je suis rien

28 mei

(Westland, 28 mei 2022, nr. 341). Dat was onverwachts hoofdrekenen afgelopen dinsdag. De uitslag van de stemmingen rond de voorgedragen kandidaat-wethouders viel spannender uit dan verwacht.
Slechts één kandidaat kreeg unanieme instemming: Anko Goudswaard van GBW. Zijn partijpartner Michiel Ferwerda en VVD-collega Peter Varekamp kregen één stem tegen en Westland verstandig-collegelid Barend Rombout zelfs 3.
Wel heel opmerkelijk, de van de LPF naar Westland verstandig overgestapte Ben van der Stee haalde maar 22 voorstemmers, 13 tegenstemmers en één ongeldig stembiljet. Zelfs Ben was na afloop zichtbaar minder vrolijk dan anders, maar dat duurt bij een professioneel opportunist nooit erg lang.

Anti-Benners
Maar het was dus ook een uitslag waar je echt voor moest gaan tellen. In de groep anti-Benners, die 13 dus, zitten natuurlijk de vier aanwezige LPF-raadsleden, Bens verbitterde politieke maatjes. En vanzelfsprekend ook de vroegere vrienden van het teleurgestelde, na jaren niet meer meeregerende, CDA.
Maar dat laatste werd al snel weerlegd met een verklaring waarin die partij liet weten unaniem voor de 5 nieuwe wethouders te stemmen. Maar waar zitten dan die 9 overblijvende tegenstemmers?

Klein grut
Het zou te gemakkelijk zijn om al het politieke ‘klein grut’ maar gelijk in die categorie te stoppen, want niemand weet of de kleintjes inderdaad echt allemaal tegen Ben hebben gestemd. Misschien PvdA? GroenLinks? Mogelijk D66, maar SGP/ChristenUnie toch niet? En welk standpunt heeft Forum voor Democratie ingenomen?
Maar ook al tel je ze allemaal als tegenstemmer mee, zelfs dan krijg je er maar zes bij. Dan heb je er nog steeds drie tekort voor de ‘angry thirteen’. Die moeten dan toch elders vandaan komen. En elders betekent in dit geval komend van de coalitiepartijen VVD, GBW of Westland verstandig…

Geen wethouder
Die dissidenten hebben overigens wel met vuur gespeeld of hebben op het laatste nippertje hun stem gewijzigd toen ze hoorden dat het CDA toch voor ging stemmen. Vaststaat nu dat Ben van de Stee eigenlijk is gered door zijn oude vrienden bij het CDA. Zoals fractieleider Jenny Vermeer van die club al zei: “Zonder het CDA was Ben nu geen wethouder geweest.”
Twee conclusies: Van der Stee heeft nog wat goed te maken bij de christendemocraten en hij weet eveneens dat er onder zijn coalitievrienden nogal wat vijanden zitten.

Nieuwe woordvoerders
De komst van nieuwe wethouders betekent soms ook dat er in Westland nieuwe woordvoerders komen. Gemeentelijke woordvoerders zijn er door de bank genomen om journalisten te faciliteren maar evengoed om hun hun bazen tegen hen te beschermen. Zijn in die zin ook onderdeel van de lokale politiek.
Veelal werken ze anoniem en worden sprekend slechts opgevoerd als ‘woordvoerder’, maar er zijn uitzonderingen. Zeker als de betrokkene een Beetje Bekende Westlander (BBW) is. Of ook in de politiek zit of zat.

Ex-PVV-raadslid
Elias van Hees is nu woordvoerder van de kersverse wethouder Anko Goudswaard. Sinds maart vorig jaar werkt hij bij de gemeente als bestuursadviseur van het Westlandse college van burgemeester en wethouders.
Daarvoor was hij jarenlang PVV-raadslid in de Haagse gemeenteraad. Na zijn vertrek is hij politiek adviseur geworden van Richard de Mos, ook ex-PVV’er en later Haagse wethouder van Hart voor Den Haag die beschuldigd wordt van fraude.

Een soort Hezes
Voor die partij is hij ook woordvoerder geweest. Bij zijn overstap naar de gemeente Westland zei hij in de krant: “Nu meer de bestuurderskant, wat minder partijpolitiek”. Parallel aan zijn ambtelijke loopbaan maakt Van Hees ook een zingende carrière. Hij is in Den Haag een populaire nederpoppende volkszanger. Een soort Hezes.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien

  1. Hoe zit het ook alweer met de toonzetting tussen bestuurlijk/politiek door gemeentelijke woordvoerders? Met andere woorden waar glijdt de voorlichter geruisloos door naar voorlieger? Heeft het college- programma hier een rem annex blokkade voor bedacht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>