bij de inwoners los te krijgen wat die zoal willen. Fractieleden en bestuur gaan de komende week in de kernen op pad gekleed in groen CDA, alsof het verkiezingstijd is.
Die wensen kunnen op een kerstbal worden geschreven en daarna in een speciale CDA-kerstboom worden opgehangen. Er kan ook een kerstontbijt worden gewonnen. Vorig jaar is ook al eens zoiets gedaan maar de resultaten daarvan haalden nauwelijks de publiciteit.

Trending
Ook op het gebied van raadsvragen lijkt het duijsensisme trending. Daar waar Westland verstandig een dood vogeltje, losliggende stoeptegel, niet te bereiken bushalte of afgesloten parkeerplekken bij een supermarkt als aanleiding ziet om weer wethouders te bevragen, zijn D66 en CDA nu ook om.
Christen-democraat Dennis Chafiâ en gewone democraten Ilse Daalhof en Maxim van Ooijen hebben eveneens dat D-vragenniveau gevonden. Zij willen nu weten waarom er in Wateringen op de locatie van de Rabobank waar een supermarkt staat gepland, ineens parkeerplaatsen afgesloten zijn met hekken. Jammer, Duijsens, te laat!

Parkeerplaatsen
Klein detail, die nieuwe supermarkt wordt gerealiseerd door dezelfde ondernemer die al een supermarkt in Kwintsheul runt. Dezelfde waar Duijsens weer vragen over stelde, ook over afgesloten parkeerplaatsen en dat is ook de winkelier die een maand terug een grote supermarkt in Naaldwijk opende.
Het mag een wonder heten dat er in dit duijsensistische tijdperk nog geen vragen zijn gesteld over daar op zondag verkeerd geparkeerde elektrische fietsen. Of te lange klantenrijen. Misschien een idee voor ChristenUnie/SGP of PvdA? Wel opschieten, anders springt Duijsens weer in dat gat.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

6 gedachten over “je suis rien

  1. In feite doet Westland verstandig iets wat eigenlijk alle partijen zouden moeten doen. Geregeld contacten leggen met leden en kiezers en ook het college kritiseren. Niet alleen tijdens verkiezingscampagnes.

  2. Goed vermeld in deze column dat Duijsens alleen maar vragen stelt om het vragen stellen. Het zal wel jammer zijn als andere partijen dat ook gaan doen.

  3. Als Peter Duijsens wat vaker met zijn eigen wethouders zou communiceren dan zou hij waarschijnlijk minder vragen stellen. Nu is het alleen maar voor de bühne. Maar goed dat levert ook weer publiciteit op.

  4. Ik begrijp niet waarom die andere partijen zo moeilijk doen over wethouders die naar hun eigen burgerkantoren gaan. Er waren in de tijd ooit wel eens spreekuren in het tweede gemeentehuis maar volgens mij zijn die een vroege dood gestorven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>