je suis rien

7 mei

(Westland, 7 mei 2022, nr. 338). In het Midden-Oosten zijn er schatrijke Arabieren die graag een Rembrandt of een van Gogh kopen, geld genoeg. Het bizarre is dat ze die wereldkunst daarna ophangen in een afgesloten paleiskelder. Zodat alleen zij, en mogelijk wat vrienden als ze die hebben, de kunstwerken daar kunnen zien.

Bos
Iets vergelijkbaars gaat zich ook voordoen in Westland, de minst groene gemeente van Nederland. Tuinbouwondernemer René van der Arend heeft in Kwintsheul een bos van zo’n anderhalve hectare gekocht om te voorkomen dat dat gaat verdwijnen. Want, zo staat in een WOS-bericht, deze gemeente kan nog wel wat meer bomen gebruiken.

Verboden gebied
Verder is te lezen dat Naaldwijker Van der Arend wel het bos gaat opknappen, dooie bomen rooien en nieuwe exemplaren planten maar daarnaast ook een huis gaat bouwen. En als al die werkzaamheden na een jaar klaar zijn, dan gaat er een hek omheen. Wordt het bos een voor publiek verboden gebied. Net als die Rembrandt of Van Gogh in die kelder in Qatar of Saoedi-Arabië.

In de puree
De WOS is (journalistiek) een soort van ‘onthoofd’.  Nog geen anderhalve maand geleden stapte de nog maar net aangetreden hoofdredacteur Elske Koopman op omdat ze naar eigen zeggen elders een wereldbaan had gevonden. En afgelopen week werd bekend dat sterreporter Dennis van Schie, voor velen toch hét gezicht van de WOS, vertrekt. Hij gaat naar de grotere lokale broer RTV West.
Dat is vooral een bittere pil voor directeur Aart den Haan die weet dat zijn, grotendeels op vrijwilligers draaiende, medium journalistiek alleen maar goed kan functioneren als je daarbij ook kwaliteit inhuurt. En dat dat geld kost.

Westlandse John
Extra pecunia vragen aan Westland, Maassluis en Midden-Delfland is geen oplossing, de laatste twee stoppen zelfs met de gewone subsidie. Daarnaast worden er nu al veel advertorial-achtige uitzendingen door Westland gemaakt (en betaald).
Nog meer invloed van de lokale overheid kan gaan schuren met de journalistieke onafhankelijkheid. Bovendien zou dat ook concurrentievervalsend zijn naar andere media die zichzelf financieel moeten bedruipen.
Misschien zou de WOS – nu nog een publieke omroep maar inmiddels steeds vaker commercieel – die weg verder op moeten gaan. Mogelijk is er ook nog een Westlandse John de Mol of Elon Musk te vinden die wat los geld over heeft. Een die zich niet, à la Berlusconi, met de journalistieke inhoud gaat bemoeien. Dat weet Aart vast te vinden.

Op klagerspad
De gemeente Westland heeft in het verleden heel wat strijdjes moeten leveren met burgers en instanties die niks met bepaalde plannen voor hadden. Dan kom je op juridische trajecten die soms tot aan de Hoge Raad lopen. En vooral veel tijd kosten.
Het is bijna een omgekeerde wereld nu de gemeente Westland zelf op klagerspad gaat. Het slachtoffer is buurgemeente Maassluis. Die is van plan om tegen de Westlandse gemeentegrens 475 woningen te bouwen met een grondwal van 10 meter hoog.

Hartstikke blij
Westland vindt dat dat allemaal te dicht bij het eigen Transportcentrum komt. En – heel vooruitziend! – dat de nieuwe bewoners daar last gaan ondervinden van vrachtwagens en werkzaamheden.
Westland bedoelt natuurlijk dat tegen die tijd de bewoners gewoon gaan zeiken. Dat hebben ze inmiddels met hun eigen inwoners wel ervaren. Die waren vaak eerst hartstikke blij met hun nieuwe huis. Tot ze er woonden en plotseling aan de overkant een bedrijventerrein ontdekten. En ineens bij de gemeente gingen klagen…

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien

  1. Misschien moet de WOS ook eens denken aan crowdfunding. Ik ben ervan overtuigd dat er voldoende Westlanders zijn die graag willen helpen om de WOS een toekomst te geven.

  2. Die Van der Arend woont toch in dat het hypermoderne huis nabij Dijckerwaal. En die dacht ook in het begin geen overburen te krijgen, tot er een hele wijk voor zijn neus werd gebouwd. Ja, dan ga je een bos kopen onder het motto dat de gemeente wel wat groener kan worden.

  3. Waarom de WOS verder helpen? Ze willen veel te veel en maar urenlang herhalen. Waarom niet net als bij ‘Ongehoord Nederland’ gewoon maar een vast informatief uur overdag en een herhaling ‘s avonds. En de rest van de uren eventueel vullen met radiouitzendingen.

  4. Ik hoop dat de gemeente Maassluis gelijk krijgt nu de buurgemeente Westland gaat klagen over nieuwe woningbouwplannen. Zullen ze ook iets kunnen ervaren hoe luchtig bezwaren worden afgehandeld en ter zijde geschoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>