je suis rien

27 aug

(Westland, 27 augustus 2022, nr. 354). Het gebruik van sommige woorden, zoals negers en negerinnen, kan anno 2022 natuurlijk echt niet meer, die discussie is eigenlijk allang voorbij en afgerond. Niet in Maassluis waar ze in het museum schilderijen met zwarte vrouwen exposeerden van kunstenares Jeanne Bieruma Oosting. Welbewust met daarbij de oorspronkelijke titelteksten en daarin dus de negerwoorden.
De Lierse dichter en wetenschapper Joop Alleblas ontplofte en maakte daartegen bezwaar. ‘Zeker van een museum mag je toch verwachten dat ze discriminerende duidingen vermijden’, zo liet hij weten.

Perfect maar raar
De Westlander kreeg zijn zin maar wel op een heel andere, onverwachte wijze. Het museum haalde gewoon de gewraakte schilderijen van de muur, hing ‘om de rust rond de expositie te bewaren’ een paar andere schilderijen van dezelfde kunstenares op. Een perfecte maar wel heel rare manier om een probleem naar het depot te verschuiven.  Onder het motto: als je het niet ziet dan bestaat het ook niet!
Maar het museum maakte de vlek nog groter en erger door te zeggen: ‘Discussies over wat er wel en niet kan, laten we graag over aan anderen die daar meer verstand van hebben. We zijn maar een klein museum’.
Zonder een vakbekwame conservator en een iets meer in de wereld staand ander bestuur zal dat ook wel zo blijven. Het woordje ‘Museum’ van de pui halen is misschien ook een oplossing.

Jammer maar helaas
Sinds deze week heeft Westland een islamitische basisschool in Naaldwijk; behalve dat het de eerste is in deze regio zou het ook geen nieuws moeten zijn. Maar de tegenstanders hebben ongeveer 6 jaar lang de boel vertraagt en getraineerd. Het was zelfs kort nationaal nieuws.
Boeiend is dat vooral de lokale politieke partijen, Westland verstandig, GBW en LPF fel tegen waren. Een politiek trio dat ook nog eens een meerderheid in de gemeenteraad had en heeft. Partijen die ook nog eens wisselend in het vorige en zittende bestuurscollege aanwezig waren.
Het had die politici gesierd als ze na de opening van de school iets hadden laten horen. Geen bloemetje, maar minimaal een jammer maar helaas.

Verkeerde keelgat
Burgemeester Bouke Arends is namens de gemeente toegetreden tot de Economic Board Zuid-Holland, een platform dat zich inzet voor de toekomstige bestendigheid en de concurrentiekracht van het provinciale bedrijfsleven.
Voor de goede orde, een onbetaald bijbaantje. Maar wel een dat gezien de 16 officiële collegevragen in het verkeerde keelgat schoot bij de lokale Thierry Baudet, het Westlandse FvD-raadslid Jasper van der Voort.

Cabaretesk
De antwoorden kwamen deze week, in de vorm van een reactie, op zich al bijzonder. Die hardop lezend wel iets cabaretesk had. Eerste zin: ’Veel van uw vragen komen schijnbaar voort uit een onbekendheid met de Economic Board Zuid-Holland. Voor een goed inzicht is het zinvol de EBZ-website te raadplegen’.
En even verderop schrijft de burgemeester namens het bestuurscollege: ‘Uiteraard zal de gemeenteraad op de hoogte worden gehouden van relevante ontwikkelingen’. Met een licht snerend ruikende slotzin: ‘Meer informatie over de nevenfuncties van de burgemeester vindt u op de website van de gemeente’. Heel in de verte lijkt het erop dat het college de vragen van Forum maar niks vond…

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Ergens kan ik me nog voorstellen dat ze die schilderijen met die foute onderschriften hadden laten hangen. Maar dan met een extra toelichting waarom.

  2. De toon van het college in de reactie op vragen van Forum zegt inderdaad genoeg. Ik denk dat de vragenstellers dat ook wel voelen en ben benieuwd of ze daar weer vragen over gaan stellen.

  3. Gewoon terug hangen die schilderijen, met de originele bijschriften.Nimmer kwaad bedoeld door de kunstenares.Je tenen kunnen ook te lang zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>