je suis rien

5 feb

(Westland, 5 februari 2022, nr. 325). Beter laat dan nooit maar het bestuurscollege in Westland gaat veel geheime stukken openbaar maken. Vier jaar geleden was de eerste wethouderlijke toezegging na de raadsverkiezingen dat er transparanter zou worden opgetreden.
Maar dat voornemen is de afgelopen jaren dichtgeslibd door een politiek gedrag waarin geheim maken bijna eerder regel dan uitzondering werd. Bijzonder, zo vlak voor de verkiezingen, is dat de voorzitter van het bestuurscollege, burgemeester Bouke Arends, daar nu wat aan gaat doen. Terwijl hij half maart niet in de zenuwen hoeft te zitten om te worden herkozen..
Het stoorde hem al langer dat er nogal vaak stukken met het stempel ‘geheim’ werden dichtgetimmerd. En klaarblijkelijk herinnerden de wethouders zich plotseling nog de belofte van toen en hebben ze nu geen bezwaar gemaakt. Met de verkiezingen voor de deur kun je dan ineens roepen: Kiezers, kijk toch eens hoe open we zijn.

Allang openbaar!
Niet lachen, van de 72 ‘top secret’-stukken was een deel allang openbaar! Bij een ander gedeelte was geheimhouding al van rechtswege opgeheven of gebeurt dat in de toekomst. En bij meer dan de helft van de nog geheime documenten bleek dat dat predicaat inmiddels kan worden opgeheven. Gewoon. Hoezo gewoon?
Dan blijven er alleen de stukken over die geheim moeten blijven in verband met belangen van derden of van de gemeente. Dat gaat het bijvoorbeeld om grondexploitaties, lopende projecten of deelnemingen. Uiteindelijk zijn dat er nog maar 10!

Werkgesprekken
Jammer is dat de burgemeester als raadsvoorzitter niet gelijk doorpakt om andere politieke activiteiten (weer) meer openbaar te maken. Zo is er bijvoorbeeld een seniorenconvent van fractievoorzitters dat ad hoc samenkomt en waarvan nooit bekend wordt gemaakt wanneer het (besloten) vergadert. Zelfs de agenda ‘bestaat’ niet. Diezelfde beslotenheid geldt voor de raadsagendacommissie, maar ook bijvoorbeeld voor de commissie MRDH.
Maar volgens Arends zijn dat bijeenkomsten waar raadsleden ‘over hun werk’ praten. Dat de uitgebreide informatieavonden (UIA) altijd besloten zijn vindt hij terecht, omdat ‘raadsleden ook wel eens onderling met elkaar moeten kunnen praten’. Wel gek want je kunt ‘besloten’ of ‘geheim’ ook per discussiepunt invoeren. Zoals bij plenaire raadsvergaderingen gebeurt.

Baudet doet mee
De komst van Forum voor Democratie in Westland – Thierry Baudets partij doet half maart mee met de gemeenteraadsverkiezingen – heeft minimaal een, misschien wel twee Westlanders dolgelukkig gemaakt. Dat zijn die Monsteraars die hun huis hebben verkocht aan Jasper van der Voort, de nieuwe lokale FvD-lijsttrekker.
Hij woont nu nog in Hellevoetsluis maar vanwege zijn politieke aspiraties moet Van der Voort, mits gekozen, in Westland gaan wonen. Maar hij is er dus van overtuigd dat dat gebeurt. De geboren Westlander woonde trouwens al eerder hier.

Van der Voortjes
Het wordt nog verhuisdruk bij Van der Voortjes want zijn partner Esmee Rothman woont nu nog in Almen in de Gelderse gemeente Lochem. En die staat op nummer 6 en zij moet daar, als ze gekozen wordt, ook weg. Allebei zijn ze trouwens ook evenementencoördinator bij Thierry’s club.
Het is voor het eerst dat FvD hier meedoet. De lijst kent maar tien kandidaten en alleen de nummers 2 tot en met 5 wonen al in Westland. De vier Westlandse FvD’ers zijn politiek vrij maagdelijk, met uitzondering van de Naaldwijker R. Wennekes (57) zijn het allemaal dertigers.
De lager geplaatsten hoeven niet aan verhuizen te denken want de kans dat zij worden gekozen is vrijwel nihil. Esmee kan altijd nog kiezen tussen Westland en Almen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. De meeste geheime stukken waren dus ten onrechte geheim. Leuk om te horen dat ze nu openbaar zijn, interessanter is waarom ze geheim werden gemaakt.

  2. Op zich is het goed dat dat geheim maken grotendeels is teruggedraaid. Maar waarom ligt het initiatief bij de burgemeester? Waarom hebben de politiek verantwoordelijke wethouders dat niet als eerste gedaan?

  3. Nu nog een burgemeester die ook die andere bijeenkomsten, die standaard besloten zijn, openbaar maakt. Of is dan het excuus dat de raad dat zelf moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>