je suis rien

24 sep

(Westland, 24 september 2022, nr. 358). Liberale politici zijn soms bijzondere mensen. Als het politiek anders of fout loopt dan ze dachten hebben de meesten wel een toekomstplannetje klaarliggen. Of terugvallen op hun bedrijf dat ze tijdelijk hadden verlaten, of alles negeren – Rutte is het stralende voorbeeld – en doodleuk blijven zitten.
Ex-staatssecretaris Fred Teeven die na de zogenaamde bonnetjesaffaire opstapte werd gewoon, wat heet gewoon, buschauffeur. Dat doet hij soms nog steeds maar de inkomsten, zeker na de wachtgeldregeling, komen tegenwoordig meer van zijn werk als lobbyist.
220924 Pieter Varekamp klaaroverWethouder Pieter Varekamp oefent als klaar over. FOTO THIERRY SCHUT

Westlands VVD-wethouder Pieter Varekamp houdt met alles rekening en lijkt zich nu al aan het voorbereiden over ‘wat daarna’. Bij de presentatie van het collegeprogramma donderdag was hij al te zien in zijn nieuwe functie: verkeersbrigadier die helpt bij het oversteken van scholieren. Klaar over, en uit!

Te beleefd
Diezelfde verkeerswethouder heeft mot met stok met D66-raadslid Ilse Daalhof. Zij wil een extra zebrapad aan de Verdilaan nabij het Raoul Wallenbergplein. Niet zo’n gek voorstel want die plek wordt als geitenpaadje intensief gebruikt door mensen die tussen het Naaldwijkse centrum richting bibliotheek en huis daar oversteken. Soms met gevaar voor eigen leven want tussen Dijkweg en Stokdijkkade wordt nog weleens extra gas gegeven.
220919 Ilse Daalhof aan de Vedilaan
D66-raadslid Ilse Daalhof op de Verdilaan. FOTO THIERRY SCHUT

Maar volgens Varekamp kunnen mensen ook bij die straten oversteken omdat daar wel zebrapaden liggen. Daalhof is te beleefd om de wethouder te vragen om die 80 meter eens met twee jonge kinderen aan de hand of een rollator af te leggen. Gezien zijn ambitie als verkeersbegeleider zou hij dat best eens kunnen doen.

Caravan-asielzoekers
Wat je ook van Westlanders vindt, velen hebben zelfs in crisistijden een actieve handelsgeest. Als de energiekosten gierend omhoog gaan dan stop je toch met telen en ga je de kasruimte verhuren, bijvoorbeeld als winterstalling voor caravans. Sommige tuinders zien het wel zitten, niet voor even tijdens de crisis maar voor eeuwig.
Als noodoplossing ziet coalitieleider Peter Duijsens van Westland verstandig dat wel zitten, maar onder strikte voorwaarden. Wethouder Varekamp vreest dat het Westland dan wel eens zijn koppositie in de glastuinbouw kan verliezen. Je kunt natuurlijk zo’n kas vol caravans, op kosten van het COA, ook inrichten als tijdelijk onderkomen voor asielzoekers. Handel is handel, toch!

Emmens plasnieuws
Boeiend plasnieuws uit Emmen, de vroegere Drentse woon- en werkplek van onze burgemeester Bouke Arends. Daar hebben ze succesvol een procedé ontwikkeld om van water uit het riool bier te brouwen. Zelfs het flesje, etiket en kratje komen uit het riool.
In een openhartig bui heeft Arends wel eens gezegd dat qua biergebruik Westlanders en Emmenaren een beetje te vergelijken zijn. Dat moet toch kansen bieden voor Westlandse biermakers. Belangrijkere vraag is of zo’n piespilsje het aan de tap wel ‘verkoopt’. Twee fluitjes klinkt ook ineens anders. En je ziet het al voor je, een Westlander die na 20 biertjes gewoon zijn eigen glas gaat vullen.

Gravin Machteld
Groot succes van het nieuwe bestuurscollege, het beeld van Gravin Machteld terug op het Marktplein in Gravenzande. Ze stond volgens velen nogal in de weg en staat nu al jarenlang ergens opgeslagen.
Veel bewoners willen haar terug, een alternatieve plek bij het voormalige gemeentehuis werd niet geaccepteerd. Vrijwel onuitgesproken is altijd dat het beeld door ruim aanwezige kroeglopers nogal eens werd gebruikt als pispaal. Je mag hopen dat ze dat bij de keuze van de sokkel en vooral de verlichting ook meenemen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>