je suis rien

19 mrt

(Westland, 19 maart 2022, nr. 331). Uit de geactualiseerde verkiezingsuitslag met daarop ook de voorkeurstemmen  blijkt dat de Good Old Cor van der Mark, de onderkoning van De Lier, toch de komende vier jaar in de raad van Westland komt te zitten. Mogelijk zijn er CDA’ers die dat tandenknarsend aanhoren.. Misschien zelfs Lierenaren.

Dubbelzuur
The Return Of The Ancient Cor betekent wel dat Dennis Chafiâ uit Wateringen twee dagen voor niks blij is geweest. Die dacht na een vier jaren durend sabbatical weer fluitend terug te komen op het pluche, maar hij haalde minder kiezers binnen dan Van der Mark. De laatste kreeg er 338, Dennis 261. Daarom kwam Cor volgens de Kieswet op diens door het CDA binnengeharkte zesde plek.
Dubbelzuur voor Chafiâ is wel dat ‘hogere’ lijstkandidaten minder stemmen behaalden. Nummer vijf Janice de Jong kreeg er 217 en nummer vier Jaco Eeltink een ‘lousy’ 105.

De nieuwe Duijsens
De nieuwe uitslag heeft ook voordelen. De fors geminiseerde CDA-fractie leek dan wel vrolijk verjongd maar kon ook nog wel enige politieke ervaring, generalisme en historisch besef gebruiken. Met alleen specialisten op tuinbouw en zorg kom je er niet.
Maar het grootste voordeel van Cors terugkeer is, nu er een redelijke kans is dat het CDA in de oppositie komt, dat de Lierse ‘knorrepot’ op die heroverde plek de nieuwe Peter Duijsens gaat worden.  Het verhaal wil overigens dat ook John Witkamp van stemmenverliezer LPF die job ambieert.

Model-11
Het was niet gemakkelijk om de lijst met voorkeurstemmen te achterhalen. De gemeentelijke website, die qua zoekmachine toch al dateert uit de vorige eeuw, scoorde nu ook weer hoog op de lijst van klantonvriendelijkheid. Op de homepage dacht je het nog snel te vinden maar zelfs digi-deskundigen moesten hulp zoeken bij dikbrillerige buurjongetjes.
Uiteindelijk kon de lijst wel na enig zoekwerk zichtbaar worden gemaakt via het codewoord Model-11, de opgaven van de burgemeester met stemtotalen (!!). Je zou er een verantwoordelijke wethouder op staande voet voor ontslaan. In dat kader kan de verkiezingsuitslag misschien nog wel behulpzaam meewerken.

Anders
Ook het oude gezegde ‘Nieuwe bezems vegen schoon’ is weer actueel. Westland verstandig-voorman Peter Duijsens was nog maar net bekomen van de giga-verkiezingswinst of hij liet al gelijk weten dat sommige dingen vanaf nu echt anders worden.
Openheid is de mantra. Bij politici moet je dan onmiddellijk alert en waakzaam worden.

Spreektijden
Maandag is al de lakmoesproef. Die avond, ook te zien op die gemeentelijke website, is er een bijzondere sessie in de raadzaal met gekozen raadsleden die dat juridisch nog moeten worden. Duijsens komt dan met 15 punten uit zijn partijprogramma, die wat hem betreft het begin van een coalitieakkoord zijn. Alle aanwezigen mogen er op schieten of zelf met ideeën komen.
Iedereen enthousiast, alleen politieke Verdilaanwatchers houden hun hart vast en vragen zich af of de breedsprakige, nu ex oppositieleider, als voorzitter – ook voor zichzelf! – spreektijden invoert. En zich eraan houdt.

Partijgebonden
De keuze van nieuwe wethouders kan ook boeiend worden want Westland verstandig zoekt daarvoor niet per se partijgebonden politici. Westlander zijn is voldoende, zo is het uitgangspunt, en daarnaast telt alleen kwaliteit.
Er zijn al opportunistische geïnteresseerden die razendsnel het lidmaatschap van hun – deze week verliezende – politieke partij snel hebben opgezegd. Niet alleen CDA’ers.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

6 gedachten over “je suis rien

  1. Ga je als CDA eens lekker de lijst vernieuwen en verjongen, dan slaat de kiezer hard terug. Wij willen Cor behouden. Soms lijkt de kiezer wel verstandig.

  2. Met grote belangstelling heb ik gelezen dat de winnaar Westland verstandig nu in alle openheid aan de coalitiebesprekingen gaat beginnen. Dat zal niet meevallen voor de coalitie-ondersteuners uit het verleden. Die waren nogal gewend om dat in achterkamertjes te regelen. Ben wel benieuwd hoe lang Peter Duijsens dat volhoudt.

  3. Het bewijs is nu geleverd: het CDA is een conservatieve ouderenpartij. Anders had Lierenaar van der Mark nooit zoveel voorkeurstemmen gekregen.

  4. Als kandidaat-wethouders op dezelfde manier worden gekozen als het coalitieakkoord wordt vastgesteld, zet ik mijn TV de komende tijd vast op het gemeentekanaal. Openbare sollicitaties: het zal een spektakel geven :-)

  5. Dat Cor van der Mark nu Dennis Chafiâ heeft verstoten op de lijst is wel gek. Eerlijker was geweest als bijvoorbeeld Jaco Eeltink met maar 105 stemmen was omgewisseld.

  6. Het klinkt misschien dromerig maar toch blijf ik nog hopen op een coalitie met de drie lokale partijen. Samen hebben ze 24 raadszetels, dus voldoende voor een meerderheid. Nu nog de professionaliteit om geschilpunten en overeenkomsten goed en volledig vast te leggen en met een we agree to disagree verder te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>