je suis rien

10 sep

(Westland, 10 september 2022, nr. 356). Bij het vorige Westlandse bestuurscollege kwam het geregeld voor; de hoop was en is dat het bij het huidige zou veranderen. Nee dus, nog steeds is er een soort persblokkade als er over een bepaald actueel onderwerp politieke raadsvragen zijn gesteld. Nee, nee, dan geen antwoorden..
Een voorbeeld, het begin van het seizoen in de Muziekzolder in de Maasdijk was nogal tumultueus. In het kort, veel gedoe over het aantal bezoekers, 100 waren teveel, het moesten er maximaal 34 worden. De gemeente was onvermurwbaar, bleef tot verdriet van de organisatoren vasthouden aan dat standpunt.

Weerwoord
Zo’n verhaal komt dus in de krant waarbij het in dit geval terecht is dat de gemeente een weerwoord krijgt. Dat krijg je dan als journalist niet met het argument ‘omdat (in dit geval als voorbeeld) de LPF al politieke vragen heeft gesteld kan de gemeente niet reageren’. In het verleden werd er dan aan toegevoegd ‘omdat de raadsvragen eerst beantwoord moeten worden’.

Logisch of beleefd?
Dat lijkt logisch maar voor het beantwoorden van raadsvragen kan het gemeentebestuur gewoon, soms weken, de tijd nemen. Terwijl de media, ook in het kader van hoor en wederhoor, direct een antwoord willen. Het lijkt vanuit de gemeente beleefd en integer maar het is ook gebeurd dat het politici wel goed uitkwam geen snelle antwoorden aan de pers te moeten geven, om tijd te winnen. Ik kende een wethouder die zijn eigen fractie dan aanspoorde raadsvragen te stellen.

 Klokkijken
Dat ze in de kern Heenweg wat achter lopen kun je niet zeggen maar wel dat ze daar enige jaren tijdloos waren. Maar nu slaan ze wel door. Na 68 jaar zonder is begin juni een klok geplaatst op de gevel van de centraal gelegen kerk, die inmiddels geen kerk meer is maar appartementen. Dan zou je dus denken dat bijna alle ongeveer 800 bewoners voldoende kunnen klokkijken, maar nee, ook de opvallende klok aan de Maasdijk komt weer terug.

Heenweg op de terugweg
Die was vorig jaar beschadigd geraakt; door onbekende oorzaak en daarom kon de gemeente de schade nergens verhalen. Dat was een goede reden voor het vorige college om de klok weg te halen en geen nieuwe te plaatsen. Kort door de bocht, het werd een verkiezingsitem en de nieuwe machthebbers zorgen er nu voor dat Heenweg weer op de terugweg is naar een nieuwe klok.

Trumpiaans rekenen
Een grap is leuk maar het is verstandig te weten waar die ophoudt. De actiegroep die zo graag De Lier wil afscheiden van Westland en bij Midden-Delfland wil kruipen, erkent de enquête-uitslag: Twee derde vindt dat De Lier bij Westland moet blijven.
Maar ze voegt er tegelijkertijd aan toe het belangrijker te vinden dat een derde dat niet wil. Dat type rekenen hebben ze vast van Trump geleerd…

De Lier Naaldwijk-oost?
Gebleken is inmiddels dat Midden-Delfland helemaal niet gereageerd heeft op de enquête en de uitslag. De Lierse actievoerders zouden, zo denk je, daar toch hun conclusies aan moeten verbinden. En als ze maar blijven doorzeuren lopen ze ook nog de kans dat er een nieuwe actiegroep komt met de titel: ‘Noem De Lier maar Naaldwijk-oost’.

Donderdags gedonder
Tot slot, in het kader klein eigen leed, nog even dit. Komende woensdag is er een raadsvergadering. Onze lokale volksvertegenwoordiging komt al jaren op dinsdag bijeen. Die dag is wel zo gemakkelijk voor een scribent die wekelijks de column ‘Woensdag gehaktdag’ schrijft. Indien nodig kan de actualiteit van de vergaderavond daarvoor worden meegenomen.
Dat lukt niet meer nu de raadsvergadering voortaan op woensdag is. Of er daardoor in de politieke arena ‘meer gehakt’ zal worden is trouwens onduidelijk. Maar mogelijk gaat de column wel ‘Gedonder op donderdag’ heten.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

 

 

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Ik denk dat Midden-Delfland niet op Westland en ook niet op De Liet zit te wachten. Dat begrijp ik, maar het is ook kortzichtig omdat Rotterdam en Den Haag op de loer liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>